Copy

Att hjälpa andra är att hjälpa sig själv

Ser mailet konstigt ut, klicka här

God Jul och Gott Nytt År 2017!

Advent är här och julstämningen sprider sig. När det är som mörkast tänder vi ljus och lyser upp tillvaron med mänsklig värme och stämning.

Det gäller att ständigt påminna sig om vad som är viktigt i tillvaron, för möjligheten att förvirra sig bland allt utbud och alla möjligheter är stor. Jul är en sådan tid då det kanske blir extra tydligt att vi behöver gå tillbaka till oss själva och fundera på vad det är som skänker oss själva och andra glädje och mening. Att göra gott för andra är också att göra gott för sig själv. Det är inte alla förunnat att känna kärlek och gemenskap i juletid. Om vi alla försöker se till och drivas av kärlek i möten med de människor vi har i vår närhet, de vi möter, då blir det mer kärlek och julstämning till fler. Passa på att njut i denna stämningsfulla tid. Passa på att glädja dig själv genom att på något sätt glädja någon annan, det ger verkligen julen extra mening och gör den sådär magisk som bara julen kan vara. Önskar er alla en riktigt fin jul och allt gott för kommande året 2017!
Fakta om alkohol bland unga och tips till vuxna
Alkohol. Julen innebär inte bara familjemys och julefrid För många är julhelgen också en festhelg där det finns en stark kultur av att förtära alkohol. Detta är något som vi vuxna behöver förhålla oss till när det gäller våra barn och ungdomar. Systembolaget ger information om ungas alkoholvanor och många praktiska råd till både föräldrar, äldre syskon och andra berörda om hur vi kan bemöta och förebygga alkohol bland unga. Läs mer här.
Goda gärningar gör oss gott
Hälsa. Julen är godhetens tid. Företag vill visa ansvarstagande, ideella organisationer samlar in pengar och det säljs böcker om etik och etikett som betonar vänlighet och personligt ansvar. Är det en snällhetstrend som pågår i samhället överlag? Och vad betyder det egentligen att göra gott? Läs mer här.
Många unga blir kränkta på nätet
Barn och unga. Var tredje elev på högstadiet uppger att elever varje månad utsätts för kränkande behandling eller trakasserier på nätet, enligt Skolinspektionens nya undersökning. Men majoriteten skolor får kritik för att inte göra tillräckligt för att motverka mobbningen. Läs mer här.
Varma relationer mellan lärare och elever kan bidra till att minska mobbning.
Skolan. Varma och omtänksamma elev-lärar-relationer kan kopplas till elevers motivation att ingripa mot mobbning. Bakom elever som är passiva åskådare eller medhjälpare till mobbning finns ofta en konfliktfylld lärar-elev-situation. Det visar en ny studie som Lundapsykologen Tomas Jungert nyligen har publicerat. Läs mer här.
Hur mår psykiatrin?
Psykiatri. Sveriges radios programserie Kropp och själs program om psykiatrin som sändes i november. Flera namnkunniga personer har på senare tid kritiserat både behandling och diagnoser inom psykiatrin, vissa går så långt som att säga att vården gör mer skada än nytta för många patienter. Läs mer och lyssna på programmet här.
Elever med diagnoser upplever bristande stöd
Barn och unga. Stöd som ges till elever med diagnoserna Aspergers syndrom eller ADHD behöver innehålla såväl psykosocialt som kunskapsmässigt stöd. Det är en av huvudslutsatserna i en avhandling från Linköpings universitet. Läs mer här.
Unga nyanlända mår sämre med tiden
Unga. Många barn och unga som har flytt till Sverige mår dåligt och deras psykiska hälsa kan försämras under asylprocessen. Det visar en ny undersökning som Barnombudsmannen har gjort. Samtidigt brister vården. Läs mer och se klippet här.

Stadsmissionen sprider kärlek i juletid

Engagemang. Julen är en svår tid för många människor. Utanförskapet, ensamheten och fattigdomen gör sig extra påtaglig. Därför arbetar Stadsmissionen varje dag, året om för att människor ska få möjlighet ett fira jul i värme och gemenskap. Det finns flera olika sätt att engagera sig. Läs mer här.
Att bygga bärande relationer
"En hoppfull bok som förändrar samhället"
Hur kan vi bryta och förebygga utsatthet och utanförskap? Vad är det som avgör resultaten av våra ansträngningar och vad är det som gör att vi kan förändra en ibland mycket destruktiv livssituation till något positivt? Läs mer här.
 
Beställ boken här.
Pris: 250 kr + frakt (42 kr).
Att förebygga livslångt utanförskap
"En bok som sparar både mänskligt lidande och miljontals skattekronor varje år"
Det föds ca 100 000 barn i Sverige varje år. Av dessa hamnar mellan 10-20% i utanförskap i vuxen ålder. Utanförskap bestående av missbruk, kriminalitet, psykisk sjukdom... Läs mer här.
 
Beställ boken här.
Pris: 350 kr + frakt (56 kr).
På riktigt för dig (CD)
"Utan tvekan det bästa jag hört under mina 20 år som programansvarig på Bohusläns Museum. Lika bra som Hellström och Winnerbäck" /Ingrid Uhlman, Program- och konferensansvarig, Bohusläns Museum
Läs mer här. Beställ skivan här. Pris: 150 kr + frakt (14 kr).
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
Email
Email
YouTube
YouTube
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2016 Lasse Mattila, All rights reserved.                                   Du får detta mail som prenumerant för
Our mailing address is: lasse@lassemattila.com                                     mitt nyhetsbrev.
 
 
Mod - Hängivenhet - Kompetens


This email was sent to <<E-post>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Lasse Mattila · Box 797 · Uddevalla 45126 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp