Copy

Dagar som blir till liv

Ser mailet konstigt ut, klicka här

Vardagens magiska ögonblick

Att ta vara på stunder som utgör livet

Nu har klockorna ringt in det nya året och 2018 är här. Ett nytt år fullt att fylla med mening och med möjlighet att göra skillnad. Nu blir dagarna åter allt ljusare och soliga kalla vinterdagar är svårslagna. En januarikväll 2017, när vargmånen lyste som starkast, förändrades livet för alltid. Det som tidigare i livet varit långt ifrån självklart hade plötsligt blivit det mest självklara i världen. Sedan jag blivit pappa har jag blivit än mer medveten om hur gärna jag vill få leva och vara med om livet. Jag slås ibland av tanken på hur sorgligt det vore att inte få vara med, att inte få göra det jag gör och är ämnad för att göra. Att inte få finnas med och vara en del av min dotters uppväxt. Dessa tankar gör mig tacksam över livet. Jag känner att mitt liv har en mening på flera plan, och jag vill ta vara på varje ögonblick i det. Jag känner att meningsfullheten i det jag gör blivit ännu starkare sedan jag blivit pappa, och jag vill också förmedla vikten av sökandet efter meningen och vår plats i livet till min dotter genom mitt sätt att leva. I det stora, men också i de små vardagliga stunderna med min dotter. Stunder som hon kanske kommer att minnas när hon växer upp och blir äldre. Livet är stora mål och visioner, men framförallt är det allt det lilla, de små handlingarna, det vi gör varje dag. Dagar som sedan blir vårt liv. Hur vill du ta vara på ögonblicken i din vardag?
Samhället sviker barn med psykiska problem
Psykisk ohälsa.  DEBATT. Barn och unga vänder sig till Bris varje dag, året runt. I år har trycket varit högre än någonsin i Bris stödfunktioner. Det är tydligt i Bris samtal med barn att förändring behövs. Under nästa år vill de se politisk handling för ett bättre samhälle för barn. Läs mer här.
En av tio med autism har försökt ta sitt liv
Utsatthet och utanförskap. Personer med autism löper fem gånger högre risk att göra ett suicidförsök än de i den generella befolkningen. Var tionde har försökt ta sitt liv. Nu krävs förebyggande insatser, menar forskare. Läs mer här.
Dagens psykiatri - en vilsen diagnosmaskin 
Medicinering. Psykiatri är en instabil och i grunden osäker verksamhet. Ibland styrd med förnuft och kunskap till skydd för patienten, men allt oftare är det okunnighet, vilsenhet och rädsla som avgör kvalitet på både diagnostik och behandlingsinsatser. Läs mer här.
Styrning av psykiatrisk vård träffar fel 
Psykiatri. Psykiatrisk vård utvärderas inte på ett meningsfullt sätt. Om Socialstyrelsens nya riktlinjer bara handlar om behandlingsmetoder och inte om metoder för kontinuerlig resultatuppföljning kommer vi inte att använda resurserna optimalt. Läs mer här.
10-åringar fastnar i missbruk: "Brukar inte sluta lyckligt"
Missbruk. De fastnar i alkohol redan som 10-åringar, testar cannabis och tabletter redan i yngre tonåren. Överläkaren Per Persson träffar patienter som berättat om de tidiga debuterna. Läs mer och lyssna här.
Fokus på ungas utanförskap 
Utsatthet och utanförskap. En väsentlig andel av ungdomarna i Norden riskerar ett långvarit utanförskap från utbildning och arbetsliv. Forskningsbaserad kunskap visar att de politiska insatserna för dessa unga snarare måste vara individanpassade än utformade för ungdomsgruppen generellt. Läs mer här.
"Samhället klarar inte att skydda utsatta barn" 
Utsatthet och utanförskap. 13-åriga Jasmine var placerad i samhällets vård när hon i höstas tog sitt liv. Det är ett smärtsamt bevis på att samhället brister i uppdraget att skydda och stötta de allra mest utsatta. Därför är det mycket angeläget att vården av de mest utsatta barnen snarast förbättras. Läs mer här.
Hedershotad flicka hängdes ut av Skatteverket - tvingades panikflytta
Skyddade personuppgifter. En hedershotad flicka tvingades panikflytta sedan hennes adress blev röjd. I ett annat fall skickades en hedershotad flickas post till den familj hon flytt ifrån. Nu larmar kvinnojourer om att Skatteverkets nya striktare tillämpning av regelverket har försatt hedershotade unga i fara. Läs mer här.
Slopa straffrabatten för unga hederförtryckare
Hedersförtryck. Hedersförtrycket är den största kränkningen av mänskliga rättigheter i Sverige i dag, anser Lotta Edlund (L). Hon kräver att straffrabatten för ungdomar tas bort och en särskild "flaggning" för hedersbrott införs. Läs mer här.
SINGELRELEASE: Plötsligt slår ett hjärta till
Release. Den 12 januari 2018 släpptes vår senaste singel, Plötsligt slår ett hjärta till, på bl.a. Spotify och iTunes. Låten handlar om att bli förälder och om den kärlek som uppstår i detta magiska ögonblick och som ibland blir så överväldigande att man knappt klarar av att härbärgera den utan att den svämmar över. Du kan lyssna på låten på Spotify här.
Att bygga bärande relationer
"En hoppfull bok som förändrar samhället"
Hur kan vi bryta och förebygga utsatthet och utanförskap? Vad är det som avgör resultaten av våra ansträngningar och vad är det som gör att vi kan förändra en ibland mycket destruktiv livssituation till något positivt? Läs mer här.
 
Beställ boken här.
Pris: 200 kr + frakt.
Att förebygga livslångt utanförskap
"En bok som sparar både mänskligt lidande och miljontals skattekronor varje år"
Det föds ca 100 000 barn i Sverige varje år. Av dessa hamnar mellan 10-20% i utanförskap i vuxen ålder. Utanförskap bestående av missbruk, kriminalitet, psykisk sjukdom... Läs mer här.
 
Beställ boken här.
Pris: 300 kr + frakt.
På riktigt för dig (CD)
"Utan tvekan det bästa jag hört under mina 20 år som programansvarig på Bohusläns Museum. Lika bra som Hellström och Winnerbäck" /Ingrid Uhlman, Program- och konferensansvarig, Bohusläns Museum
Läs mer här. Beställ skivan här. Pris: 100 kr + frakt.
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
LinkedIn
LinkedIn
YouTube
YouTube
Website
Website
Email
Email
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2017 Lasse Mattila, All rights reserved.                                   Du får detta mail som prenumerant för
Our mailing address is: lasse@lassemattila.com                                     mitt nyhetsbrev.
 
 
Mod - Hängivenhet - Kompetens


This email was sent to <<E-post>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Lasse Mattila · Box 797 · Uddevalla 45126 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp