Bekijk online arrow1
shadow2
Update
shadow1
 
image2_50x50
 
HypotheekCompany Helping People

 

image3_50x50
 

Helping People Rentetips


 

 
image4_50x50
 
Geldverstrekker Updates
 
Met OvFD-korting naar SEH Lentecongres
REMINDER
 
Wil je nog met OvFD-korting deelnemen aan het SEH Lentecongres? Klik hier en laat het ons weten. Je ontvangt dan van ons een kortingscode. 

 
 


HypotheekCompany Helpt:

- Heb jij interesse in de opleiding Erkend Aankoopbemiddelaar?


Een van de onderliggende kantoren heeft aangegeven interesse te hebben in het volgen van de opleiding Erkend Aankoopbemiddelaar via Hoffelijk. Uiteraard willen wij bij voldoende belangstelling kijken of we de opleiding InCompany kunnen aanbieden. Hieronder informatie over de opleiding. Heb jij ook interesse? Klik hier en laat het ons weten. 

In het kort:
Veel hypotheekadviseurs begeleiden hun klanten bij het aankopen van een woning. Dat lijkt vaak eenvoudiger dan het in werkelijkheid is.
Als aankoopbemiddelaar hoor je goed op de hoogte te zijn van lokale marktomstandigheden, je moet de marktwaarde van de woning kunnen bepalen, je zult de juridische spelregels met betrekking tot de koop moeten kennen, je moet weten hoe je bouwkundige gebreken kunt herkennen en hoe je onderzoeken moet verrichten naar bijvoorbeeld de bestemming van de woning of naar bodemverontreiniging. Deze en vele andere onderwerpen komen tijdens de opleiding aan bod.

Inhoud
Tijdens deze opleiding word je getraind in alle aspecten van het aankoopproces en je leert jouw klant op professionele wijze te begeleiden: van de eerste bezichtiging tot de overdracht van de woning bij de notaris. Tijdens de opleiding doe je veel theoretische kennis op, maar wordt er vooral aandacht besteed aan de praktische invulling van deze theorie. Aan het eind van de opleiding kun je deelnemen aan het examen.

Klik hier voor de uitgebreide informatie

Locatie en kosten
De opleiding start in april in Utrecht en bestaat uit 4 klassikale trainingsavonden. De kosten bedragen normaliter € 795,= maar voor Hoffelijk leden € 710,=. Bij voldoende belangstelling gaan we deze InCompany aanbieden en wellicht tegen een scherper tarief. Laat het dus snel weten als jij interesse hebt. 

 
space
 
shadow1
 
Geldverstrekker Updates
ABN AMRO | Tips & Weetjes
Aegon | Aegon hypotheken gaat scherper prijzen in de markt
bijBouwe | Tijdelijk uitverkocht (reminder)
BLG Wonen | Onderzoek naar klanten
Florius | Wat de Florius Verhuisregeling voor jouw klanten kan betekenen
Hypotrust | Consumptief in box 3/woning nog niet verkocht beleid
IQWoon | USP's

ING | de lineaire hypotheek komt terug
Interbank | Reactie op uitzending kassa
MUNT Hypotheken | Funding gap grote uitdaging
MUNT Hypotheken | Kennistest
Nationale Nederlanden | Nieuwbouw financieren
Reaal | Lekker Wonen Hypotheek
 
shadow1
 
 

Tips & Weetjes

Werknemersarrangementen uitgebreid
Wist je dat er inmiddels ruim 900 (!) arrangementspartners zijn - moederbedrijven en dochters, organisaties, stichtingen - waarvan de medewerkers in aanmerking komen voor een aantrekkelijke arrangementskorting zoals:
- 0,10% rentekorting op de hypotheek bovenop de huisbankkorting van 0,20%
- 50% korting op het pakkettarief voor BetaalGemak van ABN AMRO

Op de lijst komen bedrijven en organisaties voor uit jouw werkgebied, maar ook landelijke organisaties zoals Ziggo, Randstad, AMC, ...Recent zijn daaraan toegevoegd:

Onze Helping People vertellen jou graag over de mogelijkheden. Bel ze dus gerust, kleine moeite, interessant voordeel! 

Welke documenten voor waardebepaling?
Sinds het najaar van 2016 mogen waardeverklaringen, waardebepalingen, verkorte taxatierapporten en geveltaxaties niet meer gebruikt worden voor de aanvraag van een nieuwe hypotheek. Uitsluitend gevalideerde taxatierapporten van een geregistreerde taxateur (Register-Taxateur) worden geaccepteerd.   

Verouderde documentnaam in stukkenlijst bij Renteaanbod  
In de stukkenlijst bij het Renteaanbod wordt bij de omschrijving van het benodigde stuk voor een overbruggingshypotheek nog de verouderde documentnaam weergegeven. De aanpassing hiervan vergt een systeemupdate, die wordt eind maart doorgevoerd. We verzoeken je tot die tijd verouderde termen in de stukkenlijst te negeren en extra alert te zijn op het aanleveren van het juiste document: het gebruikelijke, gevalideerde taxatierapport. 

Restschuldfinanciering achteraf?
ABN AMRO biedt restschuldfinancieringen met onderpand. Dit kan zowel voor woningen die al verkocht zijn als in situaties waarin het oude huis nog niet verkocht is cq later passeert dan de nieuwe woning. Daarbij attenderen we jou graag op een weetje:
Wanneer de nieuwe woning eerder passeert dan de oude woning, kan het restschulddeel nog niet meegenomen worden in de nieuwe hypotheek. Na het passeren van de oude woning is de hoogte van de restschuld definitief. Met een verhoging op de bestaande hypotheek kan de restschuld dan worden gefinancierd.

Let op: achteraf financiering van restschuld kan alleen bij een hypotheek zónder NHG. NHG stelt namelijk o.a. dat restschuldfinanciering met NHG alleen mogelijk is als oude huis al is verkocht.

 

Terug naar boven
 

Aegon hypotheken gaat scherper prijzen in de markt

Vanaf heden kan Aegon rente per cel prijzen in plaats van per tariefklasse of rentevaste periode. Hiermee verruimen ze de mogelijkheden tot scherper en flexibel prijzen. Zo kunnen ze beter inspelen op wensen van jou en jouw klanten. 

Beleid aangepast op extra aflossingen/verhogingen door introductie prijzen per cel
In het geval dat de tariefklasse van een hypotheek wijzigt (bij verhoging dan wel extra aflossing) wordt de desbetreffende opslag toegevoegd dan wel verwijderd. Deze opslagen waren over alle rentevaste periodes gelijk en wijzigden slechts zelden. Bij een mutatie werd de actuele hoogte van de opslag gehanteerd bij het bepalen van het nieuwe rentepercentage. Door de introductie van prijzen per cel zijn de opslagen niet meer noodzakelijkerwijs gelijk over alle rentevaste periodes en wijzigt de hoogte van de individuele opslagen met een grotere regelmaat. Daarom wordt de hoogte van de te verwijderen of toe te voegen opslag vastgesteld aan de hand van de opslag die geldt voor de resterende rentevaste periode op het actuele rentebericht. Het rentebericht wordt dus een belangrijke bron van informatie, aangezien er nu geen vaste verschillen/opslagen meer zijn.

Voorbeeld: Waardestijging woning
Jouw huidige hypotheek bestaat uit de volgende kenmerken:
Oorspronkelijke marktwaarde: € 150.000,00;
Hypotheek: € 150.000,00;
Huidige tariefklasse: meer dan 81%;
Gekozen renteduur: 15 jaar;
Huidige hypotheekrente: 4,50%.

Stel dat de marktwaarde van jouw woning is gestegen naar € 200.000,00 en je kunt dit aantonen met een recent taxatierapport 
of jouw meest recente WOZ-beschikking. Dan geldt het volgende:
Jouw hypotheek is dan 75% van de marktwaarde. Jouw resterende renteduur is nog 4 jaar, Aegon kijkt in dit geval naar de actuele tariefklasse met een looptijd van 5 jaar*. Door de waardestijging gaat de hypotheek van de tariefklasse meer dan 81% naar de tariefklasse minder dan 81%. Bij een rentevaste periode van 5 jaar bedraagt het actuele rentetarief 2,41% voor de tariefklasse meer dan 81% en 1,90% voor de tariefklasse minder dan 81%. Het verschil tussen deze tariefklassen is 0,51%. Jouw nieuwe hypotheekrente wordt dan 4,50% min 0,51% = 3,99%.
* Resterende looptijd rentevaste periode. 

Is jouw resterende looptijd korter dan twee jaar? 
Dan wordt het renteverschil tussen de actuele tariefklassen bij de rentevaste periode van twee jaar genomen. Bij een resterende looptijd tussen de twee en vijf jaar wordt het actuele renteverschil bij een periode van vijf jaar gehanteerd.
 

 

Terug naar boven
 

Tijdelijk uitverkocht (reminder)

Momenteel zijn bij bijBouwe een aantal tarieven voor nieuwe aanvragen tijdelijk niet beschikbaar, te weten:
- Hypotheken met een rentevasteperiode van 7 t/m 10 jaar in combinatie met NHG. 
- Hypotheken met een rentevastperiode van 15 t/m 30 jaar met een schuldmarktwaardeverhouding van 90 tot en met 106% (zonder NHG).

Op het renteblad zijn altijd de meest actuele rentetarieven te zien. De doorgestreepte tarieven zijn tijdelijk niet beschikbaar.

Geen gevolgen voor lopende aanvragen
De tijdelijke aanpassing van het assortiment heeft geen gevolgen voor lopende aanvragen, voor deze klanten is het hypotheekbedrag gereserveerd. Ook klanten met een bestaande bijBouwe hypotheek die willen verlengen of verhogen kunnen wel voor deze tarieven kiezen. 
 

Onderzoek naar klanten

Vanaf 6 maart start BLG Wonen met een onderzoek onder klanten met een aflossingsvrije hypotheek. Hiervoor sturen ze verspreid over een periode van ongeveer 2 weken een e-mail naar ongeveer 40.000 klanten. Vanaf 2 maart ontvangen deze klanten een vooraankondiging.

Waarom dit onderzoek?
BLG Wonen doet dit onderzoek om te achterhalen hoe de kennis is van de klanten over aflossingsvrije hypotheken. De antwoorden gebruiken ze om te bepalen of ze meer kunnen doen om de klanten goed te informeren over hun hypotheek. Uiteraard is het voor de klant niet verplicht deel te nemen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Miles. BLG Wonen ontvangt de antwoorden die de klanten geven, niet de klantgegevens.

 

Terug naar boven
 
Wat de Florius Verhuisregeling voor jouw klant kan betekenen
Wat de Florius Verhuisregeling voor jouw klant kan betekenen
Nu de economie aantrekt en rentes historisch  laag zijn, zijn meer en meer mensen geïnteresseerd in verhuizen. Veel daarvan zijn op zoek naar de laagst mogelijke rente. Alleen is dat niet voor iedereen de gunstigste optie. Zo kan het met een spaar- of bankspaarhypotheek voordeliger zijn om de huidige hypotheekrente te behouden.
 
Voor dat soort gevallen is de Florius Verhuisregeling een optie. Daarmee kunnen klanten hun huidige hypotheekrente per leningdeel meenemen naar hun nieuwe Florius Hypotheek. Per leningdeel kan je jouw klant adviseren wat voor hem het voordeligste is. Andere voordelen van een nieuwe Florius-hypotheek voor jou en jouw klant zijn:
• scherpe rentes, ook bij de volgende renteherziening
• korting op lineaire en annuïteitenhypotheken
• onbeperkt boetevrij aflossen uit eigen middelen
• gebruik blijven maken van alle diensten van mijnFlorius, zoals zelf online extra aflossen of de rentevastperiode aanpassen
• goede en snelle beoordeling van de aanvraag
• professioneel en goed bereikbaar Mid Office
• zekerheid van een stabiele en betrouwbare hypotheekverstrekker
• mogelijkheden een restschuld mee te financieren en af te lossen in maximaal 15 jaar (financiering maximaal 115% van de marktwaarde)
 
Je ziet, ook voor bestaande Florius-klanten die gaan verhuizen is Florius een interessante optie. 
Let op: Houd er rekening mee dat Florius werkt met subaanstellingen. Heb je die niet? Klik hier en laat het ons weten. 

 

Terug naar boven
 
Consumptief in box 3/Woning nog niet verkocht beleid
Binnen de Comfort Hypotheek van Hypotrust is het mogelijk om consumptief in box 3 te lenen. Ook voor ondernemers hanteren ze hier (buiten NHG) de 3-2-1 gewogen gemiddelde methode. Verder hebben ze een voordelig beleid wanneer een aanvrager nog een te koop staande woning in bezit heeft. Ze vragen dan uitsluitend verklaring van de verkopend makelaar op met daarin te verwachtte verkoopwaarde en termijn. Die termijn en dat exacte bedrag wordt 1 op 1 overgenomen voor wat betreft aantonen eigen middelen voor dubbele lasten en eventuele restschuld.
 
 
USP's 
In praktijk blijkt dat een aantal adviseurs nog niet of onvoldoende op de hoogte is van de IQWOON Hypotheek. Ook daarmee helpt HypotheekCompany je graag.
Hieronder een opsomming van de belangrijkste USP’s van de IQWOON:
 1. Scherpe rentes (1,74% 10 jaar NHG) in combinatie met ruime voorwaarden!
 2. Offertegeldigheid 4 maanden en kosteloos te verlengen met 4 maanden (geen bereidstellingsprovisie / annuleringskosten)
 3. Laagste rente check (offerterente of passeerrente) (dit gebeurt ook bij renteherziening)
 4. Automatische risicoklasse daling
 5. Meeneemregeling/verhuisregeling
 6. Doorgeefregeling
 7. Jaarlijks 20% boetevrij aflossen
 8. Zeer snelle service door eigen acceptatieteam 
 9. Maximale verstrekking conform NHG (106%), inclusief Energie Besparende Voorzieningen
 10. Voor ondernemers geen afwijkend beleid aangaande maximale financiering
 11. Voor oversluiters die tot maximaal 80% WOZ waarde lenen, is geen taxatie benodigd
 12. Alle koopconstructies conform NHG mogelijk
 13. Geen kosten voor bouwdepot, geen annuleringskosten en geen kosten voor verlenging (overigens gelden deze 3 kenmerken voor alle labels)

 

Terug naar boven
 

De lineaire hypotheek komt terug

De eerste stap richting vernieuwing en verbetering.
Regelmatig voorzien adviseur ING van feedback en suggesties om de dienstverlening te verbeteren, dit waarderen ze zeer. Dit is mede de basis voor het verder ontwikkelen van de dienstverlening. Je kunt de komende tijd flinke verbeteringen en vernieuwingen verwachten bij ING. Deze veranderingen zullen starten op 1 maart 2017 met de herintroductie van de Lineaire hypotheek.

De Lineaire hypotheek is vanaf nu weer aan te vragen en zal vanaf deze datum ook zichtbaar zijn in dezelfde rentetabel als de Annuïteiten Hypotheek.

Wat voor verbeteringen kun je daarnaast de komende tijd verwachten?
Er wordt hard gewerkt om het aanvraagproces beter te laten aansluiten op jouw praktijk. Daarnaast is ondersteuning momenteel in ontwikkeling om op hoger niveau inhoudelijke ondersteuning te gaan bieden over de werkwijze en het beleid.
 
En verder in de toekomst?
Je bent én blijft van onschatbare waarde voor ING. Daarom hebben ze op basis van vele gesprekken ervoor gekozen om deze weg van vernieuwing en verbetering in te slaan. Zodat je nog beter in staat wordt gesteld te doen waar je goed in bent: klanten sterk en onafhankelijk adviseren bij het realiseren van woonwensen. 
 

 

Terug naar boven
 
Reactie op uitzending kassa
Interbank informeert jou graag over een uitzending van KASSA op zaterdag 25 februari waarin opnieuw aandacht is besteed aan de dienstverlening van Interbank. 
    
Reactie Interbank op uitzending Kassa
Tijdens de uitzending is aandacht besteed aan een recente KiFid uitspraak over een individuele zaak bij Interbank. Ze hebben kennis genomen van deze uitspraak van de Commissie van Beroep van Kifid op 20 februari 2017. Momenteel zijn ze nog bezig deze uitspraak te bestuderen en is het voor Interbank niet mogelijk om hier inhoudelijk op te reageren. Naast de bovengenoemde reden, betreft het hier een individuele case. Interbank hanteert als uitgangspunt dat ze niet op individuele gevallen ingaan tenzij met de betrokken klant zelf. Hierdoor hebben ze besloten om niet bij het programma aanwezig te zijn.

Klanten kunnen zich blijven melden
Ook in 2017 gaan ze door met het actief benaderen van klanten. Voor klanten die hun lening willen omzetten, hebben ze samen met jou gekeken naar mogelijkheden voor een beter aanbod. Inmiddels zijn meer dan 4.000 klanten geholpen en wachten ze op de reactie van nog eens 4.000 klanten die ze een aanbod hebben gedaan. Samen met jou zijn ze hard aan het werk om klanten die niet tevreden zijn met hun huidige krediet te helpen. Deze klanten kunnen zich via jou blijven melden bij Interbank.

Openstaande dossiers
Ze vragen jouw aandacht voor de 4.000 dossiers die momenteel nog openstaan. Heb je voor jouw klanten ook openstaande dossiers? Dan verzoeken ze jou dringend om binnen twee weken de status van het dossier door te geven. Ook als jouw klant geen gebruik wenst te maken van het voorstel. Het is belangrijk dat we gezamenlijk optrekken en dat we zoveel mogelijk klanten daadwerkelijk een schuldenvrije toekomst bieden.
 

 

Terug naar boven
 

Funding gap grote uitdaging voor hypotheekmarkt in 2017

“De hypotheekschuld zal blijven groeien tot 2025 door de stijgende huizenprijzen. Waar moet het geld vandaan komen als er geen hulp van buitenaf komt?” aldus Wouter Schilperoort, hoofd Koop- en Kapitaalmarkt bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken, die duidelijk een funding gap ziet ontstaan. Hij vertelde erover tijdens het tweedaagse Hypotheken Event.

“Banken lopen tegen grenzen aan. Nieuwe spelers op de markt, zoals pensioenfondsen, vullen dat gat deels op”, aldus Schilperoort. Hij constateert dat er interesse is van buitenlandse partijen om op de Nederlandse markt hypotheken aan te bieden. Uit een peiling tijdens het event blijkt dat het overgrote deel van de aanwezigen blij is met deze ontwikkeling.

Meer behoefte aan maatwerk
Een ander onderwerp dat hij aanstipt, is de toenemende standaardisatie en automatisering in de markt: “Die botst met de groeiende behoefte aan maatwerk. Doordat processen zoveel mogelijk gestandaardiseerd en geautomatiseerd worden, vallen verschillende doelgroepen buiten de boot. Woonbootbewoners bijvoorbeeld, maar ook mensen met een flexibel contract en ouderen die hun hypotheek willen verzilveren. Voordeel is wel dat deze ontwikkeling weer kansen biedt voor partijen die zich specifiek op deze niches willen richten.”

Kopen om te verhuren
Johan Conijn, Director bij Ortec Finance en bijzonder hoogleraar Woningmarkt aan de Amsterdam School of Real Estate, noemt een andere uitdaging op de markt: buy-to-let. “Daarbij worden starterswoningen steeds meer ‘weggekaapt’ van de markt om er (middel)dure huurwoningen van te maken. Starters zijn daardoor steeds vaker aangewezen op duurdere huurwoningen, waardoor hun spaargeld krimpt en daarmee de kans op het kunnen afsluiten van een hypotheek ook kleiner wordt.” Een andere trend die zijn collega aan de Amsterdam School of Real Estate, Frans Schilder ziet is dat de ‘hypotheekberg’ nog verder doorgroeit, doordat er de aankomende jaren nog een miljoen woningen bijgebouwd moeten worden om aan de vraag te voldoen.

Nieuwe zeepbel
Voor de toekomst pleit Conijn voor beheersingsmaatregelen om een mogelijke ‘nieuwe zeepbel’ te voorkomen. Hij verwacht dat prijsstijgingen elkaar gaan versterken, waardoor er een nieuwe hypothecaire crisis kan ontstaan: “De roekeloze koper bepaalt de prijs in tijden van krapte. Dat is altijd zo geweest. Welke maatregelen kunnen we nu nemen om te voorkomen dat zo’n nieuwe zeepbel uiteindelijk knapt?” Conijn noemt drie opties. Een verder verlaging van de LTV of LTI kan een mogelijkheid zijn, maar wel verstorend werken voor starters. Je zou hypotheekrestricties kunnen regionaliseren, een oplossing die wel lastig is te implementeren. Of je zou de fiscale bevoordeling van woningbezitters versneld kunnen afbouwen. “Dat remt een verdere prijsstijging en draagt bij aan de hervorming van de woningmarkt. In mijn ogen past dit goed in de langetermijnplannen voor de hypotheekmarkt en vormt dit voor het nieuwe kabinet een uitgelezen kans hier stappen in te zetten.”

