Copy
   Nieuwsbrief
Wordt deze email niet correct getoond? Bekijk het in uw browser. 
Beste lezer,
Door de enorme drukte later dan verwacht: de eerste nieuwsbrief van 2015! En dat is eigenlijk alleen maar een heel goed teken; het gaat ons voor de wind met veel nieuwe, duurzame projecten. Hoog tijd voor een update! Inmiddels helpen wij door heel Nederland tientallen pandeigenaren met het verduurzamen van hun pand - van kerk tot vrijstaande jaren '30 villa. 
Vers van de pers 

NIEUWE WEBSITE LIVE!


De Groene Grachten bestaat (alweer) 3 jaar. Hoog tijd voor een nieuwe website! 

In het nieuwe webdesign krijgen onze projecten een centrale plek. U kunt dus alle informatie vinden over de panden die we verduurzamen en wat u zelf kunt doen. Verder vindt u informatie over onze innovatieve projecten. Wist u bijvoorbeeld al dat wij inmiddels door heel Nederland pandeigenaren helpen?
 
BEKIJK NU ONZE GLOEDNIEUWE WEBSITE
Nieuw! Duurzame co-working space in Tropeninstituut   

GLOBAL GROUNDS @ KIT


Dit najaar raakten we betrokken bij het Royal Tropical Institute (KIT) dat op een duurzame missie is. Wat begon met een gesprek over de verduurzaming van het pand, heeft geleid tot een nieuw concept voor de duurzame exploitatie ervan. Het KIT heeft een van de prachtige vleugels van het gebouw beschikbaar gesteld. Hier zetten we een internationaal geörienteerde 'co-working space' neer: 'Global Grounds @ KIT'.

Global Grounds @ KIT trekt internationale start-ups en bedrijven aan die een inspirerende kantoorlocatie zoeken. Deze frontrunners van de nieuwe economie richten zich op thema's zoals duurzame ontwikkeling, mensenrechten en gezondheid.
Terwijl de verbouwing nog in volle gang is, hebben de eerste bedrijven zich al aangesloten. Meer weten of interesse? Houd onze twitter in de gaten voor updates of mail ons!

 
Groningse studenten strijden om duurzaamste huis 

STUDENTENHUIZEN GAAN STRIJD AAN


Samen met Groningse studentenvereniging Vindicat, gemeente Groningen, Rijksuniversiteit Groningen en Sungevity lanceerden wij ter ere van het 200-jarig bestaan van Nederlands oudste studentenvereniging een duurzame studentenhuizencompetitie onder de 180 studentenhuizen!

Burgemeester den Oudsten, rector magnificus van de RUG Elmer Sterken en Joos Ockels gaven het startschot. Ook de huisbazen en woningcorporaties van de 180 studentenhuizen doen mee met het studenteninitiatief. “Elke kleine stap heeft een betekenis, als je ‘m maar in de goede richting zet”, aldus Joos Ockels. Er was daarom geen twijfel of wij met De Groene Grachten de huizencompetitie mede wilden organiseren. 37 huizen doen inmiddels al mee aan de competitie! Lees meer...

 
Wij gedenken onze initiatiefnemer 

ONDER DE WUBBO BOOM


Op 18 mei was het alweer een jaar geleden dat wij afscheid namen van onze initiatiefnemer Wubbo Ockels. Met zijn allen verzamelden we 18 mei om 11.08 uur onder de Wubbo Boom. 

De Wubbo Boom als levende monument zal de stad nog honderden jaren herinneren aan Wubbo’s missie: we zijn allemaal astronaut van Ruimteschip Aarde en laten we hier dus goed mee om gaan.

 
Duurzame samenwerking gesmeed  

NATIONAAL RESTAURATIEFONDS 


Het Nationaal Restauratiefonds tekende afgelopen maand met ons voor een actieve samenwerking voor duurzame monumenten in Nederland. We zien beiden in dat het behoud van monumenten en duurzaamheid hand in hand gaan en trekken daarin graag samen op.

Een concreet eerste project is het opschalen van De Groene Menukaart naar andere plekken in Nederland, aangezien de menukaart nu nog specifiek voor Amsterdam gemaakt is. “Wij hebben laten zien dat ons ontzorgmodel werkt en nu monumenteigenaren vanuit het hele land ons inmiddels opbellen, is de tijd rijp om te gaan samenwerken met andere gemeenten en nationale organisaties zoals het Nationaal Restauratiefonds”, aldus Maurits Groen, onze voorzitter. Lees meer...

 
Van duurzaam fort tot vrijstaande villa

ONTZORGEN VAN A TOT Z

 
Wat een jaar geleden begon met De Groene Menukaart, heeft geleid tot tientallen projecten door heel Nederland. Na twee jaar onderzoek en pilotprojecten hebben we een succesvol ontzorgmodel voor pandeigenaren ontwikkeld: van online oriëntatie via De Groene Menukaart, naar een laagdrempelige Quickscan, uitvoerig Advies op Maat of zelfs begeleiding bij de uitvoering.

Regelmatig worden we door particuliere en zakelijke eigenaren van historische panden, bedrijfsverzamelgebouwen, kerken, studentenverenigingen en zelfs forten gevraagd om te helpen met hun duurzame missie. De eerste projectplannen zijn inmiddels ook uitgevoerd onder onze begeleiding met financiering, vergunningen en de juiste uitvoerders. Waar we ooit begonnen in Amsterdam, zijn we inmiddels actief van Zuid-Limburg tot Groningen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Lees meer...

 
BEKIJK HIER HOE UW PAND DUURZAMER KAN!
Versoepeling regels en kansen in kaart

KANSEN ZONNEPANELEN AMSTERDAM

 
Met zonnepanelen op de Amstelkerk (kantoor Stadsherstel) en een prijsvraag voor innovatieve zonnepanelen voor Pakhuis de Zwijger, zet De Groene Grachten zich al langer in voor de kansen van zonnepanelen in de historische binnenstad. Deze kansen voor zonnepanelen in Amsterdam zijn recent in een stroomversnelling geraakt.

Afgelopen maanden hebben politici en ambtenaren zich namelijk druk bezig gehouden met de mogelijkheden voor zonnepanelen in Amsterdam. In maart lanceerde de Amsterdamse fracties van D66, SP en VVD een toptien van verouderde en onnodige 'vieze regels'. Een aantal beperkende voorwaarden voor zonnepanelen zijn gewijzigd (30% regel). Eind mei bracht BMA de kansen voor zonnepanelen in kaart. Op 2/3 van de daken in Amsterdam centrum blijken zonnepanelen te mogen. Goed nieuws dus! In september zullen de zonnepanelen van de winnaar van prijsvraag 'Zon op de Zwijger' er liggen. De uitnodiging volgt!

 

Uitbreiding project team

Ons team is uitgebreid! Esmee Mlihi werkt sinds maart als technisch adviseur voor duurzame gebouwen en Ilse van den Berg werkt vanuit haar interieur- en architectuurachtergrond mee aan Global Grounds @ KIT. Miriam den Boer is onze stagiaire op de duurzame maatwerkadviezen en Soesja bouwt mee aan '1 Hectare Daknatuur'.
 

Wij zoeken jong talent

Wil jij met een groep jonge mensen in de voetsporen treden van Wubbo Ockels? Lees dan hier over de mogelijkheden. Wij hebben doorlopend een aanbod aan stageplekken en (afstudeer)opdrachten. 
 

Vieze regels melden

Heeft u een regel die verouderd of onzinnig is, waardoor u problemen heeft met het verduurzamen van uw woning? D66 wil hier graag werk van maken. Meldt uw 'vieze regel' nu via deze website.


 

Een greep uit de media

Januari - Vastgoedjournaal
De Groene Grachten: "Wubbo Ockels is aanjager voor duurzame monumenten in Nederland'

Maart - Trouw
Duurzame ontwikkeling stuit op cultuurhistorie

April - Parool/Stichting DOEN
Investeren in een duurzaam Amsterdam is een kwestie van DOEN

April - One World - Toekomstdenkers
Eerste hulp bij gebouwen vergroenen

April - RTV Noord
Welk studentenhuis is het duurzaamst van Groningen?

April - Vastgoedmarkt/Young Talent Award
Suze finalist Yardi Young Talent Award

Mei - Marie-Claire
5 Tips voor Duurzaam Ondernemen

Mei - Parool
Zonnepanelen mogelijk op tweederde Amsterdamse daken

Juni - Duurzame Bouwvrouw
Suze genomineerd voor de Duurzame Bouwvrouw Award 2015. 
Stemmen kan nu! Klik hier
NAAR ONZE NIEUWE WEBSITE
Copyright © 2015 De Groene Grachten, All rights reserved.

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u in contact bent geweest met De Groene Grachten en het project team. Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Schrijf u dan hieronder uit.

Aanmelden voor deze nieuwsbrief      Afmelden voor deze nieuwsbrief

Email Marketing Powered by Mailchimp