Copy
Beste lezer,
 
Hierbij ontvangt u de maandelijkse nieuwsbrief van De Groene Grachten.
Voor meer informatie, zie onze website.
De winterse dagen zijn in aantocht en het feestjaar 2013 loopt op z'n eind. De viering '400 jaar Amsterdamse grachten' was de aanleiding voor het oprichten van De Groene Grachten. Maar met het afronden van het feestjaar is onze missie, een duurzame stad, juist vliegend van start gegaan. Iedereen is het erover eens: De Groene Grachten is nog lang niet klaar! Binnen onze organisatie staat een hoop te gebeuren. Hieronder lees je meer over de stand van zaken. 
 

Green Academy van start!De Groene Grachten heeft zijn pijlen al gericht op 2014 en is in stilte gestart met het opzetten van de Green Academy. Het projectteam is daarom ook uitgebreid. Marjolijn Bonnike is als architect werkzaam en ontwikkelt de 'menukaart' die in februari 2014 het licht zal zien. Hiermee is het straks voor iedereen mogelijk om een duurzaam plan te maken voor zijn/haar historische woning. De officiële lancering is op 20 februari 2014 in museum het Grachtenhuis.

Verder is Thijs Boxem deze week bij ons begonnen. Thijs zag zijn kans schoon toen hij onze vacature voor Project Manager van de Green Academy las en heeft zijn baan bij TNO opgezegd om zijn droom te verwezenlijken: ondernemen in duurzaamheid. Hij is daarmee hèt voorbeeld van een nieuwe generatie die zelf zijn eigen duurzame toekomst wil vormgeven. Begin 2014 zal de kick-off van de Green Academy plaatsvinden. 
 

De winterse dagen door met LED


De online menukaart is weliswaar nog niet af, maar sommige dingen kun je nu al doen. Wil je verduurzamen zonder te verbouwen? Dan is overgaan op LED lampen een eerste stap.
  • LED lampen besparen tot zo'n 90% t.o.v. gloeilampen
  • LED bevat geen giftig kwik en lood zoals spaarlampen
  • LED kan makkelijk 15 jaar mee
  • LED kan zich binnen 1 à 2 jaar terugverdienen bij 4 branduren/dag
LED lampen zijn verkrijgbaar in een warm witte kleur, vergelijkbaar met gloei- en halogeenlampen. Zo zijn er onder andere dimbare kaars en bol lampen die helemaal van glas zijn – ideaal voor kroonluchters – en LED spots met de uitstraling van een halogeenlamp. Onze nieuwsbrief lezers krijgen bij LEDitLIGHT nu 10% korting op hun aankoop (voor kortingscode, klik op 'lees meer...' hieronder). Daarnaast kun je nu een WAKA WAKA POWER aanschaffen, een solar LED lampje. Voor elke Wakawaka die verkocht wordt, wordt er één aan de tyfoon slachtoffers in de Filipijnen gedoneerd.

Lees meer...
 

1 Hectare Daknatuur als een speer


Amsterdam krijgt een nieuw natuurgebied bovenop de daken van de stad. Onder de eerste daken die we aanleggen zitten o.a. scholen, bedrijfspanden en een woonboot. Ons project was daarmee een van de 10 nominaties voor de Nationaal Groenfonds Natuurprijs 2013 die vorige week uitgereikt werd. Bekijk het filmpje door hierboven op de foto te klikken.

En er gebeurde meer de afgelopen weken. Zo is er een motie aangenomen door de Gemeenteraad voor de aanleg van 1000 m2 openbaar toegankelijke daknatuur binnen ons project! Daarnaast lieten honderden enthousiaste Museumnacht bezoekers zich op 2 november in museum Het Grachtenhuis fotograferen op een groen Stopera-dak. Een dag later doneerden honderden mensen hun urine aan Green Urine op het Beursplein, die er ‘struviet’ (een meststof) van maken om uiteindelijk de gehele hectare daknatuur mee te bemesten. Wil je op de hoogte blijven van de gebeurtenissen rond ‘1 hectare daknatuur’, volg dan de updates op de Facebook-pagina

Lees meer...

 

1e editie nieuwsbrief WindwisselDe eerste editie van de nieuwsbrief van Raedthuys over de windwissel is uit. Ben je ook zo benieuwd wat er allemaal te vertellen is? 

Lees ‘m nu hier...

Save the date

Schrijf alvast 20 februari 2014 in je agenda. Dan vieren we graag de afronding van 2013. Met de lancering van onze "menukaart" maken we gezamenlijk de doorstart voor de komende jaren!
 
Lancering Menukaart
20-02-2014, 17.00 uur 
Museum het Grachtenhuis

 

De Groene Grachten meermaals in de prijzen

Na ruim anderhalf jaar heeft De Groene Grachten zich toch een beetje bewezen. De eerste panden zijn verduurzaamd, de eerste zonnepanelen geplaatst, de windwissel kan worden aangeschaft en er komt een nieuw natuurgebied op de daken van Amsterdam. Deze gezamenlijke prestaties zijn ook niet ongemerkt voorbij gegaan aan de talloze lijstje en prijzen, zo blijkt uit nominaties voor o.a. de Duurzame 100, VIVA400 en de Nationaal Groenfonds Natuurprijs 2013. 
Wij zijn uiteraard ook enorm trots op onze ‘eigen’ Suze en Jelle, die hun plekje verdienden in de eerste editie van de "Duurzame Jonge 100". Lees meer... 
 

Subsidies woning-
isolatie/zonnepanelenHet Stadsdeel Centrum heeft de subsidie woningisolatie verlengd t/m 31 december 2014, ook voor VvE’s. De subsidie bedraagt voor isolatie en HR++ glas 15% van de kosten van materialen én arbeid.
Voor zonneboilers, warmtepompen en doucheWTW worden alleen de materiaalkosten meegenomen.
Meer weten? Zie de website van de gemeente.

Voor groepen van woningeigenaren (VVE's, buurtcollectieven, etc.) die gezamenlijk zonnepanelen willen aanschaffen, heeft de Gemeente Amsterdam een extra subsidiepot van €60.000,- gereserveerd. De subsidie bedraagt 15% van de kosten van de aanschaf. De inschrijving staat open van 2 december 2013 t/m 2 maart 2014. "Mobiliseer uw buren, dan kunt u in het voorjaar aan de slag", zo schrijft de gemeente.
Meer weten? ZIe de website van de gemeente.
 

Wij zoeken stagiaires

Wil jij ook met Wubbo Ockels en een groep jonge mensen werken aan een duurzaam project in hartje Amsterdam, of ken je iemand die dat leuk zou vinden? Bekijk dan hier het aanbod aan stageplekken en (afstudeer)opdrachten. Wij zoeken doorlopend studenten die ons team versterken. 
Copyright © 2013 De Groene Grachten, All rights reserved.