Copy
Beste lezer,
 
Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van De Groene Grachten.
Voor meer informatie, zie onze website of bekijk hier ons filmpje. 

Bijeenkomst '1 Hectare Daknatuur' zeer geslaagd!

Op 3 juli vond de eerste informatiebijeenkomst van het project '1 Hectare Daknatuur' plaats. Het doel van de bijeenkomst was om inwoners, bedrijven, imkers en overheden te informeren over het ambitieuze plan om 1 hectare daknatuur aan de stad toe te voegen.

De bijeenkomst werd georganiseerd door de initiatiefnemers van dit project: De Gezonde Stad, De Dakdokters, De Groene Grachten, de gemeente Amsterdam en Stadsdeel Centrum. Tijdens de bijeenkomst kon geluisterd worden naar een aantal presentaties. Zo vertelde Friso Klapwijk van De Dakdokters over de voordelen van groene daken en het belang ervan. Vervolgens presenteerden Veronika Meijer van de gemeente Amsterdam en Marlies Diest een studie naar de duurzame mogelijkheden in het historische daklandschap van Amsterdam. Suze Gehem sloot af met een presentatie over het project '1 Hectare Daknatuur'. Het was een inspirerende bijeenkomst die flink zal bijdragen aan de verdere ontwikkelingen van het project.

De bijeenkomst gemist? Bekijk dan hier de foto's om een indruk te krijgen. Meer informatie over het project '1 Hectare Daknatuur' is te vinden op onze website.

 


Het project is de afgelopen tijd veel onder de aandacht geweest. Zo kunt u een interview met Suze Gehem en de andere initiatiefnemers op BNR terugluisteren. Ook AT5 zond ook een nieuwsverslag uit. Artikelen verschenen onder andere in ParoolELLE Wonen en NOS.


Testvaart met Solar Boat op Amsterdamse wateren

In voorbereiding op de ZonDag 2013, die op 15 september zal plaatsvinden, werd op 25 juni een heuse testvaart georganiseerd. Het ROC Friese Poort Solar Team uit Sneek is hiervoor speciaal naar Amsterdam afgereisd om een proefvaart te maken met hun aerodynamische solar boat. 
De testvaart begon bij het IJ en via de Nieuwe Herengracht en de Amstel voer de solar boat richting Carré. De route voor de Zonneboot Parade blijft nog even een verassing. Benieuwd geworden naar deze testvaart? Bekijk de foto’s op facebook via deze link


Benieuwd wat de Telegraaf hierover schreef? Klik dan hier.

              www.zondag2013.nl


Creatief met afval!

Twee architecten in spe, Eric Gehem en Thijs van der Lely, van de TU Delft hebben speciaal voor onze evenementen een tweetal duurzame infostands ontworpen. De infostands zijn geheel vervaardigd uit restmateriaal. Zo werden pallets gebruikt voor de basisframes. Deze zijn vervolgens bekleed met een mozaïek van resthout. De tafelbladen werden vervaardigd van een afgedankt zonnepaneel en een restpartij kunstgras. Materiaalkosten 0, recycling 100%. Het resultaat: twee prachtige infostands die perfect passen binnen het gedachtegoed van De Groene Grachten.


De Groene Grachten Agenda

Noteer volgende agendapunten alvast in uw agenda:

4 september      Integraal werkgroep overleg
15 september    ZonDag 2013,
                             powered by Raedthuys 

10-10                  Dag van de Duurzaamheid
2 november       Museumnacht,
                             Museum Het Grachtenhuis

22 november     Zakelijk Evenement


24-uurs sessie met
Royal HaskoningDHV

De project managers van De Groene Grachten, Suze en Jelle, werden uitgenodigd voor een uitgebreide workshop in Leusden, georganiseerd door Royal HaskoningDHV. Samen met de management consultants van het ingenieursbureau dachten zij in een 24-uurs sessie na over de toekomst van De Groene Grachten. Een zeer leerzame sessie. De verzamelde input wordt op dit moment verwerkt en zal zeker bijdragen aan een duurzame toekomst van onze Stichting!


Update werkgroep
Isolatie & Binnenklimaat

In de werkgroep isolatie & binnenklimaat zoeken we naar vernieuwende ideeën en aanpakken om monumenten optimaal te isoleren en ventileren. Monumentale panden staan bekend om hun enkelsteen muurtjes, enkel glas en kierende kozijnen. De tocht zorgt vaak voor ongemak bij de bewoner.
Uiteraard moeten de oplossingen het monument intact houden, maar tegelijkertijd zorgen voor extra comfort. Bijkomend voordeel is het omlaag brengen van de energierekening. Samen met Stadsherstel Amsterdam, Search BV, Emma Architecten, Bureau Monumenten & Archeologie, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Aayu Architecten verdiepen wij ons in thema’s als isolatie, aansluitingen, kierdichting, beglazing en ventilatie. Ventilatie is met name belangrijk voor een beter binnenklimaat en vochtregulering (dit voorkomt bijvoorbeeld houtrot). Monumentale panden van Stadsherstel zoals Prins Hendrikkade 101 en Huis de Pinto dienen hierbij als interessante en inspirerende casussen. Het resultaat van deze werkgroep zal samengevat worden in een menukaart, die gevuld wordt met concrete duurzame maatregelen voor monumenten, uiteraard mét behoud van de monumentale waarde! Binnenkort meer informatie.


Wubbo Ockels op bezoek

Onverwachts was Wubbo Ockels een paar dagen over uit Aruba. Een mooie gelegenheid om hem voor te stellen aan de nieuwe studenten van de Green Academy!
We hebben enorme bewondering voor manier waarop hij de strijd met kanker aangaat, zie ook vanavond RTL Boulevard, SBS Shownieuws en Knevel & Van den Brink. 
Namens alle partners en betrokken partijen wensen wij Wubbo veel sterkte toe de komende tijd.
Copyright © 2013 De Groene Grachten, All rights reserved.