 

Terug naar boven
 

Kennistest

Wat weet jij van duurzaamheid op de hypotheekmarkt? Hoeveel mag een consument bijvoorbeeld extra lenen als hij zijn huis energiezuiniger wil maken? En wat zijn andere financiële opties als hij wil investeren in de duurzaamheid van zijn huis?
Klik op de afbeelding hieronder en doe de kennistest van februari!

 

 

Terug naar boven
 

Nieuwbouw financieren

Het adviseren van klanten over de juiste financiering voor hun nieuwbouwwoning vraagt vaak maatwerk. Hieronder lees je de bijzonderheden die van toepassing zijn op de verschillende nieuwbouw-vormen. 

Bij een nieuw te bouwen woning maken ze onderscheid tussen:
 • Projectmatige bouw (meerdere woningen met 1 projectontwikkelaar)
 • Zelfbouw (losse kavel + bouw van één woning)
 • Zelfbouw in eigen beheer (de klant die zelf zijn woning bouwt)

Waardebepaling nieuwbouw. Bij aankoop van nieuwbouw is niet altijd een taxatierapport nodig. 
Bij nieuwbouw (projectmatige bouw) bepalen ze de marktwaarde aan de hand van de volgende gegevens: koop en/of aanneemsom (inclusief grond en/of afkoopsom eeuwigdurend erfpacht) plus meerwerk, bouwrente en renteverlies. 
In de volgende situaties is wel een taxatierapport verplicht:
 • Als de stichtingskosten (excl. meerwerk) hoger zijn dan € 500.000,-  en/of
 • Als er is sprake van zelfbouw
In deze situaties hanteren ze de marktwaarde uit het taxatierapport

Maximale verstrekking (LTV). De maximale verstrekking bedraagt ook bij nieuwbouw 101% van de marktwaarde.
 
Energiezuinig wonen (LTI). Conform de explainreden "verruiming financieringslast bij energiezuinig wonen" blijft bij nieuwbouw bij de LTI beoordeling € 9.000,- buiten beschouwing. Als er sprake is van een energieneutrale of nul-op-de-meter woning, dan blijft bij de LTI beoordeling € 25.000,- buiten beschouwing.  Voorwaarde is dat het gezamenlijke toetsinkomen minimaal € 33.000,- bedraagt.
 
Buiten beschouwing laten betekent dat de annuïtaire lasten die horen bij een leningdeel van€ 9.000 of €25.000 worden opgeteld bij de toegestane financieringslast (NHG methodiek).

Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO)
Woningen waarbij sprake is van CPO kunnen gefinancierd worden onder de volgende voorwaarden:
 • De levering van het aan te kopen perceel moet aan de individuele kopers plaatsvinden zodat wij bij passeren ons hypotheekrecht rechtstreeks kunnen vestigen.
 • De aanneemovereenkomst wordt met de individuele kopers afgesloten.
 • De deelnameovereenkomst tussen de CPO-vereniging en de individuele kopers bevat geen bepalingen die bezwarend zijn voor de koper en/of Nationale-Nederlanden.
 • Kosten die kopers vooraf verschuldigd zijn aan de CPO-vereniging, moet de koper zelf voorschieten. Deze kosten moeten wel van te voren (gemaximeerd) vaststaan en in de financieringsopzet zijn meegenomen. 
Documenten bij zelfbouw. Bij zelfbouw/kavelbouw hebben ze (met betrekking tot het onderpand) de volgende stukken nodig:
 • De koopovereenkomst van de grond
 • Het taxatierapport
 • De tekeningen en bestek
 • Sluitende financieringsopzet
 • De omgevingsvergunning*
 • De aanneemovereenkomst.
* In sommige situaties is de definitieve omgevingsvergunning nog niet aanwezig. Financiering is dan toch mogelijk als aan de volgende eisen wordt voldaan:
 • De te financieren grond moet een bouwbestemming hebben
De financieringsopzet moet helder zijn; deze moet onderbouwd worden door een offerte (door offertes) van een aannemer.
In de koopakte van de grond moet zijn vastgelegd dat er een verplichting is tot bouw binnen maximaal twee jaar.
De koopakte van de grond mag geen verkoop belemmerende bepalingen bevatten.
Uitbetaling van de depotgelden kunnen pas na ontvangst van de onvoorwaardelijke omgevingsvergunning plaatsvinden.

