Copy

För att få något nytt behöver vi ge upp något gammalt  I  Ser mailet konstigt ut, klicka här.

Förändringen kommer

Vi är alla viktiga och har en roll i förändringen

Den är på väg. Det är påtagligt. Förändringen. Efter att under de senaste åren ha fått delta i och bli en del av både nationella och internationella initiativ för samhällsförändring är jag övertygad om att förändringen är på väg. Fler och fler börjar ställa frågor om den biomedicinska människosynens hållbarhet och såväl människors egenupplevda erfarenheter, statistik, som oberoende forskning är entydiga. Vårt nuvarande system och dess biomedicinska perspektiv är otillräckliga och har misslyckats med att förbättra livsvillkoren och situationen för de av våra medmänniskor som lider av det vi kallar 'psykisk ohälsa'. Men förändring sker sällan utan friktion, utan att de som har intressen i att upprätthålla ett bevisligen ohållbart system motarbetar förändringen. Det hör till, hur destruktivt det än må vara. För att få något nytt behöver vi ge upp något gammalt. Ibland kan förändringen vara en smärtsam process, vilket inte gör den mindre behövlig, När det gäller området för 'psykisk ohälsa' är förändringen inte heller bara nödvändig, den är akut. Något som även under senare tid konstaterats av både FN och WHO. Förändringen kommer och vi har alla en roll i den. Likt pusselbitarna i ett pussel. Vilken roll vill du ha?
Känslor är inte sjukdomar, störningar eller dysfunktioner

Psykisk ohälsa. Reflekterat under veckan kring hur vi i vår samtid ofta sjukförklarar och skambelägger känslor. Särskilt de ”svåra känslorna” som slås an av livets påfrestningar och de utmanande och ibland överväldigande händelser som vi möter. Läs mer här.

Kraftig försämring av patienträttigheterna för människor i dubbel utsatthet

Patienträttigheter. Människor far illa, inte alltid i första hand pga de svåra erfarenheter de förvärvar i livet, utan även ofta pga välfärdssamhällets bristfälliga och ibland rent av kontraproduktiva bemötande och insatser. Läs mer här.

Nu närmar sig vår efterlängtade konferens "Rätten till medicinfri vård vid psykisk ohälsa"

Föreningen Alternativ till Psykofarmaka. Nu närmar sig vår efterlängtade konferens "Rätten till medicinfri vård vid psykisk ohälsa". Arrangemanget kommer att ske digitalt med möjlighet för den som vill att delta fysiskt på plats i ABF-huset i Stockholm. Antalet fysiska platser är begränsat och det finns enbart ett fåtal fysiska platser kvar. Antalet digitala platser är obegränsat. Mer information om konferensen finner du här.

Höstens utbildningar om skyddade personuppgifter

Skyddade personuppgifter. Än är det tid kvar av sommaren, men visst ger morgnarnas krispighet vink om att hösten sakta börjar göra entré. I våras planerade Cicki och jag höstens första webbutbildningar om skyddade personuppgifter, och snart är det dags även för den första av dessa. Läs mer här.

"Överdrivna" screeningformulär: ohjälpliga, ineffektiva och potentiellt skadliga
Mad in Sweden. En ny studie iJAMA Internal Medicine visar att mer än en tredjedel (34,9 %) av alla screeningformulär som används är “överdrivna”. Läs mer här.
Psykiatrin behöver byggas om från grunden
Psykiatri. För ca 2 500 år sen formulerade “läkekonstens fader”, grekiska läkaren Hippokrates, krav på god vård, den s.k. “Hippokratiska eden”. Krav som i sin kärna fortfarande är... Läs mer här.
När ska Sverige ta till sig internationella uppmaningar kring psykisk ohälsa
Psykisk ohälsa. I takt med att allt fler barn och vuxna får diagnosen ADHD ökar även förskrivningen av ADHD-läkemedel. Över 146 000 svenskar hämtade ut minst ett...  Läs mer här.
ERNI-deklarationen: att förstå lidande utan att sjukdomsförklara
Psykisk ohälsa. ERNI-deklarationen (Emotions aRe Not Illnesses) bygger på idén om att lidande inte är liktydigt med sjukdom, dysfunktion, dysreglering eller kemisk obalans. Läs mer här.
Kommande framträdanden

Nedan finner du sammanställningen av mina kommande framträdanden.
 
Augusti 2021
  • 27 fre Webbutbildning: Skyddade personuppgifter.
September 2021
  • 16 tor Webbutbildning: Skyddade personuppgifter.
  • 18 lör Konferens: Rätten till medicinfri vård vid psykisk ohälsa
  • 30 tor Webbutbildning: Skyddade personuppgifter.
Oktober 2021
  • 5 tis Stockholm: Föreläsning; Nya perspektiv på ohälsa och vård.
  • 15 fre Webbutbildning: Skyddade personuppgifter.
  • 21 tor Webbutbildning: Skyddade personuppgifter.
  • 29 fre Mittuniversitetet, Östersund. Föreläsning: Psykisk ohälsa och vägar till hållbar återhämtning. OBS! Flyttat till mars 2022.
November 2021
  • 10 ons Socionomdagarna 2021, Stockholm: Föreläsning; Alternativ till psykofarmaka – om vägar till hållbar återhämtning vid psykisk ohälsa.
  • 17 ons Södertälje. Föreläsning. Psykisk ohälsa och vägar till hållbar återhämtning.
Mer information om mina föreläsningar finner du här och om mina kommande öppna framträdanden här. Vid frågor och/eller bokning, kontakta mig på lasse@lassemattila.com.
Nästa nyhetsbrev i september 2021
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
LinkedIn
LinkedIn
YouTube
YouTube
Website
Website
Email
Email
Share Share
Tweet Tweet
Forward Forward
Share Share
Copyright © 2021 Lasse Mattila, All rights reserved.                                   Du får detta mail som prenumerant för
Our mailing address is: lasse@lassemattila.com                                     mitt nyhetsbrev.
 
 
Mod - Hängivenhet - Kompetens


This email was sent to <<E-post>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Lasse Mattila · Box 797 · Uddevalla 45126 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp