Copy

Vi måste se för att kunna förändra

Ser mailet konstigt ut, klicka här

Vad vill du föra fram i ljuset?

Ute blir det ljusare för varje dag som går. Vissa dagar när solen lyser känns det nästan som vår i luften.

Ljus är ett intressant fenomen. Det krävs ljus för att vi ska kunna se och det krävs ljus för att saker ska synas. Hur vi ser på något beror på varifrån vi betraktar det vi ser. Det finns företeelser i vårt samhälle som behöver föras fram i ljuset, som behöver synas och ses från olika perspektiv, som behöver ifrågasättas och granskas. I detta nyhetsbrev lyfts bland annat läkemedelsindustrin och sjukvården fram. Företeelser som vi alla kommer i kontakt med på ett eller annat sätt. Det är viktigt att vi släpper in lite ljus och synliggör det som annars döljs i mörkret, att vi inte bara köper det som anses självklart. Först då kan vi göra medvetna val och fatta medvetna beslut . Alla har vi frågor vi brinner för, sådant vi vill synliggöra. Vad vill du föra fram i ljuset?
Svenska läkare får miljoner av läkemedelsföretag
Granskning. Tiotals miljoner kronor betalades i fjol ut till läkare och annan vårdpersonal – direkt från läkemedelsföretagen. Det visar SvD:s granskning av Läkemedelsindustriföreningens nya öppna data. Personerna har fått betalt för att på olika sätt samarbeta med industrin. Schweiziska Novartis är det bolag som betalt ut mest till enskilda läkare. Läs mer här.
Toppläkare döljer stora belopp från läkemedelsföretag
Granskning. SvD avslöjar: Flera läkare som tar fram riktlinjer för läkemedel, bland annat till barn, har dolt att de samtidigt tar emot pengar från läkemedelsföretagen. I den expertgrupp som tog fram riktlinjer för Hepatit C fick flera av läkarna samtidigt utbetalningar av företag som tillverkade Hepatit C-läkemedel. Läs mer här.
Psykofarmaka ökar risken för självmordstankar bland unga
Forskning. Förskrivningen av antidepressiva läkemedel till barn och unga fortsätter stadigt uppåt. Mellan år 2005 och 2015 har den fördubblats enligt nya siffror från läkemedelsverket som SVT tagit del av. Läs mer här.
Jesper fick över tusen tabletter- avled
Granskning. Jesper, 21, kämpade för att bli fri från sitt missbruk och vårdades i Göteborg. Men efter en ryggskada vände allt när en läkare skrev ut totalt nästan 1.600 morfintabletter som smärtstillande. En månad senare hittades Jesper död. Läs mer och se reportage här.
Stora skillnader i stöd till våldsutsatta kvinnor
Forskning. Socialtjänstens hjälp till kvinnor som utsätts för våld av sin partner varierar stort. En del kommuner har ett väl utvecklat stöd, andra har knappast något. Konsekvensen blir att många kvinnor riskerar att inte få någon hjälp alls. Läs mer här.
Hedersrelaterat våld ökar
Våld och kränkningar. Samtalen till den nationella stödtelefonen för hedersrelaterat våld och förtryck ökar kraftigt, det visar ny statistik. Antalet ärenden som kom in till den stödtelefon som myndigheter och organisationer kan vända sig till i de här frågorna ökade med drygt 50 procent mellan 2015 och 2016, visar helårsstatistik från det nationella kompetensteamet vid länsstyrelsen i Östergötland. Läs mer och lyssna på inslaget här.

Stöttar de som är utsatta för hedersförtryck

Organisation. Riksrganisationen GAPF- Glöm Aldrig Pela och Fadime ger stöd åt tjejer och killar som utsätts för hedersförtyck, våld och kränkningar. De arbetar för att stärka dessa tjejers och killars rättigheter, synliggöra problematiken och påverka samhället. Läs mer här.

Se senaste musikvideon "Låt elden få brinna"

Musikvideo. Både hedersförtryck och våld i nära relationer är samhällsproblem med stora mörkertal och stora konsekvenser för de utsatta. Även om vägen i att bygga samhällets skyddsnät är lång finns det hjälp att få för de utsatta. Läs mer här och se videon här.
Lasse Mattila - Låt elden få brinna
Låt elden få brinna (3:58)
Att bygga bärande relationer
"En hoppfull bok som förändrar samhället"
Hur kan vi bryta och förebygga utsatthet och utanförskap? Vad är det som avgör resultaten av våra ansträngningar och vad är det som gör att vi kan förändra en ibland mycket destruktiv livssituation till något positivt? Läs mer här.
 
Beställ boken här.
Pris: 250 kr + frakt (42 kr).
Att förebygga livslångt utanförskap
"En bok som sparar både mänskligt lidande och miljontals skattekronor varje år"
Det föds ca 100 000 barn i Sverige varje år. Av dessa hamnar mellan 10-20% i utanförskap i vuxen ålder. Utanförskap bestående av missbruk, kriminalitet, psykisk sjukdom... Läs mer här.
 
Beställ boken här.
Pris: 350 kr + frakt (56 kr).
På riktigt för dig (CD)
"Utan tvekan det bästa jag hört under mina 20 år som programansvarig på Bohusläns Museum. Lika bra som Hellström och Winnerbäck" /Ingrid Uhlman, Program- och konferensansvarig, Bohusläns Museum
Läs mer här. Beställ skivan här. Pris: 150 kr + frakt (14 kr).
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
Email
Email
YouTube
YouTube
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2017 Lasse Mattila, All rights reserved.                                   Du får detta mail som prenumerant för
Our mailing address is: lasse@lassemattila.com                                     mitt nyhetsbrev.
 
 
Mod - Hängivenhet - Kompetens


This email was sent to <<E-post>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Lasse Mattila · Box 797 · Uddevalla 45126 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp