Copy

En video om hedersförtryck och våld i nära relationer

Ser mailet konstigt ut, klicka här
Lasse Mattila - Låt elden få brinna
Låt elden få brinna (3:58)
Låt elden få brinna


För 15 år sen, tisdagen den 22 januari 2002, blev jag väckt av ett tidigt telefonsamtal från en kurskamrat som berättade att en av våra studiekamrater, Fadime, hade blivit mördad föregående kväll. Gärningsmannen för dådet visade sig vara Fadimes egen far, som inte accepterade att Fadime ville följa sina drömmar och leva sitt liv som en självständig individ. Nyheten om mordet spred sig som en löpeld över landet, och medan Mittuniversitet i Östersund höll en minnesstund för Fadime, satt jag hemma och skrev "Låt elden få brinna" för att hedra Fadimes minne och för att synliggöra den utsatthet som finns mitt i bland oss, och som visat sig vara större än vi någonsin velat acceptera.

Hedersförtryck och våld i nära relationer
Både hedersförtryck och våld i nära relationer är samhällsproblem med stora mörkertal och med stora konsekvenser för de utsatta. Utsattheten, som bl.a. kan ta sig i uttryck i form av fysiskt, psykiskt, känslomässigt, sexuellt, socialt och/eller materiellt/ekonomiskt våld och förtryck, begränsar ofta kraftigt eller helt den utsattes möjligheter till ett eget självständigt liv.

Det finns hjälp att få
Har du eller någon du känner blivit utsatt för någon form av våld eller förtryck ska du anmäla detta till polisen. Har du frågor kring våld i nära relationer eller hedersförtryck, ta kontakt med polisen eller en tjej-, kvinno- eller mansjour. Du kan även kontakta någon av de verksamheter som arbetar med att stödja personer som är utsatta, däribland Kvinnofridslinjen  och Riksorganisationen GAPF - Glöm Aldrig Pela och Fadime.

 

Share
Tweet
Forward
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
Email
Email
YouTube
YouTube
Copyright © 2017 Lasse Mattila,
All rights reserved.

 
 
Du får detta mail som prenumerant för mitt nyhetsbrev.

 
Mod - Hängivenhet - Kompetens


This email was sent to <<E-post>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Lasse Mattila · Box 797 · Uddevalla 45126 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp