Copy

Förändringen är på väg   I  Ser mailet konstigt ut, klicka här.

Att sprida kärlek och positiva exempel

Förändringens hemlighet ligger i byggandet av det nya

"Det verkar alltid omöjligt tills det är gjort", sägs Nelson Mandela ha sagt när det begav sig. Och det ligger mycket i det. Ibland känns en förändring omöjlig att genomföra. Detta trots att allt pekar på nödvändigheten i förändringen. Ser vi på den idag dominerande (biomedicinska) synen på psykisk ohälsa och återhämtning så har denna verkligen spelat ut sin roll. Det är dags för nya perspektiv när det gäller både förståelsen och behandlingen av psykiska ohälsan. Och nya perspektiv finns. En förändring sker sällan utan motstånd. Ofta finns det starka (ekonomiska, maktrelaterade och personliga) intressen som vill upprätthålla även den mest uppenbart ohållbara ordningen och makt(o)balansen i samhället. Ofta förutsätter förändringen en kamp. En kamp för något bättre och mer hållbart. Att människor är beredda att engagera sig och aktivt verka för förändringen. Men det handlar inte bara om att bekämpa det ohållbara (vilket givetvis kan vara viktigt i sig) utan också om att bygga det nya, det mer hållbara. Att sprida kärleken och de positiva exemplen som också finns. Och finns dem inte, får vi skapa dem. För en hållbar positiv förändring och för en bättre värld. Vad vill du förändra i ditt liv och i världen?
Unik svensk onlinevisning av filmen "Medicating Normal"

Mad in Sweden/Föreningen Alternativ till Psykofarmaka. Webbmagasinet Mad in Sweden och Föreningen Alternativ till Psykofarmaka (FAP) hälsar er varmt välkomna till vår virtuella filmvisning av Medicating Normal tisdagen den 9 mars kl. 19.00. Medicating Normal skildrar hur dagens hälso- och sjukvårdssystem stödjer sig på psykofarmaka i behandlingen och bemötandet av sorg, trauma, oro/ångest och annan psykisk ohälsa, och vilka konsekvenser långvarigt intag av psykofarmaka kan få. Efter filmvisningen erbjuder vi en interaktiv paneldialog  som ger ett perspektiv utifrån svenska och nordiska förutsättningar. Filmen har svensk text och paneldialogen är på svenska. Läs mer och boka plats här.

Intervju i podden "Medical Running"

Media. I början av februari gästade jag Stefan Bergstens podd "Medical Running". Samtalet under intervjun kom bl.a. att handla ompsykisk ohälsa och vägar till hållbar återhämtning, FAP – Föreningen Alternativ till Psykofarmaka, diagnoser, trauma, den medicinska modellen och dess konsekvenser och otillräcklighet, nya perspektiv för förståelse och behandling av psykisk ohälsa, och en hel del annat. En del professionellt, en del personligt. Läs mer och lyssna på poddavsnittet här.

Förändringen är på väg

Psykisk ohälsa. I början av februari deltog jag i ett inspirerande online-event, "Change is coming!", arrangerad av brittiska organisationen “A Disorder for Everyone” (AD4E). Bland medverkarna under eventet fanns Dr. Lucy Johnstone och Prof. Mary Boyle, huvudförfattarna till den av brittiska psykologförbundet, BPS, publicerade ”The Power Threat Meaning Framework” (PTMF), ett icke-diagnosstyrt ramverk för förståelse och behandling av det vi kallar psykisk ohälsa. Läs mer här.

Samtal med regissören Lynn Cunningham inför onlinevisningen av "Medicating Normal"

Mad in Sweden/FAP. Tisdagen den 9 mars kommer vi, tillsammans med Föreningen Alternativ till Psykofarmaka (FAP), att arrangera en unik svensk onlinevisning av prisbelönta dokumentärfilmen Medicating Normal. Inför visningen kommer vi att publicera intervjuer med några av de medverkande i filmen. Första intervjun inför filmvisningen den 9 mars är med regissören och filmskaparen Lynn Cunningham, som tillsammans med Wendy Ractcliff skapat filmen Medicating Normal. Läs mer här.
Samtal med Dr. Mary Vieten inför onlinevisningen av "Medicating Normal"

Mad in Sweden/FAP. Andra intervjun inför filmvisningen den 9 mars är med Dr Mary Vieten som bl.a. pratar om hur långvarigt bruk av psykofarmaka påverkar vår förmåga att läka från trauma och hur psykiatriska diagnoser riskerar att isolera oss och ta ifrån oss vår agens. Läs mer och se samtalet mellan Frida Åberg och Dr. Mary Vieten här.

Vi massmedicineras med psykofarmaka
Aftonbladet. 2019 fick enligt Socialstyrelsen 1 042 000 svenskar antidepressiva medel utskrivna, drygt 850 000 fick sömn- och lugnande medel och... Läs mer här.
"Ovetenskap styr svensk depressionsvård"
Svenska Dagbladet. Om det nationella vård- och insats­programmet implementeras medför det att många patienter kommer att utestängas från psyko­terapi trots att... Läs mer här.
Äldre ska inte ta antidepressiva - men tar mest av alla
Svenska Dagbladet. Antidepressiva fungerar sämre, om alls, på äldre människor. Ändå äter de mest av alla – var tredje... Läs mer här.
Antidepressiva inte enda svaret
Dagens Arena. Recept på antidepressiva läkemedel har blivit stressade läkares viktigaste verktyg vid depression – trots att Socialstyrelsen i första hand... Läs mer här.
Kommande aktiviteter

Nedan finner du sammanställningen av mina kommande framträdanden.
 
Februari 2021
  • 25 mån Föreläsning: Psykisk ohälsa bland barn och unga – om vägar till hållbar återhämtning, Humana.
Mars 2021
  • 09 tis Filmvisning och panelsamtal: Medicating Normal. Föreningen Alternativ till Psykofarmaka (FAP) och Mad in Sweden.
  • 10 ons Jönköping: Föreläsning. Att förebygga livslångt utanförskap – om konsten att vara en viktig vuxen i barns och ungas liv.
  • 16 tis Webbutbildning: Skyddade personuppgifter.
  • 19 fre Mittuniversitetet, Östersund: Föreläsning.
  • 22 mån Webbutbildning: Skyddade personuppgifter.
Oktober 2021
  • 5 tis Stockholm: Föreläsning; Nya perspektiv på ohälsa och vård.
November 2021
  • 9-10 tis-ons Socionomdagarna 2021, Stockholm: Föreläsning; Alternativ till psykofarmaka – om vägar till hållbar återhämtning vid psykisk ohälsa.
Mer information om mina föreläsningar finner du här och om mina kommande öppna framträdanden här. Vid frågor och/eller bokning, kontakta mig på lasse@lassemattila.com.
Nästa nyhetsbrev mars 2021.
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
LinkedIn
LinkedIn
YouTube
YouTube
Website
Website
Email
Email
Share Share
Tweet Tweet
Forward Forward
Share Share
Copyright © 2021 Lasse Mattila, All rights reserved.                                   Du får detta mail som prenumerant för
Our mailing address is: lasse@lassemattila.com                                     mitt nyhetsbrev.
 
 
Mod - Hängivenhet - Kompetens


This email was sent to <<E-post>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Lasse Mattila · Box 797 · Uddevalla 45126 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp