Copy
Dit is de digitale nieuwsbrief van Bartiméus.  
Bekijk mail in uw browser
Nieuwsbrief nr. 106 - 25 juni 2021

Spraakmakend

Deze nieuwsbrief staat in het teken van spraak. Spraakassistenten bij dagelijkse activiteiten voor mensen die slechtziend of blind zijn. Daarnaast de 'spraakmakend' nieuwe dienstverlening Vroegdiagnostiek. Het Algemeen Dagblad schreef hierover: 'Hoe weet je of een baby slecht ziet? In dit expertisecentrum weten ze dat binnen een dag.' Neem nu een kijkje in ons diagnostisch centrum en luister naar de ervaringen van ouders, oogarts en andere begeleiders. 
In deze nieuwsbrief ook het verhaal van Eliane. Zij vertelt hoe ze met de apps op haar smartphone haar leven wist op te pakken, nadat ze plotseling ernstig slechtziend werd. 
Dit en nog veel meer lees je in deze nieuwsbrief. Veel leesplezier!

Verhalen en inspiratie

Uniek: Vroegdiagnostiek

Met speciale handheld apparatuur en kindgerichte aanpak onderzoeken we binnen één dag de ogen van baby's en peuters met een complexe en zeldzame oogaandoening. Hoe eerder we een diagnose stellen en behandeling starten, hoe beter!

Kijk op onze lanceerpagina

Hey Google!

Bewoners met een visuele en licht verstandelijke beperking bij Bartiméus deden mee aan een pilot met Google Home: apparaten bedienen met je eigen stem. Muziek aanzetten of informatie over de dagbesteding. Voor Laurent en Melissa ging er een wereld open. 

Lees hier hun verhaal
 
Nieuwe mogelijkheden

‘Dat kan ik helemaal niet joh!’ Zo zei de 92-jarige buurvrouw toen ze hoorde dat ze met haar stem allerlei opdrachten aan haar telefoon kan geven. Inmiddels víndt ze de spraakinstructies zó handig. Ze houdt energie over voor de dingen die echt belangrijk voor haar zijn. 

Over de plus van spraak
De reis van Eliane

Eliane werd plotseling ernstig slechtziend. Voor haar gevoel kon ze niks meer. Niet naar theater, niet meer lezen of zelfs bellen. Met begeleiding en de handige apps op haar telefoon is dat compleet veranderd. 'Op mijn smartphone zit alles wat ik nodig heb.'
 
Luister naar haar verhaal
Wegwijs naar mobiliteit

‘Ga over twintig meter rechtsaf!’, snatert de Google-mevrouw. Dankzij de sprekende hulp van navigatiesystemen kom je sneller en gemakkelijker van A naar B. Maar het kost tijd én oefening.

Lees verder over navigatie
 
11 beste gratis apps

Onze specialisten digitale toegankelijkheid selecteerden 11 gratis apps voor mensen die slechtziend of blind zijn. Apps op je telefoon of tablet voor het identificeren van mensen, objecten of kleuren in je omgeving, lezen of films kijken.   

Ga naar de beste gratis apps
 

Vanuit de organisatie

  • Bartiméus en corona, op onze website lees je meer over de laatste stand van zaken.
  • Laat je stem horen! Het Bartiméus Fonds en de NPO willen graag weten hoe mensen met een visuele beperking naar televisieprogramma's en video's kijken. Doe mee met het onderzoek naar kijkgedrag via onze website!
  • Download via de website van het Bartiméus Fonds het vernieuwde Voluit magazine. Boordevol verhalen en nieuws over projecten. Nieuw zijn een kookrubriek en een Barts Doe-pagina voor kinderen. Veel leesplezier!
Volg Bartiméus op social media
Bartimeus Twitter   Bartimeus Facebook   Bartimeus LinkedIn
Mail Bartiméus

Update je gegevens
Voorkeuren aanpassen

Copyright © 2021 Bartiméus, Alle rechten voorbehouden
 
Onze gegevens:

Bartiméus
Van Renesselaan 30a
3703 AJ Zeist

U kunt zich hier uitschrijven