Copy
View this email in your browser
 

Poëzie in Haarlem

  • Geen open podium in december

  • Eerste nieuws poëziefestival op Hemelvaartsdag 2020

  • Terug- en vooruitblik op onze poëzie-activiteiten


Geen open podium in december
De decembereditie vervalt in verband met de kerstdagen. Maar, oh, wat hadden we een mooi jaar! Lees de terug- en vooruitblik onderaan in deze nieuwsbrief.

 

Eerste nieuws poëziefestival op Hemelvaartsdag 2020


Hemelvaartsdag 2020 valt op donderdag 21 mei. Reserveer die datum in je agenda!

Vanaf 2 januari kun je je inschrijven. Dit jaar zal Anneruth Wibaut je aanmelding administreren en controleren of je aan alle voorwaarden hebt voldaan. Deelname is op volgorde van aanmelding met een maximum van 100 dichters.

Je komt pas op de lijst als Anneruth je aanmelding geldig heeft bevonden. Je inschrijving is pas definitief als: (1) jouw contactgegevens inclusief mini-biografie zodat de presentator-van-dienst je goed kan aankondigen, (2) jouw betaling van 5 euro voor deelname op rekening NL50 INGB 0002 4893 04 t.n.v. Stichting Haarlemse Dichtlijn te Haarlem, en (3) jouw inzending van twee [!] gedichten voor de festivalbundel.

Nog steeds moeten de gedichten passen binnen het format voor onze bundel: maximaal 30 regels, inclusief titel, witregels en ondertekening; maximaal 60 lettertekens per regel, inclusief spaties. En nog steeds moet het gedicht in het Nederlands en mag het niet eerder gepubliceerd zijn, ook niet op Facebook.

Gerelateerde afbeelding

Maar -en dit is echt anders! - voor deelname in 2020 moet je aan de opdracht voldoen en lever je bij het thema twee gedichten aan waaruit wij gaan kiezen. Doe je dat niet, dan ben je niet van deelname verzekerd.

Het thema van onze festivalbundel 2020 is: Witlichters en Zwaarwegers.

In het kader hieronder legt onze vormgever, Peer van den Hoven, alles haarfijn uit.
 

Mijn zevende festivalbundel


Sinds 2014 maak ik de bundels voor de Haarlemse Dichtlijn. Vormgevers maken de kaft, ik doe de binnenkant: bladspiegel van de gedichten, titel en naam van de dichter, voorwoord, colofon en vermelding van de sponsoren.

Ik wilde altijd al graag een Janusbundel maken. En dit jaar heb ik groen licht. Een Janusbundel is als de god met twee gezichten, een bundel die je van beide zijden open kunt slaan om te lezen.

Daar heb ik dus ook twee gedichten voor nodig van elke dichter, één die het ene gezicht past en één die bij het andere gezicht past. Bij de samenstelling van de bundel zal de redactie kiezen welk gedicht van jou wordt opgenomen zodat we een mooie balans krijgen tussen Witlichters en Zwaarwegers. Want dat is de ene titel van de bundel.

Want ja, heb je de bundel omgedraaid, dan luidt de titel Zwaarwegers en Witlichters. Beide woorden staan voor twee uitersten. Bij Zwaarwegers vindt de lezer poëzie in het genre van bijvoorbeeld bezwaard gemoed, gekrenkte trots, weerhouden lof, en – oh wee – ook wrok en wraak. Bij Witlichters staan juist gedichten over levensblijheid, bloemen buiten zetten, contente mens, lichtvoetigheid alom, misschien zelfs larie.

Van iedere deelnemer aan het festival staat er dus uiteindelijk één gedicht in de festivalbundel. Bij de samenstelling van de bundel kiezen we welk gedicht dat is: het gedicht geïnspireerd door Witlichters of het gedicht dat geïnspireerd is door Zwaarwegers.

Jaap Lampe geridderd bij afscheid van Philharmonie en Stadsschouwburg Haarlem
Peer van den Hoven: redactie, vormgeving en productie festivalbundel.


Terug- en vooruitblik op onze activiteiten

Ons poëziejaar begon met de presentatie van een bundel Koepelgedichten tijdens de PoëzieWeek, gedichten gemaakt door dichters die tijdens het culturele project Open de Koepel een zondagmiddag in een van de cellen van deze voormalige gevangenis en rijksmonument hadden gezeten. We traden er mee op op ons eigen podium en bij boekhandel Blokker en de Kennemer Boekhandel.

In februari maakten we van de gelegenheid gebruik om samen met onze gast, José van Zutphen, die een bundel haiku's meebracht, actief aan de slag te gaan met deze vorm van poëzie.In maart gingen we naar Haarlems zusterstad in Duitsland, Osnabrück, en traden op in de Altstädter Buchladen. En met succes, we zijn voor komend jaar maart opnieuw uitgenodigd!
Op ons podium was Ali Serik te gast met geëngageerde poëzie uit de poëziebundel: De stem die baart.

De laatste gast van het vorig seizoen, kwam al in april: Mette van Dijk die furore maakte op ons festival van 2018 met een verbouwereerde professor aan haar zijde die zichzelf terugvond als 'de moeder van'. Dezelfde avond was er ook aandacht voor de poëzie van Cees van Hoore.En toen was ons festival van 2019 een feit, een feest, een fraaie pas-de-deux tussen het honderdjarige mannenkoor Zang & Vriendschap en lid van ons Comté van Aanbeling en ex-stadsdichter Sylvia Hubers, dat al op moederdag begon met een concert en op Hemelvaartsdag een vervolg kreeg. Onze podia stonden, net als het jaar ervoor, in de omgeving van de Jansstraat. Dat kan komend jaar wel eens anders zijn...

Ten slotte verzamelden we alle deelnemers op ons open podium in juni achter de microfoon voor een vierde gedicht, de toegift op wat maandelijks op ons podium te horen is.

Na een lange zomer startte het nieuwe seizoen bij bar Wolkers aan het Spaarne. Spleen-uitgever en dichter van de Zwarte Romantiek Kees Godefrooij was onze gast.Een van de vele hoogtepunten in onze programmering was het optreden van Roberta Petzoldt in oktober. De winnares van de C.Buddigh'-prijs voor het beste debuut van 2019 bracht op ons podium een 3D-voordracht van poëzie met behulp van een loop sampler. Niet te beschrijven als je het niet zelf hebt gehoord!

Gevolgd door de meest innemende singer/songwriter van Haarlem wiens werk door In de Knipscheer wordt uitgegeven, Bert Vissers. Begin november verscheen zijn bundel: De wereld wacht op mij.

Volgend jaar volgen meer interessante gasten op ons podium, o.a. Nafiss Nia en Monica Boschman. Zoals gezegd, we gaan in maart opnieuw naar Osnabrück. En eind januari zijn we in Hoofddorp bij de opening van een nieuwe tentoonstelling in galerie De Tuinkamer.

En ons festival? Zwaarwegers en Witlichters. Dat heb je hierboven kunnen lezen: om mee te doen moet je deze keer aan een opdracht voldoen. Succes!

Copyright © 2019 Stichting De Haarlemse Dichtlijn, All rights reserved.


Jouw mailgegevens aanpassen?
Update jouw gegevens of hier uitschrijven.

Email Marketing Powered by Mailchimp