Copy

Nytt år med nya möjligheter

Ser mailet konstigt ut, klicka här

Vad vill du med nya året 2017?

Det är en viss känsla att kliva in i ett nytt år. När klockan slår tolv på nyårsafton lämnar vi något gammalt och går in i något nytt. Det är som en nystart, ett nytt kapitel i vår livsbok.

Numera har jag och många med mig sina kalendrar i mobilen men jag kan ännu minnas känslan av att öppna årets nya almanacka och veta att den är full av tomma blad, redo att fyllas med det som skall utgöra mitt liv, det som skall uppta min tid. Det är dags att stanna upp och reflektera över mål, vägval och riktining, ställa oss frågorna; gör jag det jag vill och leder den väg jag är på dit? När jag hör program som Kalibers De medicinerade barnen, som finns med i detta nyhetsbrev, blir jag stärkt i övertygelsen om vad jag brinner för och vill påverka och förändra. Det som på många håll pågår i arbetet med barn och unga i utsatta livssituationer är fruktansvärt, och det blir mitt bränsle och min drivkraft till förändring. Det finns mycket att göra. Vad vill du med nya året 2017?
De medicinerade barnen
Medicinering. Antipsykotiska läkemedel ges allt oftare till barn men vilka är riskerna? Radioprogrammet Kalibers specialprogram om tunga mediciner, läkare som inte följer riktlinjerna och Claudio som höll på att mista livet när han medicinerades. Lyssna här.
Dagisfabrik - en framtidsmodell för förskolan?
Förskolan. På Margarinfabrikken i Oslo brukade man producera tusentals ton margarin varje år. Nu hyser den gamla fabriksbyggnaden en jätteförskola med närmare 500 barn. Det här är en stordriftsmodell som även svenska kommunchefer sneglar intresserat på. Från Malmö, en stad med en pressad förskolesituation, åkte en delegation nyligen till Margarinfabrikken på studiebesök. Hur skulle jätteförskolor tas emot här i Sverige? Måste förskolan vara småskalig för att vara trygg? Lyssna på programmet här.
Städerna satsar på storförskolor
Förskola. Stora förskolor med över 150 barn är numera ett faktum i framför allt storstäderna. Men forskarna är kritiska. Den generella bilden av en svensk förskola är nog fortfarande ett enplanshus med kanske två till tre avdelningar. Men förskolesverige börjar se annorlunda ut. Fler och fler barnfamiljer väljer att antingen bo i centrum i storstäderna eller samlas i populära och redan förtätade närförorter. Det saknas ny mark att bebygga och huvudmännen behöver därför hitta nya lösningar. En sådan kan vara att öppna förskolor med plats för allt fler barn. Läs mer här.
Årsrapporten Respekt
Barnombudsmannen.  Barnombudsmannen har i årets fördjupningsarbete mött 97 barn och unga med funktionsnedsättning. Det är barn som begär och förtjänar respekt. Men verkligheten ser ofta annorlunda ut. Barnen vi har träffat berättar att de vill mötas med förväntningar. De vill få information. Få vara delaktiga. De vill få leva i trygghet och slippa fördomar, kränkningar och våld. Läs mer här.
Bedömning viktig men stressande för elever
Skolan. Skolverket presenterar ny forskning om skolan där det framgår att elever upplever att bedömning är viktig och att den påverkar deras agerande i klassrummet men också att de stressas av bedömning. Många gånger förstår heller inte elever de förväntningar som riktas på dem. Läs mer här.
Årsrapport: För många barn i arrest
Banrombudsmannen. Frihetsberövade barn behandlas inte som barn utan som vuxna. Detta kan få långvariga och svåra konsekvenser för barnet. Under tiden från den 1 juli 2015 till den 30 juni 2016 har minst 2685 insättningar av barn skett i Polismyndighetens arrester.  Det stora antalet barn som fortfarande sätts i arrest, liksom det faktum att Polismyndigheten inte har några standardiserade rutiner för statistik gällande barn som sätts i arrest.
Läs mer här.

Så påverkar mobilen din hjärna

Forskning. De smarta telefonerna gör oss förmodligen inte så kloka som namnet ger sken av. Tvärtom kan en hjärna som ständigt tvingas skifta fokus påverkats negativt. DN har tagit hjälp av två hjärnforskare för att ta reda vilken påverkan multitasking har på våra hjärnor. Läs mer här.
Att bygga bärande relationer
"En hoppfull bok som förändrar samhället"
Hur kan vi bryta och förebygga utsatthet och utanförskap? Vad är det som avgör resultaten av våra ansträngningar och vad är det som gör att vi kan förändra en ibland mycket destruktiv livssituation till något positivt? Läs mer här.
 
Beställ boken här.
Pris: 250 kr + frakt (42 kr).
Att förebygga livslångt utanförskap
"En bok som sparar både mänskligt lidande och miljontals skattekronor varje år"
Det föds ca 100 000 barn i Sverige varje år. Av dessa hamnar mellan 10-20% i utanförskap i vuxen ålder. Utanförskap bestående av missbruk, kriminalitet, psykisk sjukdom... Läs mer här.
 
Beställ boken här.
Pris: 350 kr + frakt (56 kr).
På riktigt för dig (CD)
"Utan tvekan det bästa jag hört under mina 20 år som programansvarig på Bohusläns Museum. Lika bra som Hellström och Winnerbäck" /Ingrid Uhlman, Program- och konferensansvarig, Bohusläns Museum
Läs mer här. Beställ skivan här. Pris: 150 kr + frakt (14 kr).
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
Email
Email
YouTube
YouTube
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2016 Lasse Mattila, All rights reserved.                                   Du får detta mail som prenumerant för
Our mailing address is: lasse@lassemattila.com                                     mitt nyhetsbrev.
 
 
Mod - Hängivenhet - Kompetens


This email was sent to <<E-post>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Lasse Mattila · Box 797 · Uddevalla 45126 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp