Copy
Bekijk deze e-mail in je browser

Beste Vertellers,
 
Alweer een nieuwsbrief van Stichting Vertellen? Jawel, een extra Nieuwsflits met een oproep voor een bijzonder project!
 
Alannah Robins uit Ierland, benaderde ons vandaag met de vraag of wij aan haar project willen deelnemen. Een project wat vertellen, beeldende kunst en culturen van Europa verbindt. Dit project wordt onder andere ondersteund door FEST en Creative Europe.
 
Wat is het idee achter dit project?
In maart begon Liam O Flaithearta, een jonge, Ierse verhalenverteller met het vertellen van een verhaal. Dit verhaal is opgenomen op Inis Mór, een klein eiland voor de Westkust van Ierland. Sindsdien is dit verhaal al 130 keer verteld in verschillende talen. Het maakt een reis door Ierland naar Scandinavië, door Europa om uiteindelijk aan te komen in Istanbul.
Iedere verteller vertelt het verhaal slechts een keer, iedereen hóórt het verhaal slechts een keer en vertelt het daarna direct door. Daardoor zullen er extra verhaallijnen ontstaan, kleine uitstapjes worden gemaakt in het verhaal, onderdelen verder ingekleurd. Andere verhaallijnen zullen langzaam wegebben. Welk verhaal komt uiteindelijk aan in Istanbul? Gekleurd door al die verschillende culturen van Europa!
 
Parallel aan de metamorfose van het verhaal, ondergaat een tekening eenzelfde proces. Ook dit begint aan de Westkust van Europa en wordt via de mail steeds doorgegeven van artiest naar artiest, van deelnemer naar deelnemer, totdat het aan de Oostkust van Europa arriveert. Iedere deelnemer brengt veranderingen aan aan de tekening, waardoor het een geleidelijke metamorfose ondergaat.
Wat wordt er gevraagd?
Vraag van Alannah aan jullie is: wie wil dit verhaal doorvertellen? Het komt Nederland binnen in het Duits en het verlaat Nederland weer in het Duits. Daar tussenin kan van alles gebeuren. Alannah wil het liefst zoveel mogelijk kleine talen mee laten doen. Ze vroeg specifiek naar een Friese verteller! Maar Limburgse dialecten zijn vast ook welkom. Vlaams en alle mooie dialecten die daarin te vinden zijn! Een ras-Amsterdammer? Maar ook een andere nationaliteiten die in Nederland wonen zijn welkom!
De enige voorwaarde van een afwijkende taal is dat er in dat geval twee vertellers nodig zijn die de taal spreken. Anders zou de ketting van verhalen daar stoppen. Het verhaal wordt door de tweede verteller weer terug vertaald naar het Nederlands, zodat de volgende verteller het weer op kan pakken. Het verhaal zal volgens planning begin augustus Nederland binnenkomen.
Hoe werkt het praktisch?
Alannah organiseert een zoommeeting met vier personen. Zij zal daar zelf bij aanwezig zijn en twee vertellers, een derde verteller wacht in de virtuele wachtkamer van Zoom. De eerste verteller vertelt het verhaal en verlaat daarna de meeting. De tweede verteller zal daarna het verhaal doorvertellen aan de verteller die in de wachtkamer heeft zitten wachten.
De meeste vertellers zullen het verhaal direct door kunnen vertellen. Een enkeling zal moeten wachten op een zoommeeting een paar dagen later.
De enige voorwaarde om mee te kunnen doen, is dat je het leuk vindt om te vertellen en dat je met Alannah in het Engels kunt communiceren. Het verhaal wordt dus níet in het Engels verteld.
 
Wil je meer lezen over het project, kijk dan hier:
https://alannahrobins.com/carrying-the-songs
https://interfaceinagh.com/sugan/

Wil je direct contact met Alannah, stuur dan een mail naar: info@alannahrobins.com

Veel plezier en heb een fijne zomer!
Namens het bestuur van Stichting Vertellen, 

Saskia Bangma.
Twitter
Facebook
Website
Copyright © 2020 Stichting Vertellen, Alle rechten voorbehouden.


Verander hier je instellingen of schrijf je hier uit voor deze nieuwsbrief.

Email Marketing Powered by Mailchimp