Copy
Melinda Kinnaman leder årets Augustgala – påminnelse om presskonferens
Melinda Kinnaman leder årets Augustgala - påminnelse om presskonferens
Melinda Kinnaman. Foto: Sören Andersson. Klicka på bilden för ett högupplöst pressfoto.Bilden får endast användas i anslutning till redaktionellt material om Augustpriset. 
 
Påminnelse om presskonferens och AUGUSTPRISET LIVE!

De 18 titlar som nomineras till årets Augustpris och de sex texter som nomineras till Lilla Augustpriset tillkännages vid en presskonferens den 19 oktober. Melinda Kinnaman är årets konferencier för Augustgalan och leder även presskonferensen. Nominerade författare och juryernas ordförande kommer att närvara. 
 
Tid: Måndagen den 19 oktober kl. 12.15 till ca 13.00. Insläpp från kl. 11.45.
Plats: Nalen, Regeringsgatan 74, Stockholm.
Anmälan: Senast den 15 oktober. Anmälan görs här
 
Vi bjuder på lunchtallrik och dryck.
OBS! Medtag presslegitimation!

Melinda Kinnaman är skådespelare. Hon är sedan 1994 anställd på Dramaten och tillhör teaterns fasta ensemble. Melinda är just nu aktuell i Fjodor Dostojevskijs Idioten på Elverket och den nya serien Modus i TV4. Vi kan dessutom se henne i den hyllade tv-serien Bron. Men för oss är hon framför allt aktuell som konferencier för Augustpriset 2015.
Det är verkligen en stor ära. Och samtidigt väldigt befriande att det inte handlar om min egen konstform, nu kan jag njuta av att få vara en liten del av den här viktiga kvällen som hyllar och hedrar böckerna och läsandet.  

Missa heller inte AUGUSTPRISET LIVE, som i år arrangeras för första gången! Det blir ett exklusivt event på Kulturhuset i Stockholm där en inbjuden, bokälskande publik har möjlighet att möta de Augustnominerade författarna. Journalister bjuds in att bevaka och medier att direktsända från eventet. Läs mer och anmäl dig här.  
 
Augustpriset är ett av Sveriges mest uppmärksammade och prestigefyllda litterära priser. Augustpriset och Lilla Augustpriset delas ut av Svenska Förläggareföreningen i samarbete med PostNord. Svenska Förläggareföreningen instiftade priset 1989 för att belöna och sätta fokus på de bästa nyutkomna böckerna på svenska varje år. Priset delas ut i tre kategorier: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok. Tre jurygrupper nominerar sex titlar i varje kategori. Ordförande i den skönlitterära juryn är Kaj Schueler, i fackboksjuryn Billy Ehn och i barn- och ungdomsboksjuryn Åsa Warnqvist. Lilla Augustprisets juryordförande är Erik Titusson.
 
Under Augustgalan, som äger rum måndagen den 23 november med start kl. 17.30 i Stockholms Konserthus, tillkännages vilka tre böcker som belönas med Augustpriset. Dessutom avslöjas vinnaren av Lilla Augustpriset. Evenemanget produceras av Fascinera.
 
Sammanlagt har 461 titlar skickats in till juryerna för bedömning. Till den skönlitterära klassen har 158 titlar från 38 olika förlag skickats in, till fackboksklassen 155 böcker från 54 förlag och till kategorin barn-och ungdomslitteratur 148 titlar från 33 förlag. Till Lilla Augustpriset har 557 texter från ungdomar i åldrarna 16 t.o.m. 20 år skickats in.
 

Frågor om presskonferensen, AUGUSTPRISET LIVE samt om livesändning från båda eventen besvaras av:
Minna Jonsson, augustpriset@fascinera.se, tel. 0707-345 205
 
Kontakt Svenska Förläggareföreningen:
Karin Sandberg, karin.sandberg@forlaggare.se, tel. 070-193 79 45
 
 
Hjärtligt välkomna!