Copy

Vad vill du ska växa i ditt liv?

Ser mailet konstigt ut, klicka här

Det vi lägger energi på växer

Vad vill du ska växa i ditt liv?


Tankens kraft är stark. Genom att bli medveten om att det vi lägger energi på växer, kan vi styra vad som får mest  fokus och störst utrymme i våra liv, och vad vi därmed ger näring åt att växa. Även när vi befinner oss i olika dilemman eller drabbas av livets olika påfrestningar kan vi med tankens kraft påverka hur vi upplever vår tillvaro. Vi kan välja att dras ner av svårigheterna eller se dem som en möjlighet att utvecklas och att växa som människa. Om vi medvetet arbetar med att synliggöra det positiva i våra liv kommer denna del att växa. Det handlar om något så relativt simpelt men fundamentalt som vår inställning. Nu kommer våren, fågelkvitter, solljus och växtkraft. Kom ihåg allt som är fint, allt som finns att njuta av och som kan ge dig energi. Kom ihåg att njuta av solen och att det du lägger energi på växer. Vad vill du ska växa i ditt liv?
Barns vardagsliv starkt reglerat
Forskning. Barn i Sverige och USA upplever sin vardag som tydligt reglerad och strukturerad. Men där de amerikanska barnen anger långa skoldagar och läxor som det jobbiga i vardagen pekar de svenska barnen istället på tjat och stress i samband med de dagliga rutinerna. Det framgår av en aktuell studie vid Göteborgs universitet. Läs mer här.
BRIS larmar: Många barn hör av sig om psykisk ohälsa
Barn och unga.  Fyra av tio kontakter som barn och unga tog med BRIS, Barnens rätt i samhället, under 2016 handlade om psykisk ohälsa. Detta är en situation som inte tas på tillräckligt stort allvar, enligt organisationen: – Den här utvecklingen är inte värdig ett land som Sverige, säger generalsekreterare Magnus Jägerskog. Läs mer här.
Synen på barns avvikande beteende är föråldrat
Åsikt.  Många barn och unga får sina svårigheter feltolkade och blir inte bemötta på rätt sätt. Vi måste tolka deras beteende på ett mer nyanserat sätt – och på så vis undvika att ingen behöver drabbas på samma sätt som i ”Fallet Josefine”. Läs mer här.
Så kan förskolan bli ännu bättre
Förskola. I sina nya allmänna råd tydliggör Skolverket hur förskolan systematiskt bör följa upp allt från personalens utbildningsnivå till barngruppernas storlek. Detta är en viktig grundbult för att höja kvalitén i verksamheten och öka måluppfyllelsen. Andra områden som tydliggörs är hur introduktionen för nya förskolebarn och övergången till andra skolformer ska gå till. Dessutom redogörs för kommunernas ansvar att granska fristående förskolor. Läs mer här.
Hilda orkade inte gå till skolan
Skolan. Ett exempel på hur viktigt och avgörande det är med en bärande relation och att någon som finns där. Hilda Knollenburg var borta från skolan stora delar av sjuan och åttan – precis som tusentals andra barn och ungdomar. Och det trots att hon ändå tyckte om skolan. Läs mer och se inslaget här.
Avstängd från skolan
Reportage. En aprildag fick Sarah ett meddelande om att hennes dotter Nova blivit avstängd från sin skola i en vecka. Nova var då 8 år. När Matteo stängdes av från sin skola var han 7. Avstängning är den yttersta disciplinära åtgärden som en skola får ta till. Vad innebär det för den elev som blir avstängd? Och varför behövs möjligheten att stänga av elever så unga som Nova och Matteo? Läs mer och lyssna här (länken kan vara svår att öppna med Firefox, prova i så fall annan browser).

Nätövergrepp lika allvarliga som de utanför nätet

Forskning. Ungdomar och barn som utsatts för sexuella övergrepp på nätet kan må mycket dåligt psykiskt och behöva hjälp och stöd. Det framkommer i en ny rapport om ungas erfarenheter av sexuella nätövergrepp. Läs mer här.
Ungas mindre drickande förbluffar forskare
Forskning. Unga har blivit alltmer restriktiva till alkohol, visar nya siffror om attityder till alkohol. Det är inte lika coolt att dricka sig full som när pappa var ung. Trenden att unga dricker mindre överraskade forskarna, både i Sverige och i Europa. Läs mer här.

Inspelning av ny musikvideo

Musikvideo. Nu närmar sig inspelningen av vår nästa musikvideo. Känner du någon mellan 7-16 år som vill vara med på videon, hör av dig till mig på lasse@lassemattila.com. Ange namn, ålder samt kontaktuppgifterna till en nära vuxen, så skickar jag mer info lite längre fram. Inspelningen är planerad till fredagen den 28 april kl. 18-19 och kommer att ske i Uddevalla.

Se senaste musikvideon "Låt elden få brinna"

Musikvideo. Både hedersförtryck och våld i nära relationer är samhällsproblem med stora mörkertal och stora konsekvenser för de utsatta. Även om vägen i att bygga samhällets skyddsnät är lång finns det hjälp att få för de utsatta. Läs mer här och se videon här.
Lasse Mattila - Låt elden få brinna
Låt elden få brinna (3:58)
Att bygga bärande relationer
"En hoppfull bok som förändrar samhället"
Hur kan vi bryta och förebygga utsatthet och utanförskap? Vad är det som avgör resultaten av våra ansträngningar och vad är det som gör att vi kan förändra en ibland mycket destruktiv livssituation till något positivt? Läs mer här.
 
Beställ boken här.
Pris: 250 kr + frakt (42 kr).
Att förebygga livslångt utanförskap
"En bok som sparar både mänskligt lidande och miljontals skattekronor varje år"
Det föds ca 100 000 barn i Sverige varje år. Av dessa hamnar mellan 10-20% i utanförskap i vuxen ålder. Utanförskap bestående av missbruk, kriminalitet, psykisk sjukdom... Läs mer här.
 
Beställ boken här.
Pris: 350 kr + frakt (56 kr).
På riktigt för dig (CD)
"Utan tvekan det bästa jag hört under mina 20 år som programansvarig på Bohusläns Museum. Lika bra som Hellström och Winnerbäck" /Ingrid Uhlman, Program- och konferensansvarig, Bohusläns Museum
Läs mer här. Beställ skivan här. Pris: 150 kr + frakt (14 kr).
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
Email
Email
YouTube
YouTube
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2017 Lasse Mattila, All rights reserved.                                   Du får detta mail som prenumerant för
Our mailing address is: lasse@lassemattila.com                                     mitt nyhetsbrev.
 
 
Mod - Hängivenhet - Kompetens


This email was sent to <<E-post>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Lasse Mattila · Box 797 · Uddevalla 45126 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp