Copy
Het festival komt eraan
Deze maand: haiku's van José van Zutphen
Lees deze nieuwsbrief online

Nieuws van de Haarlemse DichtlijnHaiku's op dinsdag 26 februari

door zomerregens
zijn de kraanvogelpoten
korter geworden

-Matsuo Basho

Een haiku bestaat uit 3 regels van 5-7-5 lettergrepen. Deze dichtvorm is in de 17e eeuw in Japan ontstaan. 


José van Zutphen
 (foto Jeroen Dahmeijer) komt naar ons podium met haar bundel haiku's. Ze staat al jaren en met regelmaat op poëziepodia in het hele land. Af en toe -volgens eigen zeggen- wint ze een prijs. Bij Juni Gedicht profileerde ze zich als Rotterdams rappende oma.

Ze werkt als vrijwilligster in een revalidatiecentrum waar ze patiënten op een gewenst moment in een andere sfeer brengt en even uit de medische sfeer haalt, door een gedicht voor te dragen: “Dichter aan huis”. José zal ons inwijden in de geheimen van de haiku.


En INKT komt zingen in kleine bezetting.
Bandfoto_Duo_INKT©Lisa Maatjens.jpg
Frederike Palmen en Ward Reijmerink (foto Lisa Maatjens) plus een violiste. Wij zijn daar heel blij mee! Maar het is bijna een contradictio in terminis om met z'n drieën op te treden. Want INKT is in de eerste plaats een tienkoppig muziekgezelschap dat liedjes over het leven en de liefde zingt. Van up-tempo folknummers tot melancholische arrangementen, pop, klassiek en jazz gemixt in een symfonisch jasje. Een nieuwe kijk op chansons in de traditie van Liesbeth List en Jacques Brel. INKT is moeilijk onder één noemer te vangen en dat is precies hun kracht -aldus de persmap.

Mee-eten?
Je weet inmiddels al dat we vooraf ook met elkaar en met de gasten eten en dat ook jij daarbij kunt aanschuiven. Gezellig vinden we dat! Het kost 15 euro en Bar Wolkers bedenkt dan iets lekkers voor je / voor ons allemaal. Wel even bijtijds -voor zaterdag- aanmelden via een mail naar Lieneke.


Peter Straus


Dit seizoen is hij er ineens. Bij al onze activiteiten en als presentator op ons podium. Ook wie zich aanmeldt voor ons poëziefestival krijgt met hem te maken! Tijd voor een interview.

Even kort je naam en andere relevante gegevens:

Ik ben geboren in 1949 te Haarlem. Oudste van 4, ouders gescheiden in 1961, opgegroeid in Aerdenhout, sinds 42 jaar woonachtig in Heemstede. Van 1973 - 2012 leerkracht en coach in het basisonderwijs. Lat-relatie.

Wanneer ontdekte je Het Gedicht?

Mijn moeder schreef haar hele leven schitterende rijmende gedichten, daar won ze als kind zelfs prijzen mee. Paplepel dus. Vanaf jonge leeftijd hield ik dagboeken bij en sinds een jaar of 20 doe ik dat weer, iedere dag. In 1990 gaf ik samen met een collega en een ouder van mijn school een dichtbundel uit. Verder heb ik nooit de ambitie gehad om me op die manier te profileren.

Hoe kwam je in contact met de HDL?

In 2011 heb ik me via een berichtje in de krant aangemeld voor het festival en dat beviel me zeer goed. Ik schrijf hooguit 10 gedichtjes per jaar, zonder het festival zouden het er zeker nog minder zijn. Het festival stimuleert me dus.

Wat voor soort dichter ben jij?

Om het mooi te zeggen zou ik mezelf een 'conceptuele' en 'performale' dichter willen noemen:

Het gaat me om het idee en het krijgt pas kracht door het voor te dragen. Ik ben er niet mee bezig om woorden en zinnen te componeren die in harmonie met elkaar zijn, hoewel dat geen taboe is.

Voor mij is een optreden interessant als het energie heeft.

Wat is jou rol bij De Haarlemse Dichtlijn?

Nadat de organistie van de Haarlemse Dichtlijn mij in augustus 2018 vroeg om de organisatie te komen versterken heb ik eerst de kat uit de boom gekeken. Ik onderscheidde me vooral door fysiek werk bij activiteiten. Momenteel loopt de aanmelding van het festival via mij. Op deze manier leer ik dichters kennen en dat bevalt me prima. Trouwens, er is nog ruimte om je op te geven voor het festival, dat plaatsvindt op Hemelvaartsdag: donderdag 30 mei.

