Copy
 
 
STUK Säteilyuutiset   Säteilyuutiset 1/2016
 
 
  Fukushiman ydinonnettomuus oli psykologinen, sosiaalinen ja taloudellinen katastrofi  
 
   
  Fukushiman ydinvoimalaitosonnettomuus oli suuri psykologinen, sosiaalinen ja taloudellinen katastrofi. Säteilyn suorilta terveysvaikutuksilta onneksi säästyttiin, mutta suuri määrä radioaktiivisia aineita pääsi ympäristöön.

Lue lisää
 
 
  STUK palkkaa 20 asiantuntijaa  
 
   
  Säteilyturvakeskus palkkaa ydinturvallisuuden valvontaan noin 20 asiantuntijaa vuonna 2016. Syynä rekrytointeihin on pääasiassa ydinlaitoshankkeiden etenemisen aiheuttama valvonnan lisääntyminen.

Lue lisää
 
 
  Pohjois-Korean ydinkoe rekisteröityi Sysmässä kymmenessä minuutissa  
 
   
  Kuudes tammikuuta aamuyöllä Suomen aikaa Pohjois-Korea teki ydinkokeen. Kello 03:30 noin kilometrin syvyydellä tapahtunut räjähdys aiheutti maanjäristyksen, jonka värähtely eteni maankuoressa ja rekisteröityi kymmenen minuuttia myöhemmin Helsingin yliopiston Seismologian instituutin seismisellä asemalla Sysmässä, lähellä Lahtea.

Lue lisää
 
 
  Posti huolehtii työntekijöidensä säteilyturvallisuudesta  
 
   
  Posti suhtautuu vakavasti työntekijöidensä säteilyturvallisuuteen. Radonpurkit mittaavat tänä talvena postin toimitilojen radonpitoisuutta yli sadassa kohteessa.

Lue lisää
 
 
  Kysy säteilystä - Säteilytieteen professori vastaa  
 
 
STUKin katolla Helsingin Roihupellossa olevaan hiukkaskerääjään kertyi poikkeuksellisen paljon radioaktiivista cesiumia 3.–4. maaliskuuta. Aiheutuiko tästä vaaraa kenellekään?


Ei aiheutunut.

Cesiumia mitattiin noin tuhatkertainen määrä normaaliin verrattuna, mutta kuitenkin vain miljoonasosa sellaisesta pitoisuudesta, jonka takia ihmisten pitäisi suojautua. Havaitulla määrällä ei ole mitään haittavaikutuksia. Cesium-pitoisuus oli niin pieni, että ihmisen pitäisi hengittää ilmankerääjän tapahtuma-aikaan keräämää ilmaa yhtäjaksoisesti 1800 vuoden ajan ennen, kuin hän saisi samansuuruisen säteilyannoksen, jonka suomalaiset saavat keskimäärin joka vuosi.
 
  Ydinvoimalaitosonnettomuuden ei olisi pitänyt tapahtua ainakaan Japanissa. Maa on tunnettu insinööritaidosta, tekniikan osaamisen arvostuksesta ja järjestelmällisyydestä. Kuitenkin monet Japanin kulttuuriin liittyvät piirteet nimenomaan selittävät sitä, miksi tsunami pääsi aiheuttamaan ydinvoimalaitosonnettomuuden Fukushimassa tasan viisi vuotta sitten.

Entä tunnemmeko me suomalaiseen kulttuuriin juurtuneet tavat, jotka voivat heikentää turvallisuutta Suomen oloissa?

Lue artikkeli
   
 
 
  Uusimpia STUKin verkkouutisia


17.2.2016
Uusi menetelmä radonpitoisuuden mittaamiseen
16.2.2016
Nestemäisten radioaktiivisten jätteiden kiinteyttäminen voi alkaa Loviisassa
12.2.2016
MAP Medical Technologies sai säteilyturvallisuutta varmistavat järjestelmänsä kuntoon
10.2.2016
Suunnitelmat ydinjätehuollon järjestämiseksi ovat riittävät, aikataulu on tiukka