Copy
Pintakaaoksen teoria ja järjestämisen 3 vaihetta  | Viikkokirje 12.8.2015
Sandy Talarmo

"Eihän se nyt niin paha ollutkaan!"


Näin olen todennut itse aivan äskettäin lastenhuoneessa, ja sama on kuultu monen muunkin kotiaan raivanneen suusta.

Uskon monen tietävän sen tunteen, kun seisoo huoneen ovella käsi ovenkahvalla ja sisäinen energiamittari kilahtaa nollille. Näkymä on kasvanut yhdeksi lamaannuttavaksi röykkiöksi. Ei voi kuin perääntyä hitaasti, sulkea oven ja ajatella, että ehkä toisena päivänä uusin voimin. 

Jos jonain päivänä kuitenkin etenee ovelta vaiheittain ja asia kerrallaan, seuraa yllätys. Mikäli kyseessä on pintakaaos, yllätys paljastuu hyvinkin nopeasti. Jos taas huone sisältää useampia koskemattomia kerroksia, yllätys alkaa paljastua vähitellen - mutta silloinkaan ei tarvitse odottaa loppuun saakka.

Sisältää juonipaljastuksen - lukeminen omalla vastuulla

Pintakaaos on näennäinen kaaos. Erityisesti se säikäyttää ihmisen, joka on aika äskettäin raivannut kotinsa perusteellisesti. Koko keho muistaa vielä sen kaaoksen ennen raivaamista, ja nyt se tyrmistys - miten täällä voi taas näyttää tältä?! Paino onkin sanalla näyttää

Kun nyt jo opituin keinoin lähtee järjestelmällisesti etenemään raivauksessaan, huomaa jo pian, että eihän tämä nyt niin paha ollutkaan! Tavaraa ei ole niin paljon kuin ennen ja näillehän on paikatkin olemassa. Pintakaaoksen alla valitsee selkeä järjestys, joka on palautettavissa suhteellisen pienellä vaivalla.

Nyt voikin vaikka miettiä yhden järjestystä ylläpitävän rutiinin, jota alkaa harjoitella arjessa. Kun se sujuu, mietitään tarvitaanko vielä jokin toinen rutiini tueksi.

Anteeksi, mikä pintakaaos?

Jos siinä huoneen ovella pintakaaoksen käsite tuntuu vielä hyvin kaukaiselta ajatukselta, ei hätää. Järjestäminen on prosessi, jonka voi jakaa kolmeen vaiheeseen. Jippo on siinä, että todella edetään yksi vaihe kerrallaan, jolloin saadaan näkyvää aikaiseksi mahdollisimman pian. Vähitellen alkaa tuntua, että eihän tämä nyt niin paha homma olekaan. Moni on ihan innostunut!

1) Karsi
Aloita roskien keräämisestä, tunnista sitten kiertoon joutavat tavarat.
2) Lajittele säilytettävät tavarat ryhmiin
Samankaltaiset tavarat kannattaa yleensä säilyttää samassa paikassa.
3) Järjestä paikoilleen
Mieti tavaroille mahdollisimman helpot paikat. 
 
Tämäkin on enää muisto vain!

Lukemista


Kollega.fi | Virtaa työympäristöstä
Pienillä muutoksilla sujuvampi työympäristö. Vinkkejä voi soveltaa myös kotona.

Vapaana virtaavia | Postikorttien säilyttäminen
Postikorttimuistot säilyvät mukavasti pystyssä sopivan kokoisessa laatikossa.

Ajankohtaista

  • Kuvakulmia arkeen -verkkokurssi alkaa tänä vuonna viimeisen kerran tämän kuun lopussa. Kurssilla alat nähdä arkeasi uusin silmin ja samalla saat valokuvaamiseen hyödyllisiä vinkkejä, joita voit toteuttaa puhelimella, pokkarilla tai järjestelmäkameralla.
  • Unelmien koti -verkkokurssi alkaa maanantaina. Heli totesi kurssin loppupuolella: Tää on ehkä se suurin muutos nyt näiden muutaman viikon aikana mulla: mun tekee mieli raivata ja etsin sille aikaa! Ennen ei huvittanut ja keksin kaikkea muuta tekemistä.

Kalenteri


Verkkokurssit Tampere Messut ja seminaarit
Ilmaisia värityskuvia tulostettavaksi
Verkkokauppa


peruuta viikkokirjeen tilaus    päivitä tietosi Tilaa viikkokirje sähköpostiisi
Tilaajalahjana Koko perhe mukaan -opas.

Verkkokauppa
Verkkokurssit, tehtäväkirjat ja korttipakat.

Copyright © 2015 Sandy Talarmo
All rights reserved.

 
Share
Tweet
Forward