Copy
Beste lezer,
 
Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van De Groene Grachten.
Voor meer informatie, zie onze website of bekijk hier ons filmpje. 

Op 26 mei vierden wij '400 jaar Amsterdamse grachten' tijdens het Lente Festival. Doel was om gezamenlijk vooruit te blikken op een duurzame toekomst voor de grachtengordel. Daarom organiseerden wij op twee locaties - De Duif en de Nieuwe Prinsengracht - allerlei activiteiten. 


Lente Festival trekt 2.000 bezoekers!

Tijdens de Open Monumentendag werden rondleidingen gegeven op de bouwplaats van vijf duurzame Stadsherstel panden aan de Nieuwe Prinsengracht. Ook vonden er diverse activiteiten plaats in De Duif. Zo kon het publiek over een duurzaamheidsmarkt wandelen en kijken naar de muzikale voorstelling “Nichego” van theatergroep Wie Walvis. Als kers op de taart gaf RTL-weervrouw Helga van Leur een inspirerende keynote speech over haar visie op een duurzame toekomst! Zelfs Wubbo Ockels was nog even aanwezig via een skype verbinding. De dag was een groen succes, met maar liefst 800 bezoekers in De Duif en 1.200 bezoekers op de Nieuwe Prinsengracht!Lente Festival Filmpje Online

Het Lente Festival herbeleven? Klik dan hier om het filmpje te bekijken. Voor fotomateriaal, verwijzen we je graag naar onze website.

Nieuwsgierig geworden naar het volgende evenement? Schrijf de volgende datum alvast in je agenda:

15 september 2013
Raedthuys ZonDag

www.zondag2013.nl

Open Monumentendag

Tijdens de Open Monumentendag Amsterdam werden verschillende rondleidingen verzorgd in het pilotproject van vijf duurzame historische panden aan de Nieuwe Prinsengracht. Dit rijtje panden van Stadsherstel is op dit moment volledig in restauratie. Jeanine van Pinxteren, voorzitter Stadsdeel Centrum, opende om 10.00 uur het Lente Festival.


Uitnodiging Bijeenkomst
Groene Daken

400 jaar geleden startte Amsterdam met de aanleg van de grachtengordel. Dit historisch centrum kent een uniek daklandschap. De afgelopen decennia zijn veel binnentuinen echter opgeofferd aan uitbouwen, tuinhuizen en opslag waardoor de functie van deze binnentuinen - als groene long van de stad - langzaam lijkt te verdwijnen. Samen met andere platte daken in de stad ligt hier een enorme potentie aan natuur. Het vergroenen van het dak levert een bijdrage in waterbuffering, stedelijke koeling, fijnstof afvanging, CO2 reductie, biodiversiteit en geluidsdemping. 

Wij vroegen ons af of er al een cadeau is gegeven aan de jarige grachtengordel? Daarom hebben we samen met de Gemeente Amsterdam, Stadsdeel Centrum, De Dakdokters en De Gezonde Stad een ambitieuze droom geformuleerd: het ontwikkelen van een nieuw Nederlands natuurgebied, middenin de stad. Dit natuurgebied ligt verspreid over verschillende daken, waarbij de inheemse rodelijst flora en fauna wordt beschermd en gestimuleerd. We streven naar een totaal oppervlak van 1 hectare (10.000 m2), verspreid over 100 daken van 100 m2 in de Amsterdamse binnenstad. Ter ere van ‘400 jaar Amsterdamse grachten’, willen wij graag aan de bewoners van Amsterdam dit groene cadeau aanbieden. Laten we samen de grachtengordel haar groene longen teruggeven als motor voor de komende 400 jaar!

Samen met de initiatiefnemers organiseren wij op 3 juli een informatiebijeenkomst over groene daken. U bent van harte uitgenodigd! 

Bijeenkomst Groene Daken
3 juli   16.00-18.00 uur
Weesperplein 8, Amsterdam

Aanmelden per mail via: G.Wijten@dro.amsterdam.nl


100% pure energie!

De Groene Grachten wil samen met haar partner Raedthuys de Amsterdamse grachtengordel tot het duurzaamste en energiekste gebied van Nederland maken. Hiervoor biedt Raedthuys u 100% Pure Energie, de energie van (n)u! Wilt u ook een bijdrage leveren aan een duurzame wereld? Dan nodigen wij u uit om over te stappen op 100% Pure Energie. U hoort dan direct bij de groenste elektriciteitsverbruikers van Nederland.

Bekijk nu onze website voor meer informatie en wat de mogelijkheden voor u zijn.Provada 2013

Op donderdag 6 juni stond De Groene Grachten op de Provada 2013, het jaarlijks ontmoetingspunt van de vastgoedbranche, dat plaatsvond in de Amsterdam RAI. Op uitnodiging van onze kennispartner Deerns kregen wij een eigen hoek op de stand van Deerns. Een zeer geslaagde dag!


Project Team breidt uit

Met trots presenteren wij onze nieuwe werknemers: Esmee Kohler, Marjolijn Bonnike, Lara de Koning & Kirsten Tanis. 
Esmee en Marjolijn zetten zich de komende maanden in als projectleiders van het Raedthuys Zondag 2013. Daarnaast is Marjolijn ook als architect betrokken bij de werkgroepen van De Groene Grachten. Lara en Kirsten gaan aan de slag als marketing- en communicatiestagiair. We gaan de zomer dus in met een sterk team! 

Wil je meer weten over onze nieuwe werknemers? Kijk dan op onze website.


Energiekrant is uit!

De Groene Grachten heeft eind mei de Energiekrant uitgegeven. Alle bewoners van de grachtengordel hebben er een ontvangen. Hierin wordt o.a. het pilotproject aan de Nieuwe Prinsengracht uitvoerig besproken. Daarnaast worden allerlei tips gegeven om zelf energie te besparen of duurzaam op te wekken. Ook staan er interviews met Wubbo Ockels, Marjan Minnesma en pandbewoners in het krantje.

Voor wie hem nog niet heeft gelezen, u kunt de krant online bekijken, door hier te klikken.
Copyright © 2013 De Groene Grachten, All rights reserved.