Copy
Beste lezer,
 
Hierbij ontvangt u de derde nieuwsbrief van De Groene Grachten!
Voor meer informatie, zie onze website of bekijk hier ons filmpje. 

Een jong, enthousiast project team!

Het 'Feestjaar 2013' is van start en ook wij gaan als een speer. De eerste panden worden verduurzaamd, de werkgroepen zijn in volle gang en ook ons project team breidt zich uit! Zo hebben we de komende 5 maanden versterking van Jitteke van 't Hek, die een stage marketing en communicatie bij ons loopt. Ook Denise Kuiper, een studente van de Haagse Hogeschool is gestart met een onderzoek binnen de werkgroep zonne-energie. En tot slot komt Laurens van Mulukom ons team versterken. Hij gaat de mogelijkheden onderzoeken naar het organiseren van een evenement met zonnebootjes in de Amsterdamse grachten (zie ook onderaan deze nieuwsbrief).

Meer weten over het project team achter De Groene Grachten? Klik dan hier.


National Geographic

National Geographic Magazine heeft voor de maart editie een prachtige reportage over de grachtengordel van Amsterdam gemaakt. De fotograaf van dit werk is onze vriend Cris Toala Olivares. Cris maakt ook voor De Groene Grachten prachtige foto's.
Een expositie van het werk van Cris is tot 2 juni te zien in museum het Grachtenhuis.
Ook Wubbo Ockels werd voor deze reportage geïnterviewd door auteur Jeroen Junte. Hierin werd hem gevraagd hoe hij de toekomst van de grachtengordel voor zich ziet, en dat antwoord was simpel: De Groene Grachten! De editie ligt vanaf 28 februari in de winkel.

Zon projecten

Met Raedthuys, Bureau Monumenten en Archeologie (BMA) en Stadsherstel Amsterdam hebben we een groot aantal projecten bekeken voor het plaatsen van zonnepanelen. Onder deze projecten vallen onder ander de Amstelkerk, De Duif, Werf 't Kromhout, Pakhuis de Zwijger en grachtenpanden aan de Singel, Nieuwe Prinsengracht en Prins Hendrikkade. Afgelopen week zijn de eerste resultaten besproken. Wij hopen zo snel mogelijk de eerste panelen te kunnen plaatsen! Hou de website en Facebook in de gaten voor de voortgang van deze projecten.

Projecten online!

Benieuwd naar wat meer informatie over een aantal lopende projecten van De Groene Grachten? Ze staan nu online! Bekijk hier de voortgang!

Hoe duurzaam zijn duurzaamheidsoplossingen?

Met deze vraag startte 5 maanden geleden een onderzoek door Masterstudenten van de opleiding Industrial Ecology van de TU Delft en Universiteit Leiden. Zij voerden een levenscyclus-analyse uit om het effect in te schatten van het vervangen van enkel glas, standaard elektriciteitsvoorziening en een conventioneel verwarmingssysteem door 3 duurzame oplossingen: van Ruysdael beglazing, PV panelen en een luchtwarmtepomp. De Nieuwe Prinsengracht 43 diende als casus. Deze maand werden de resultaten aan De Groene Grachten gepresenteerd. Een opvallende uitkomst is dat een luchtwarmtepomp tot een forse toename van CO2-uitstoot leidt, doordat het jaarlijks elektriciteitsverbruik met zo'n pomp wel kan verdubbelen. In Nederland wordt deze elektriciteit grotendeels opgewekt door fossiele brandstoffen. Het onderzoek toont dus aan dat duurzame energie-opwekking hierbij onmisbaar is. Wanneer het pand met warmtepomp op 100% windenergie zou worden aangesloten én isolerend glas krijgt, wordt de hoogste CO2-reductie gehaald. Met zo'n totaalpakket kan een monument als de Nieuwe Prinsengracht 43 als eerste Groene Grachten pand prima de 21ste eeuw in!

Solar boten door Amsterdamse grachten?

De Groene Grachten is door de Gemeente Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam benaderd om een evenement te organiseren voor boten die varen op zonne-energie. Deze kans hebben wij uiteraard met beide handen aangepakt. Laurens van Mulukom, student aan de HvA, is samen met Jelle de plannen aan het maken. Dit evenement zal plaats hebben op ZonDag 15 september. We hebben al een aantal aanmeldingen van enthousiaste studententeams die een zonneboot hebben gebouwd. Op dit moment zoeken we naar partijen die samen met ons dit zonnige initiatief willen realiseren. Heeft u tips of suggesties? Neem dan contact op met Laurens van Mulukom.  

Om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen, volg ons op twitter en Facebook
 
Copyright © 2013 De Groene Grachten, All rights reserved.