Documenten bij zelfbouw in  eigen beheer. Bij zelfbouw in eigen beheer hebben ze naast bovengenoemde stukken nog extra stukken nodig:
 • Bouwplan (termijnplanning; wanneer wordt wat gedaan)
 • Begroting van de bouwkosten. Hierin dient tevens een post “onvoorzien” te zijn opgenomen.
 • De architect/constructeur moet schriftelijk bevestigen dat de opgestelde begroting klopt. In de begroting moet de architect/constructeur een specificatie van de bedragen opnemen: welk bedrag wordt besteed  aan materialen, aan arbeidsloon, aan uit te besteden werkzaamheden en welk bedrag wordt voor onvoorziene kosten gereserveerd.
 • Termijnregeling alsof er een aannemer aan de slag gaat. Dit hanteren wij als leidraad bij de declaraties uit het bouwdepot.
 • Schriftelijke verklaring dat bij declaratie van een bouwtermijn de stand van de bouw aan ons wordt gerapporteerd.
 • Offerte(s) van, of de overeenkomst met de aannemer(s). In plaats van een aanneemovereenkomst hebben wij de offertes van de uit te besteden werkzaamheden nodig.
Bouwdepot
Het saldo voor de nog niet uitbetaalde termijnen worden ondergebracht in een bouwdepot. Als de klant eigen geld inbrengt, dan moet dit eerst worden gebruikt. Pas daarna worden betalingen uit depot gedaan. De rentevergoeding over het bouwdepot is gelijk aan de betaalde rente over de geldlening.

Nadat de akte is gepasseerd, kan de klant gemakkelijk zelf via mijn.nn de nota's indienen. Hij kan daar ook aangeven wanneer de nota's betaald moeten worden. 

 

Terug naar boven
 

Lekker Wonen Hypotheek

De Reaal Lekker Wonen Hypotheek is modern, flexibel, eenvoudig en transparant, met automatische renteverlaging bij aflossing, 100% boetevrij aflossen uit eigen vermogen en keuze uit verschillende aflosvormen: annuïtair, lineair of aflossingsvrij. Dit alles tegen een scherpe hypotheekrente.

Voor wie is de Reaal Lekker Wonen Hypotheek:
 • Oversluiters waarvan de rentevaste periode binnenkort afloopt (niet NHG);
 • Doorstromers (niet NHG);
 • Starters zonder NHG
Waarom de Reaal Lekker Wonen Hypotheek?
 • Hypotheekrente daalt automatisch mee bij aflossingen als je hierdoor in een lagere tariefklasse terecht komt;
 • 100% boetevrij aflossen uit eigen vermogen;
 • Scherpe rente op langere rentevaste periodes;
 • Goede verhuisregeling;
 • Een overbruggingskrediet is ook mogelijk als de oude woning nog niet verkocht is. 

 

Terug naar boven
HypotheekCompany Rentetips
 
Rentetip 1
1,74%
10 jaar NHG

IQWoon Hypotheek

Aflossingsvrij, annuïtair en lineair

 

Rentetip 2
2,25%
20 jaar NHG

Hypotrust OK Hypotheek

Annuiteiten + Argenta ORV

 

Rentetip 3
2,55%
30 jaar NHG

MUNT Hypotheek

Aflossingsvrij, annuïteit en lineair
 
shadow1
icon-facebook icon-twitter icon-youtube icon-linkedIn
HypotheekCompany
Lasondersingel 105
7514 BN  Enschede
Telefoon :  053 - 480 24 00
www.hypotheekcompany.nl

Je ontvangt deze e-mail omdat je aangesloten bent bij HypotheekCompany.

Uitschrijven

 

Email Marketing Powered by Mailchimp

Aan de inhoud van deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend. Wijzigingen en typefouten worden voorbehouden. Copyright © 2016 HypotheekCompany.