Alle info is te vinden op www.haarlemsedichtlijn.nl onder het tabblad 'Festival'.

Zou je tenslotte nog iets kwijt willen Peter?

De HDL is veel meer dan alleen het festival. We organiseren Open Podium-avonden en gaan regelmatig op tournee.

Ik heb de HDL ervaren als een vitale club die energie geeft aan dichters.

 

Penningmeester en podiummanager aan het woord


Bericht van de penningmeester, Peer van de Hoven
 
Precies op 2 januari 2019 startten de voorbereidingen voor het aankomende poëziefestival. Toen werd namelijk de inschrijving geopend. Daarna ging de maand januari heen met andere handelingen, zoals fondsenwerving. Aan het begin van het jaar benaderen we altijd fondsen en sponsors met de vraag of ze ons financieel willen onderstenen.

Voor de goede orde: de Haarlemse Dichtlijn wordt gerund door vrijwilligers. Zij doen hun werk uit liefde voor de dichtkunst, belangeloos en om niet. Maar het helpt natuurlijk wel om een blijk van waardering te krijgen voor je werk in de vorm van een bijdrage in de kosten.

Om je een idee te geven van hoeveel tijd ermee gemoeid is: vaak kost het indienen van een aanvraag bij elkaar een werkdag. Wat daar tegenover staat is ongeveer gelijk aan het bedrag dat je factureert tegen een gangbaar uurtarief. Maar daar denken we natuurlijk helemaal niet aan, want we willen gewoon mooie dingen maken en een leuk festival organiseren met allemaal sympathieke mensen. Doe je ook weer mee?


Verslag van de podiummanager, Lieneke van der Veen 


Ellen Toledo en Willem Brand deden verslag in het plaatselijk weekblad

In oktober 2018 werkten we op poëtische wijze mee aan de Architectural Healing van de Haarlemse Koepelgevangenis. De sfeer van het gevangenisverleden werd verdreven met poëzie, op zondagmiddag werkten twintig dichters -ieder in stilte in een eigen cel- aan een nieuw gedicht. Tussendoor lazen ze aan bezoekers het gedicht voor, dat ze, geïnspireerd door de Koepel vooraf hadden geschreven, soms met de celdeur éven dicht. 
De bundel 'Open de Koepel' bestaat uit deze verzameling gedichten, geïllustreerd met sfeerfoto's van de dag, gemaakt door Anneruth Wibaut
 
Op het Open Podium van januari werd de bundel -vierkant, klein, zoals een cel klein is-  feestelijk gepresenteerd aan dichters en publiek. Veel dichters waren er voor naar Haarlem gekomen en droegen met gepaste trots hun bijdragen voor. Ook dichters die een gedicht bij het thema 'Vrijheidvan de PoëzieWeek hadden geschreven, kregen een plek op het podium. 
 
Tijdens de poëzieweek waren we met de Koepelbundel te gast in boekhandel Blokker, Heemstede en de Kennemer Boekhandel, Haarlem. 
Ook hier kwamen veel Koepeldichters -van ver en dichtbij- bij elkaar om hun gedicht nog een keer te laten horen. Af en toe dook de sfeer van de boze gevangenis nog eens op om meteen bestreden te worden met prachtige zinnen, als
      "Iemand keert de koepel en kust hem vol in
       de kom van de stad- een kiem van vrijheid" 
van Willemien Spook, stadsdichter van Haarlem
en
      "Breek af wat ons gevangen houdt
       muren zullen ons verblinden 
       er is geen goed en ook geen fout: 
       maak bruggen die ons gaan verbinden."
van Maarten Willems uit Den Haag

In Heemstede nam burgemeester Astrid Nienhuis een Koepelbundel in ontvangst; een mooie gelegenheid voor een eerste persoonlijke ontmoeting. Ook dichters die het poëzieweek-thema 'Vrijheid' hadden gebruikt, lazen hun eigen gedicht voor en zelfs klanten van de boekwinkels brachten hun persoonlijke favoriete vrijheidspoëzie mee. 
 
De bundel is voor € 5,00 te koop bij bovengenoemde boekhandels of op elke vierde dinsdag van de maand bij Bar Wolkers, tijdens het Open Podium.
Copyright © 2019 Stichting De Haarlemse Dichtlijn, Alle rechten voorbehouden.


Voorkeuren wijzigen of uitschrijven?

Email Marketing Powered by Mailchimp