Copy
Persuitnodiging
U bent van harte uitgenodigd voor de onthulling van de 'Wubbo Boom'.
Lees deze email in uw browser
 

Persuitnodiging
Onthulling levend monument voor Wubbo Ockels

 
Wubbo Ockels, astronaut, duurzaamheidspionier en natuurkundige, overleed dit jaar op 18 mei op 68-jarige leeftijd. Op zaterdagmiddag 8 november 2014 wordt deze bijzondere man op bijzondere wijze herdacht op het Haarlemmerplein in Amsterdam door het planten van een iep, de doorzetter onder de bomen. Wij nodigen u van harte uit hierbij aanwezig te zijn.
 
Wubbo Ockels’ missie was mensen ervan bewust te maken dat wij allen ‘Astronaut van Ruimteschip Aarde’ zijn en daarom uiterst zorgvuldig met onze mooie planeet moeten omgaan. Een van de manieren waarop hij dat deed, was het oprichten van de Stichting De Groene Grachten. Hiermee wilde hij een doorbraak realiseren in het verduurzamen van monumenten. De Amsterdamse binnenstad is daarvoor de ideale proeftuin, want als het daar kan, kan het overal.
 
Doorzetter
Stichting De Groene Grachten en de gemeente Amsterdam willen Wubbo Ockels eren voor zijn duurzame bijdrage aan de stad en aan de samenleving. Gekozen is voor een ‘levend’ monument, en wel voor een iep, de doorzetter onder de bomen. Deze ‘Wubbo Boom’ groeit uitstekend onder stadse omstandigheden, maar vervult tegelijkertijd een belangrijke rol in de biodiversiteit van de stad. Hij kan wel 500 jaar oud worden. Op deze manier zal de boom het duurzame gedachtengoed van Wubbo Ockels nog lange tijd in leven houden.
 
Plek van inspiratie
De Wubbo Boom wordt geplant op het Haarlemmerplein in het centrum van Amsterdam. Rond de boom komen bankjes, met daarop citaten van Wubbo Ockels. Het is daarmee een plek van inspiratie, op een plein dat door het Amsterdamse Stadsdeel Centrum recent opnieuw is ingericht tot een heus ‘verblijfsplein’. Zo herinnert de Wubbo Boom ons vanuit het hart van onze hoofdstad aan de groene missie die Wubbo Ockels voor ons inzette.

Hartelijke groet,

Maurits Groen,

Voorzitter Stichting De Groene Grachten
Mede namens de Gemeente Amsterdam

Programma

We verzamelen op zaterdag 8 november a.s. vanaf 15.00 uur op het Haarlemmerplein rond de Wubbo Boom, aan de kant van de Willemspoort (in de volksmond beter bekend als de Haarlemmerpoort). Om 15.15 uur verhalen drie sprekers over hun ervaringen met Wubbo Ockels en zijn gedachtengoed:
  • Abdeluheb Choho, wethouder Duurzaamheid van de gemeente Amsterdam
  • Marjan Minnesma, vriendin van Wubbo Ockels, directeur Urgenda en bestuurslid De Groene Grachten
  • Joos Ockels, echtgenote van Wubbo Ockels
Rond 15.45 uur onthult Joos Ockels de Wubbo Boom.
Meer informatie

Voor meer informatie over de onthulling van de Wubbo Boom:

Jelle Rademaker, Mede-oprichter
Stichting De Groene Grachten
  • Tel.: 06-14060725
  • Mail: jelle@degroenegrachten.nl

Vincent Westzaan, afdeling communicatie DRO, gemeente Amsterdam
  • Tel.: 06-54985987
  • Mail: v.westzaan@amsterdam.nl