Copy
 
 
STUK Säteilyuutiset   Säteilyuutiset 2/2016
 
 
  REPO-hanke voi poikia liiketoimintaa  
 
   
  REPO-hanke, jossa suomalaiset viranomaiset paransivat yhteistyötä säteilevien aineiden havainnoinnissa, saattaa poikia liiketoimintaa ja vientiä. Tärkeä osa REPO-hankkeessa on säteilyasiantuntijoiden etätuen kehittäminen muille viranomaisille. Siinä Suomi on maailmassa mallimaa.

Lue lisää
 
 
  STUKin valvova katse siirtyy betonista ihmiseen  
 
   
  Olkiluoto kolmosen rakennushanke on jo niin pitkällä, että Säteilyturvakeskuksen valvonta siirtyy pikku hiljaa betonirakenteista ja tekniikasta kohti turvallisuuskulttuuria, organisaatioiden toimivuutta ja ydinvoimalaitoksella töissä olevien ihmisten pätevyyttä.

Lue lisää
 
 
  STUK varautuu valvomaan käytetyn ydinpolttoaineen kuivavarastointia  
 
   
  Käytetyn  ydinpolttoaineen turvallisuudesta pitää huolehtia jo ennen loppusijoitusta, sillä polttoainetta säilytetään välivarastossa laitospaikalla useita vuosikymmeniä. Fennovoiman laitoshankkeen yhteydessä Suomessa tutun vesiallasvarastoinnin vaihtoehtona on myös kuivavarastointi, johon Säteilyturvakeskus alustavasti varautuu.

Lue lisää
 
 
  Riippumattomat analyysit ydinvoimalaitosten onnettomuustilanteiden arvioinneista  
 
   
  Säteilyturvakeskus tekee ydinvoimalaitosten onnettomuus- ja häiriölaskelmista riippumattomat vertailevat analyysit. STUK on tässä suhteessa tarkka viranomainen, sillä useimmissa maissa viranomaiset ainoastaan tarkastavat ja hyväksyvät ydinvoimalaitosyhtiön käyttämät analyysimenetelmät.
 
Lue lisää
 
 
  Kysy säteilystä - Säteilytieteen professori vastaa  
 
 
Kesällä olisi ihana olla ulkona, mutta pelkään ihosyöpää, etenkin melanoomaa. Mitä voin tehdä, etten siihen sairastuisi?

Melanooma tosiaan valitettavasti on yksi nopeimmin yleistyvistä syövistä länsimaissa. Vuonna 2014 siihen sairastui Suomessa 1362 ihmistä. Jopa 90 % melanoomista voitaisiin kuitenkin välttää ihan vain järkevällä aurinkokäyttäytymisellä.

Vältä ennen kaikkea ihon toistuvaa palamista. Ulkona voi olla, mutta suojaudu etenkin keskipäivän auringolta käyttämällä suojaavia vaatteita, hattua ja aurinkolaseja sekä aurinkorasvaa ja hakeutumalla varjoon.

Suojaa ihoasi erityisen huolella, jos sinulla on herkästi palava ihotyyppi, taipumus saada pisamia, runsaasti luomia tai jos lähisuvussasi on ollut melanoomaa.
 
 
 
  Uusia julkaisuja

STUK opastaa
Säteilylähteiden käyttö kouluissa ja oppilaitoksissa

STUK-B 202
Säteilyn käyttö ja muu säteilylle altistava toiminta. Vuosiraportti 2015

STUK-B 201
Ydinenergian käytön turvallisuusvalvonta. Vuosiraportti 2015

STUK-B 200
Implementing nuclear non-proliferation in Finland. Regulatory control, international cooperation and the Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty: Annual report 2015

STUK-B 199
Varautuminen säteilytilanteisiin ja poikkeavat tapahtumat: Kolmannesvuosiraportti 3/2015
 
 
 
  Uusimpia STUKin verkkouutisia

9.6.2016
STUK valvoi Olkiluodon ydinvoimalaitoksen vuosihuoltoja