Copy
   Persbericht
     09-09-2014, Amsterdam
Wordt deze email niet correct getoond? Bekijk het in uw browser. 

Nederland krijgt nieuwe energie van Amsterdam Solar Boat ParadeNa races in Monaco en Friesland, komen tientallen boten op zonne-energie naar de hoofdstad om heel Nederland te inspireren voor een duurzame koerswijziging. Op 14 september start bij de Westergasfabriek de tweede editie van de Amsterdam Solar Boat Parade. De grachten kleuren groen met futuristische Solar Boats, de ‘Formule 1’ onder de elektrische boten. Niet alleen de grachten kleuren groen; aan wal verzamelen zich ruim tachtig duurzame koplopers vanuit het hele land op het ‘Plein van de Toekomst’, het ‘Groene Circuit’ en het 'Pitch Festival'. De Westergasfabriek, die ooit werd gebouwd op de steenkoolgaseconomie, is daarmee nu het toneel van een nieuwe ‘groene’ economie.

Met de tweede editie van hét groene event van Amsterdam wordt het gedachtegoed van de recent overleden initiatiefnemer Wubbo Ockels door zijn Stichting De Groene Grachten voortgezet. Ook dit jaar worden duizenden bezoekers als ‘astronauts of spaceship earth’ verleid om te kiezen voor een duurzame toekomst. Het startsein van de parade wordt om 13.00 uur gegeven door Wubbo Ockels' goede vrienden Maurits Groen en Marjan Minnesma, samen met zijn vrouw Joos Ockels. Om 16.30 uur strijden de supersnelle Solar Boats met een slalom en sprint bij de Westergasfabriek om de winst: snelheid met groene energie!

Nederland heeft deze nieuwe energie hard nodig. Want terwijl in Duitsland de ‘Energiewende’ in volle gang is, hapert de groene economie in Nederland. “We bevinden ons in Europa in de kopgroep van landen met de meeste CO2 uitstoot per verdiende euro. Toch wordt door de overheid nauwelijks gesteld hoe het anders kan en hoe de Nederlandse economie eruitziet zonder olie, kolen en gas te gebruiken”, aldus Marjan Minnesma tijdens de Duurzame Troonrede op 2 september. Hierin benadrukt zij het belang van snelle verandering. "Er zijn al honderdduizenden mensen mee bezig: elektrisch rijden, meer met het OV, minder vlees eten en zelf je eigen energie opwekken".

De aanwezige koplopers tonen de veranderingen in lifestyle, energie, mobiliteit en ‘food and drinks’. Zo kunnen bezoekers bijvoorbeeld een testrit maken in de nieuwste BMW I3, smoothies blenden met hun eigen spierkracht en voor de allerkleinsten is er een elektrische motorcross. “Duurzame ondernemers brengen ‘groene groei’, een nieuwe motor achter een nieuwe economie”, aldus Maurits Groen, toonaangevend duurzaam ondernemer en opvolger van Wubbo Ockels als voorzitter van Stichting De Groene Grachten. “Met talloze inspirerende voorbeelden wil de Solar Boat Parade mensen laten zien hoe ze ook zelf actief kunnen bijdragen aan de overgang naar een 'groene' economie”. Nederland heeft een inhaalslag te maken en de Amsterdam Solar Boat Parade laat zien dat deze toekomst dichterbij is dan we denken.

Achtergrondinformatie

Het programma
Start- en eindtijd:
    13:00-14:45: Parade van Solar Boats en elektrische boten door de Amsterdamse grachten
    13:00-18:00: Plein van de Toekomst
    13:00-18:00: Groen Circuit
    16:30-17:30: Solar Boat Slalom & Sprint 
Specifieke onderdelen:
    13:00-13:30: Opening door Maurits Groen, Marjan Minnesma en Joos Ockels
    15:00-16:00: Pitch Festival in samenwerking met Oneplanetcrowd en Rockstart
    16:00-16:15: Lancering Foodlogica
    16:15-16:30: Uitreiking kleurplaat wedstrijd

Over De Groene Grachten
Stichting De Groene Grachten is een initiatief van Wubbo Ockels en zet zich in om historische binnensteden duurzaam te maken. De Stichting begon in 2012 in het moeilijkste stukje van Nederland: de Amsterdamse grachten. “Want als monumentale grachtenpanden duurzaam kunnen, dan kan het overal!”, aldus Wubbo Ockels in 2012. Alle opgedane kennis wordt gedeeld met de online tool 'De Groene Menukaart'. De Groene Grachten helpt inmiddels door heel Nederland eigenaren van historische panden hun pand energiezuinig te maken met duurzame maatwerkadviezen en bouwbegeleiding. De nieuwste ontwikkelingen jaagt de Stichting aan door met haar partners samen te werken in innovatieve projecten, zoals 'Amsterdam Rooftop Solutions' en 'Zon op de Zwijger'. 

Noot voor de redactie, niet voor publicatie

Beeldmateriaal
Deze foto's zijn enkel en alleen te gebruiken o.v.v. de fotograaf Cris Toala Olivares
Klik op de foto's voor een grotere versie van het beeld.

 
 

Wat staat u te wachten?

Bekijk hier de aftermovie van vorig jaar:

        

Meer informatie

Amsterdam Solar Boat Parade
Datum: 14-09-2014
Tijd: 13.00-18.00 uur
Locatie: Westergasfabriek, Amsterdam

Timetable  
Klik op het beeld voor groter formaat:

Perscontact

Voor meer informatie of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met: 

Jelle Rademaker
Mede-oprichter De Groene Grachten
+31 (0)6 14 06 07 25
jelle@degroenegrachten.nl   
www.degroenegrachten.nl


www.solarboatparade.nl
Facebook   
Twitter   
#SolarBoatParade
 

 

Copyright © 2014 De Groene Grachten, All rights reserved.

Email Marketing Powered by Mailchimp