Copy
 
 
STUK Säteilyuutiset   Säteilyuutiset 3/2016
 
 
  Säteily on aina ja kaikkialla  
 
   
  Tällä kertaa Säteilyuutisten teemana on säteily arjessa. Maailma, jossa elämme, säteilee. Suurin osa saamastamme säteilystä tulee luonnollisesta ympäristöstämme. Ilman auringon säteilyä maailmassa ei olisi elämää. Keinotekoinen säteily auttaa löytämään sairauksia ja parantamaan niitä. Liiallinen säteily on vaarallista, olipa se luonnollista tai keinotekoista. Säteilyvaaratilanteessa STUK antaa ohjeet säteilyltä suojautumiseen. Säteilyturvakeskus (STUK) on säteilyn asiantuntija, säteilyturvallisuuden vartija ja säteilyn käytön valvova viranomainen. STUK valvoo säteilytilannetta Suomessa vuorokauden ympäri.  
 
  Leikkiikö lapsesi radonkodissa? Torju radon!  
 
   
  Radon aiheuttaa keuhkosyöpää. Syöpäriski nousee sitä suuremmaksi, mitä pitempi on altistusaika. Siksi radonin torjunta on erityisen tärkeää kodeissa, joissa on lapsia.

Lue lisää
 
 
  Säteilyn käyttö kauneudenhoidossa lisääntyy  
 
   
  Säteilyn käyttö kauneudenhoidossa on lisääntynyt, koska hoitolaitteiden hinnat ovat laskeneet ja niitä on helppo tilata internetin kautta. Samalla myös käyttövirheiden riskit ovat kasvaneet.

Lue lisää
 
 
  Palovaroitin, joka kodin säteilevä turvalaite  
 
   
  Onko mahdollista, että palovaroitin voi aiheuttaa minulle vaarallisen säteilyannoksen?” Katso, mitä kaikkea palovaroittimien säteilystä kysytään.

Lue lisää
 
 
  Vanha linssi voi säteillä  
 
   
  Radioaktiivista toriumia käytettiin vuosikymmeniä sitten parantamaan joidenkin objektiivien optisia ominaisuuksia. Vanha kameran linssi voi siis säteillä, ainakin sen verran, että säteilyn voi mitata.

Lue lisää
 
 
  Kysy säteilystä - Säteilytieteen professori vastaa  
 
 
Sienissä on kuulemma radioaktiivisuutta. Mistä se on peräisin?

Sienissä on aina esiintynyt radioaktiivisia aineita. Ne ovat peräisin maaperän uraanista ja toriumista sekä luonnon kaliumista. Luonnon radioaktiivisia aineita sienissä on tutkittu Suomessa varsin vähän, mutta merkittävin niistä näyttäisi olevan polonium-210. Tshernobylin onnettomuudesta ja ydinkokeista sienissä näkyy cesium-137.

Vuonna 2012 tehdyn tutkimuksen mukaan sieniä syömällä saadusta säteilyannoksesta noin 40 prosenttia johtui poloniumista ja 20 prosenttia muista luonnon radioaktiivisista aineista, eli cesiumin osuudeksi jää 40 prosenttia. Etelän sienissä cesium on peräisin pääosin vuonna 1986 tapahtuneesta Tshernobylin onnettomuudesta ja pohjoisen sienissä pääosin ilmakehän ydinkokeista 1950–60-lukujen vaihteessa.
 
 
 
 
Auta meitä kehittämään Stuk.fi-verkkopalvelua ja osallistu arvontaan

Stuk.fi-sivusto uudistettiin reilu vuosi sitten. Haluaisimme kuulla mielipiteesi sivustosta sekä saada ideoita jatkokehitykseen. Kaikkien kyselyyn vastanneiden kesken arvotaan palkinto.

Verkkopalvelututkimukseen

Vastaaminen kestää noin viisi minuuttia.
 
 
 
  Uusia julkaisuja

STUK-B 205
Finnish report on nuclear safety: Finnish 7th national report as referred to in Article 5 of the Convention on Nuclear Safety
 
 
 
  Uusimpia STUKin tiedotteita ja verkkouutisia

11.10.2016
Loviisan ydinvoimalaitoksen vuosihuollot päättyivät

10.10.2016
Fennovoiman Hanhikivi 1 -hankkeen valvonta toukokuusta elokuun loppuun 2016

6.10.2016
STUKin tarkastukset Loviisan ja Olkiluodon käyvillä laitoksilla touko-elokuussa 2016

27.9.2016
Onko kuntasi kouluissa mitattu sisäilman radon?

27.9.2016
Suomi ja Venäjä päivittivät menettelyt tietojen vaihdosta säteilyvaaratilanteiden varalle

9.9.2016
Pohjois-Korea teki toisen maanalaisen ydinkokeen tänä vuonna