Copy
Nieuwsbrief van Stichting Geefeenkoe, oktober 2016

U ontvangt deze Nieuwsbrief omdat u zich via onze website hebt aangemeld voor updates, of omdat u een donatie hebt gedaan aan onze stichting.

Op eigen benen


Het is zover! Nur Bala, onze lokale uitvoeringsorganisatie, kan met de inkomsten uit ons Verduurzamingsproject de organisatiekosten voor eigen rekening nemen. Sinds juni 2012 maken we ons sterk voor meer zelfstandigheid en onafhankelijkheid van Nur Bala. Het Verduurzamingsproject draait op basis van zelfhulpgroepen van gezinnen die in staat zijn meer zelfstandig te functioneren. Per zelfhulpgroep worden drie gezinnen met een gehandicapt kind uit hetzelfde gebied aan elkaar gekoppeld. Deze gezinnen leasen een koe gedurende drie jaar en betalen na deze periode hun koe met rente terug aan Nur Bala. Met de rentebetalingen kan Nur Bala de organisatiekosten dekken. Hiervoor hadden we in totaal 35 zelfhulpgroepen nodig en dit aantal hebben we gehaald! 

Op onze website kunt u meer lezen over ons verduurzamingsproject. Zie http://www.geefeenkoe.nl/het-project/verduurzaming/Ilias


In december 2014 krijgt het gezin van de 3-jarige Ilias een koe. Ilias lijdt aan een vorm van dwerggroei, chondrodystrofie. Hij kan niet lopen en spreekt zeer gebrekkig.  Zijn thuissituatie is kwetsbaar. Zijn ouders hebben geen werk en het gezin woont in een oud en vervallen huis. Naast de intensieve zorg voor Ilias moeten er nog drie kinderen gevoed worden. Door de komst van koe Nijmegen 1 heeft het gezin te eten en een inkomen door de verkoop van melk en melkproducten. Hierdoor kunnen ze voorzien in de eigen basisbehoeften en de medische behandeling van Ilias betalen. De medische situatie van Ilias is inmiddels vooruit gegaan en hij kan een beetje lopen. En koe Nijmegen 1 is inmiddels bevallen van het eerste kalfje!
 

Koe Nijmegen 1 is de eerste koe uit de 'Kudde van Hans'. Hans Trapman loopt ieder jaar de Nijmeegse Vierdaagse en zoekt dan sponsoren die hem willen steunen om koeien te kopen voor Stichting Geefeenkoe. Inmiddels telt de kudde vier koeien. Zelfs dit jaar, met de enorme hitte tijdens de Vierdaagse, is het Hans gelukt de Vierdaagse uit te lopen.  Getrouwd!

 

Onze coördinator van de zelfhulpgroepen, Erzhan, is getrouwd met zijn grote liefde Aigerim. Erzhan reist voor ons de hele regio Talas af om de gezinnen de selecteren en te begeleiden voor ons Verduurzamingsproject. 
Hij is de vraagbaak voor de gezinnen als bijvoorbeeld een koe ziek is of als een gezin tegen problemen aanloopt bij het vervoer naar een arts in Bisjkek. Hij laat de gezinnen zien hoe ze een boekhouding kunnen opzetten en effectief kunnen samenwerken. Aangezien de regio slecht bereisbaar is, kost het bezoeken van de gezinnen veel tijd. Het persoonlijk bezoeken van de gezinnen is noodzakelijk om met eigen ogen te zien hoe het gaat.
 
Wij wensen Erzhan en Aigerim alle liefde, geluk en gezondheid toe!
 What's in a name? 

 

Gow, Suvrata, Sukhdoha, Runaskara, Bahukshira. Het zijn de bijzondere namen die de ASN Foundation gaf aan de door hen gedoneerde koeien. Namen die van oorsprong uit het Sanskrit komen en de eigenaar van de koe veel melk en een makkelijk te melken koe toewensen. Deze wens is een mooie start voor de gezinnen van de 8-jarige Marlis, de 12-jarige Farida (rechts op de foto), de 13-jarige Bolotbek en Talasbek en Yryskeldi, die beiden 14 jaar oud zijn. De koeien zullen in het leven van de kinderen het verschil gaan maken tussen een leven in armoede en een leven met hoop en toekomst. De naam van de koe is voor het ontvangende gezin de binding met de donateur. Er is vaak interesse voor de achtergrond van de naam van de koe en de donateur. Namen in Kyrgyzstan hebben vaak een symbolische waarde en worden door middel van vaste rites bepaald. Uitspreken van de namen is vaak lastig en leidt tot veel hilariteit bij het uitspreken. 

Achter de meeste koeiennamen zit een persoonlijk en bijzonder verhaal. Mensen die met de namen een overleden geliefde herdenken, de geboorte van een zoon of dochter vieren of de band met een bijzondere vriend/vriendin willen onderstrepen.  
 Op slag is het leven veranderd


The Milk Factory, een onafhankelijk platform op het gebied van zuivel, vroeg Gerdien Barnard een blog te schrijven over Stichting Geefeenkoe.nl. Lees mee over Kyrgyzstan, het ontstaan, het doel en de activiteiten van de stichting.

Het weblog kun je vinden op:  http://www.milkstory.nl/artikel/op-slag-het-leven-veranderd


 

 

Presentatie


Vindt u het leuk om meer te horen over ons project en het mooie land Kyrgyzstan? Wij komen graag bij u langs om in een persoonlijke presentatie uitgebreid te vertellen over het werk van Stichting Geefeenkoe.nl. We doen dit met plezier en zónder dat daar verplichtingen van uw kant tegenover hoeven te staan.

 
Te gast bij Kringloopwinkel Emmaeus te Gouda,  rechts Hans en Anne Trapman
 
Copyright © 2016 Stichting Geefeenkoe, All rights reserved.
Email Marketing Powered by Mailchimp