Copy
100 dichters op 6 podia
in cultuur-historisch Haarlem
Lees deze nieuwsbrief online

Foto: Rogier Klaase

 

Muziek & Poëzie op 12 mei

Zondag 12 mei om 15:30 begint in het gebouw van Zang & Vriendschap, Jansstraat 74, een bijzondere uitvoering met zangers, dichters en instrumentalisten. Zang & Vriendschap brengt 8 liederen ten gehore o.l.v. dirigent Arno Vree. Het dameskoor Lieve Lust uit Arnhem vertolkt 4 liederen. Tussendoor hoor je de dichters Sylvia Hubers, Jan Kal, Mette van Dijk, Demi Baltus, Gerardo Insua Teijero, Peter Straus en Peer van Hoven. Verdere muzikale ondersteuning: Lennie Kerkhof (piano), Joost van Velzen (tenor) en Eline Toebes (cello).

Toegangskaartjes à 15 euro zijn verkrijgbaar aan de zaal. Deelnemers aan het festival op 30 mei, betalen 5 euro. Zaal open vanaf 15:00 uur.
 

Nieuws over het festival

 

Opening in de meest verscholen kerk van Haarlem

Hier gaat het gebeuren: in de kerk van de Verenigde Doopsgezinde gemeente Haarlem aan de Frankestraat 24 te Haarlem, gebouwd in 1683 in Hollands classicistische stijl. Het is een schuilkerk die niet vanaf de straat te zien mocht zijn. De kerk heeft in elke hoek een ingang. De inrichting van de kerk zelf is altijd eenvoudig en sober gebleven. Neem plaats op de banken die waren bestemd voor de mannelijke leden, of op de stoelen in het midden waar de vrouwen zaten. En weet dat de oorspronkelijke preekstoel verlaagd is omdat er een dominee was met hoogtevrees.
 
We heten iedereen welkom, overhandigen het eerste exemplaar van de festivalbundel aan Sylvia Hubers, horen het projectkoor van Zang & Vriendschap haar gedicht zingen en vragen de presentatoren van de zes podia waarom je een keuze moet maken voor juist een van hun programma's?


6 podia + hun presentatoren


Jansstraat33, het thuishonk van het Haarlems Studentenkoor, aan de Jansstraat 33. Jan Willem Reitsma zwaait hier de scepter. Hij is gevierd vertaler uit het Engels van literair werk, maar ook fervent muziekliefhebber en muzikant in het genre Tom Waits e.a. Zelf speelt hij trompet en piano en maakte furore met een heuse rockopera waarvoor hij Nederlandstalige liedteksten schreef en waarin hij meezong, meespeelde en meeblies.

Hof20, trainings- en yogacentrum op het Begijnhof, naast de Waalse Kerk en Haarlems Red Light District. Schrijver en theaterwetenschapper Babette Straus ontvangt u hier hartelijk. Zij maakte literair theaterprogramma Dit zijn de schrijvers in Utrecht. Ze kent als geen ander de waarde van een goede performance om de taal kracht bij te zetten. De geboren Haarlemse ziet het als uitdaging deze ervaring met u te delen.

Zang & Vriendschap, Jansstraat 74 zwart, het gebouw van het -oudste- koninklijk Haarlems mannenkoor dat bij de opening al acte de présence gaf. Tussen de bedrijven door zullen zij hier ook nog zingen! Met Mattijs Reinen als presentator hebben we hier een jonge hond en veelvraat binnengehaald als het om tekst en poëzie gaat. Hij dendert met performances en interviews van locatie naar locatie, of het nu de camping in Bakkum is, de betere muziekhandel of de schoolbanken van een middelbare school.

Het Archeologisch Museum aan de Grote Markt, want wat is een zestiende-eeuwse vlooienvanger en hoe ziet die eruit? Of een puntneuskan, een baardmankruik of snavelschoen? Haarlems danscoach die de sociale kant van dansen als communicatiemiddel durft en kan inzetten, Mascha Tielemans | MAS&CO., is hier onze presentator. Zij  zal de dichters alle steun bieden die zij voor hun voordracht nodig hebben.

Café Koops aan de Damstraat, met het meest fotogenieke podium voor dichters die de Bavo als decor willen hebben voor hun optreden. Dit podium wordt geleid door singer/songwriter Mark Werkman. Hij schrijft al vanaf zijn 16e zijn eigen nummers. Via Punk, Electronica, Indiepop, en Americana naar, sinds 2018, Nederlandstalige liedjes. Echte luisterliedjes. Mark maakte indruk op ons open podium en deed mee met ons optreden tijdens het Haarlem Cultuur Festival 2018.  

Wijnlokaal Louwtje aan de Lange Veerstraat 11, heeft 32 open wijnen die ze selecteerden met een panel met o.a. Milton Verseput, de sommelier van Olivijn, en Daan Koper van wijnhandel Okhuysen. Louwtje is geen trendy of hippe zaak, wel een prettige ontmoetingsplek voor wijnliefhebbers. En daar is latin- en jazzzangeres Yvonne Weijers onze presentator. En ze brengt haar prachtige en poëtische CD 'De zon komt op' mee. Zij was al eerder bij ons te gast en zong ook in Osnabrück waar we in maart op tournee waren. Yvonne is ook stembevrijder. Ze helpt je om jouw eigen unieke stem te vinden. En om te durven die te laten horen. Want wie je zingt ben je zelf.

Poëziebundel als toegangskaartje


Het moet gezegd: de inkomsten uit de verkoop van onze festivalbundel vormen een inkomstenpost op onze begroting. Wij organiseren een gratis festival, indachtig onze doelstelling om de belangstelling voor poëzie in Haarlem en omstroken te vergroten. En we krijgen subsidies, met name van de gemeente Haarlem, de Rabobank Haarlem en omstreken, de J.C. Ruigrokstichting en de boekhandels Blokker, Athenaeum, de Kennemer en Gillissen & co.

Maar subsidies ontvangen gaat gepaard met eigen inkomsten meebrengen. Daarom betalen de deelnemende dichters 5 euro. En daarom vragen we de bezoekers om 10 euro in ruil voor -als aandenken- een festivalbundel. Koop er één voor jezelf en koop er één om cadeau te geven...


Vijhoekkunstroute

Oproep gedichten in het thema 'Lucide Dromen'

Op 17, 18 en 19 mei aanstaande vindt de 14e editie van de Vijfhoekkunstroute plaats.
Thema van dit jaar is 'Lucide Dromen' - het verschijnsel dar de dromer zich bewust is van het feit dat ie droomt, en invloed uit kan oefenen op het verloop van de droom...

Het lijkt de initiatiefgroep mooi als bezoekers aan de manifestatie naast de beeldende kunst zich ook aan poëzie kunnen laven. Gedichten kunnen uitgeprint en opgehangen worden in de deelnemende ateliers/expositieplekken.

Wil jij hier een bijdrage aan leveren? Heb je een gedicht dat past bij het thema?
Je kan je gedicht(en) tot dinsdag 14 mei mailen naar
maurice@galeriedeprovenier.nl
 
Copyright © 2019 Stichting De Haarlemse Dichtlijn, Alle rechten voorbehouden.


Voorkeuren wijzigen of uitschrijven?

Email Marketing Powered by Mailchimp