Copy
Beste lezer,
 
Hierbij ontvangt u de eerste nieuwsbrief van De Groene Grachten! Er is veel gebeurd in de laatste maanden en we delen graag een aantal van de nieuwste ontwikkelingen. Voor meer informatie, zie onze website.

Kick off

Dinsdag 13 november vond de officiële aftrap van het project De Groene Grachten plaats in museum het Grachtenhuis. Samen met wethouder Maarten van Poelgeest hebben we het project op feestelijke wijze ingeluid. De Groene Grachten is nu van start om panden aan de Amsterdamse grachtengordel duurzaam te maken. Een zevental partijen tekende met Wubbo Ockels, initiatiefnemer van De Groene Grachten, een samenwerkingsovereenkomst. Hiermee zijn de Gemeente Amsterdam, Search B.V., Liander, Philips, VMW Taxand, Stadsherstel Amsterdam en Raedthuys Groep founding partner geworden van dit groene pioniersproject. We kregen bovendien mooie media aandacht rondom de kick off van o.a. BNR Nieuwsradio, Parool, Radio 1 en AT5, klik hier voor het overzicht.

Het verduurzamingstraject van De Groene Grachten zal vanaf dit najaar toegepast worden in verschillende monumentale panden van Stadsherstel. 
Voor meer foto's van de kick off, klik hier. Voor video opnames van onze founding partners, klik hier.


Nieuwe Partners

We zijn trots te kunnen vermelden dat de volgende kennispartners technische kennis inbrengen in onze projecten: Waternet, Deerns, Tauw, Royal HaskoningDHV en Liandon. Daarnaast hebben Amsterdam Smart City, Stichting Urgenda en de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB) zich als netwerkpartners bij ons aangesloten. Hartelijk welkom! We kijken uit naar een groene samenwerking.


Nieuwe Prinsengracht

Vorige week zijn we met Search Ingenieursbureau, BMA en Stadsherstel gestart met de eerste energiescans voor een rij van 6 panden op de Nieuwe Prinsengracht 43-53. Dit rijtje panden is de ideale setting om kennis, ervaringen en partijen bij elkaar te brengen, zodat we daarna ook andere panden kunnen verduurzamen.
De panden zullen zelf efficiënter omgaan met hun warmte en elektriciteit - door bijvoorbeeld LED verlichting en de juiste beglazing en isolatie toe te passen - zonder de cultuurhistorische waarde aan te tasten. Bovendien zal in en rondom de panden op een duurzame manier elektriciteit en warmte opgewekt worden, per pand of met meerdere panden gezamenlijk.


Duurzaam kantoor

In oktober hebben wij ons nieuwe kantoor betrokken in 'de Mexicaanse sacristie' van de prachtige Duif (kerk) aan de Prinsengracht. Op het moment dat je een kerk intrekt, heb je eigenlijk geen keuze meer: 'practise what you preach'! Vanuit dat adagium zijn wij druk bezig hier een heus duurzaam kantoor te creëren. Hierin zien wij dan ook een unieke kans om zelf te doen - en te tonen - waar wij voor staan. Met Cradle to Cradle tapijt van Desso en meubilair van Ahrend hebben wij de eerste stappen gezet. We zijn nu druk om de LED verlichting, isolerende beglazing, PV panelen en een duurzame verwarming toe te passen.

U bent daarom extra welkom om op ons duurzame kantoor langs te komen (Utrechtsedwarsstraat 11) en een kijkje te nemen. 


Paul Gilding Ambassadeur

Paul Gilding, voormalig directeur van Greenpeace International en social entrepreneur, heeft zich als ambassadeur aan De Groene Grachten verbonden. De afgelopen weken werd hij door Maurits Groen rondgeleid door Nederland voor de presentatie van zijn nieuwe boek 'The Great Disruption' ('Helden uit Noodzaak'). Wij hadden de eer hem enkele keren te ontmoeten om met hem van gedachten te wisselen over het project. Zijn visie op de klimaatcrisis sluit goed aan op die van De Groene Grachten. Het is tijd om aan de slag te gaan, en dat vinden wij ook! We hebben een korte videoboodschap voor u opgenomen, waarin hij vertelt over zijn gedachtengoed en zijn enthousiasme voor 'The Green Canals' toelicht. Benieuwd wat hij te zeggen heeft? Klik dan hier.


Stichting

In samenwerking met VMW Taxand is in oktober ‘Stichting De Groene Grachten’ opgericht. Het stichtingsbestuur wordt gevormd door Wubbo Ockels (voorzitter) en Marjan Minnesma (secretaris, penningmeester). Het project team, verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken, bestaat uit Suze Gehem en Jelle Rademaker.
De founding partners nemen plaats in de Raad van Advies.


Plannen 2013

In het voorjaar zullen we nog een aantal grachtenpanden van Stadsherstel verduurzamen, waarbij we zoeken naar manieren om snelle, laagdrempelige aanpassingen te doen in de panden. 

Ook kijken we hoe we de Duif, Amstelkerk, Pakhuis de Zwijger, Zaanse Schans en de forten in de Stelling van Amsterdam kunnen verduurzamen.

In samenwerking met Raedthuys Groep werken we eraan om bewoners donkergroene energie aan te bieden, opgewekt door Nederlandse windturbines en PV panelen.

Meer informatie over deze projecten volgt binnenkort op onze website.
Copyright © 2012 De Groene Grachten, All rights reserved.