Copy
Beste lezer,
 
Hierbij ontvangt u de vierde nieuwsbrief van De Groene Grachten.
Voor meer informatie, zie onze website of bekijk hier ons filmpje. 

Ook in de maand maart is er vanalles gebeurd. In deze nieuwsbrief leest u meer over de voortgang van de projecten en ons eerstvolgende evenement op 26 mei! Meer weten over verschillende projecten van De Groene Grachten? Klik dan hier.

Kom op 4 april naar het Innovation Event in Amsterdam!

Op donderdag 4 april staat De Groene Grachten op het Innovation Event van de Amsterdam Economic Board. Kom bij ons langs! We staan direct bij de ingang met onze stand. Klik hier om je aan te melden! 
Locatie: Amsterdam Convention Factory, Czaar Peterstraat 213, Amsterdam


26 mei Lente Festival!

Het is de hoogste tijd voor een feestelijk duurzaamheids-evenement: het Lente festival van De Groene Grachten! Op 26 mei laten wij u zien dat het kan: duurzame monumentale panden op de Amsterdamse grachtengordel. 

Kom de 26e dus zelf een kijkje nemen in De Duif, waar een vullend programma zal plaatsvinden met onder andere een rondleiding, theatervoorstelling en duurzaamheidsmarkt. Ook ons pilot project op de Nieuwe Prinsengracht is te bezoeken.

Afsluitend is er om 17.00 uur een keynote speech van Wubbo Ockels!


Werkgroep ICT - gedrag

De werkgroep ICT/gedrag verloopt voorspoedig. In deze werkgroep kijken we hoe we de gebruiker bewuster kunnen maken van het energieverbruik in zijn/haar woning. Dit willen we doen door energie verbruiksmanagers te installeren in de panden die wij verduurzamen. Misschien dat je wel eens van een energieverbruikmanager hebt gehoord, het is een apparaat dat je altijd en overal inzicht in je gas- en elektriciteitsverbruik geeft (soms ook in waterverbruik). Aan de hand van een aantal criteria is een handvol energie verbruiksmanagers door De Groene Grachten geselecteerd die bij ons verduurzamingsproject passen. Deze willen we graag door de bewoners zelf laten testen om zo een goed beeld van deze apparaten te kunnen vormen.

Inmiddels is een panel van gebruikers geselecteerd, die wonen en werken in een monument. Ook een duurzaam pand aan de Herengracht en een architectenbureau aan de Vijzelgracht doen mee. De slimme meters zijn aangevraagd bij Liander en de usertest wordt op dit moment opgezet. Binnenkort meer informatie over de voortgang!


Nieuwe Projecten 

Nu het project op de Nieuwe Prinsengracht loopt, is het tijd om een aantal nieuwe projecten op te pakken. Samen met Stadsherstel, Emma Architecten en Search BV hebben we een aantal mutatie projecten geselecteerd. Wat kunnen we verduurzamen als er een wisseling van huurders plaatsvindt? Op die manier zouden we in theorie ongeveer 90 Stadsherstel panden per jaar kunnen aanpakken! Een woonpand op de Prins Hendrikkade behoort tot het rijtje. Binnenkort beginnen we hier met een energiescan. Ook kijken we hoe we de gegevens van deze scan vervolgens in een 3D model kunnen toepassen, waardoor we nog nauwkeuriger de duurzaamheidsprestaties kunnen bekijken.

Verder namen we vorige week een kijkje bij Bierbrouwerij de Prael aan de Oudezijds Voorburgwal 30. Hier wordt al op een mooie manier warmte uit het productieproces hergebruikt. Wij zien op korte termijn met name kansen voor LED verlichting en een ICT systeem, welke de energierekening naar beneden kunnen halen. Zo hoeven koelkasten niet altijd de hele dag te koelen en kunnen de panden met veel minder verlichting toe. We zijn nu bezig de vervolgstappen te bepalen.


ZonDag 2013

De voorbereidingen van de ZonDag 2013 zijn in volle gang. De plannen die wij samen met de gemeente en HvA hebben gemaakt, zijn doorgesproken met de vergunningverleners van Waternet en de gemeente Amsterdam. De inschrijving voor deelnemende teams is geopend en de eerste sponsorvoorstellen zijn de deur uit. Zelf een idee om bij te dragen aan dit zonnige evenement? Neem dan contact op met Laurens van Mulukom.
Copyright © 2013 De Groene Grachten, All rights reserved.