Deze digitale nieuwsbrief ontvangt je als relatie.
Afmelden kan onderaan dit bericht. 

 
- HypotheekCompany helpt: MCD is live
- Maatschappij in the spotlights! Groot nieuws uit hypothekenland
- HypotheekCompany: De zomervakantie
- HypotheekCompany: Heb jij de nieuwe promotionals al besteld?
- Venn Hypotheken: Ook voor zelfstandig ondernemers en zzp-ers
- Woonfonds: Twee blije klanten door Woonfonds Doet
- Delta Lloyd: Wijziging beleid ZekerPlusHypotheek Rekening Delta Lloyd
- Nationale Nederlanden: Beleidswijzigingen hypotheken per 11 juli 2016 en uitbreiding mogelijkheden in mijn.nn voor een tussentijdse renteherziening
- BijBouwe: Heraanvraag na ondertekening garantieverklaring niet mogelijk
- Munt Hypotheken: Twee weken extra zorgt voor eenheidsworst

- ING: De offerte voortaan niet meer rechtstreeks naar de klant
- Florius: De markt is drukker dan ooit

 
Inmiddels een vast item in onze nieuwsbrief namelijk HypotheekCompany helpt! In dit item komt elke keer een onderwerp aan de orde waarmee wij jou helpen. Denk aan dingen die wij op het Hypotheek Support Center vaak tegenkomen zoals dossierstukken die niet goed worden aangeleverd of wat beter of anders kan. Het kan van alles zijn. Heb je zelf tips, ideeën of zaken die je graag in dit item wilt laten behandelen? Klik hier en laat het ons weten.

Deze week: MCD is live
 
Gisteren om 9.00 uur werd bekend gemaakt dat de nieuwe wetgeving live is gegaan. Zie https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stb-2016-266.html voor verdere informatie.
 
Vele hypotheekverstrekkers hebben de nieuwe wetgeving in de afgelopen periode al geïmplementeerd. Wellicht zullen er toch geldverstrekkers zijn die door de definitieve invoering nog een aantal aanpassingen zullen doorvoeren. Zie bijvoorbeeld het artikel van Nationale Nederlanden en bijBouwe in deze nieuwsbrief. Mochten er meer wijzigingen volgen dan lees je het uiteraard in deze nieuwsbrief.
 In elke nieuwsbrief zetten wij een geldverstrekker of met ons samenwerkende partij in the spotlights. Deze week: Belangrijk nieuws van één van de geldverstrekkers in ons assortiment.


Benieuwd welke geldverstrekker dit is? Meer informatie in de volgende nieuwsbrief. 
De zomervakantie

Gisteren is er een extra nieuwsbrief verzonden met daarin de laatste belangrijke informatie over de aankomende vakantieperiode. Deze brengen we graag nogmaals bij je onder de aandacht. 


  Ook voor zelfstandig ondernemers en zzp-ers

Venn Hypotheken biedt hypotheken zonder gedoe. Gewoon aan iedereen die een hypotheek nodig heeft. Of je nou werkt voor een baas, of zelf de baas bent. In dat laatste geval berekenen ze het toetsinkomen door het gewogen gemiddelde te nemen van het inkomen van de laatste drie volledige kalenderjaren. Dit betekent dat het inkomen van het laatste jaar zwaarder meetelt dan die van het jaar ervoor. 

2015 x 3
2014 x 2
2013 x 1
--------------
Totaal / 6 = gewogen gemiddelde

Een voorbeeld:
Jouw klant had in 2015 een nettowinst van € 70.000, in 2014 van € 55.000 en in 2013 van € 40.000. 

€ 70.000 x 3: € 210.000
€ 55.000 x 2: € 110.000
€ 40.000 x 1: € 40.000
-------------------------------------
Toetsinkomen = € 360.000 / 6= € 60.000

Indien de ondernemer nog geen 3 jaar actief is, kan ook een prognose van het lopende jaar worden meegeteld. Hiervoor geldt de volgende regel: 
Indien de ondernemer nog geen 3 jaar zelfstandig is of de gegevens zijn per 1 juli van het jaar nog niet beschikbaar, kan worden volstaan met een prognose. Een afwijking wordt voor maximaal 25% meegenomen, uitgaande van het resultaat van het afgelopen jaar.

Een voorbeeld:
Jouw klant had in 2015 een nettowinst van € 50.000. De prognose voor 2016 is € 90.000. 

Afwijking = € 90.000 - € 50.000 (prognose 2016 - winst 2015) = € 40.000.

Toetsinkomen = € 50.000 + € 10.000 (maximaal 25% van € 40.000) = € 60.000.

Naast de nettowinst nemen ze uiteraard in de beoordeling de volledige analyse van de jaarcijfers mee. 


Twee blije klanten door Woonfonds Doet

2016: De afgelopen maand is er bij 2 Woonfonds klanten flink geklust. De Woonfonds klantraad had hen geselecteerd voor Woonfonds Doet!

Nieuwe vloer
In Apeldoorn werd een klant met gezondheidsproblemen, geholpen met het opknappen van de vloer. Aan het begin van de week zetten Woonfonds collega's Victor, Joep en Ruud de schouders eronder om de hele begane grond leeg te maken. Zo kon de vakman op het gebied van vloeren de vloer goed aanpakken. Aan het einde van de week zetten John, Ed, Victor en Achmea Bank collega Ad alles weer netjes terug.

Buitenom schilderen
In Weesp nam het Woonfonds team bestaande uit Monique, Jasper en Joep de kwast ter hand. Alles in samenwerking met een professionele schilder. Het hele huis van een Woonfonds klant werd zo opgeknapt. Ook enkele rotte planken van de schuur werden vervangen.

Deze Woonfonds klant is door ernstige gezondheidsproblemen financieel krap komen te zitten. Het hele gezin was dus erg blij met deze hulp. Als dank kreeg het klus team een heerlijke taart.

Bijzondere klus voor de schilder
Ook de schilder was onder de indruk van Woonfonds Doet: “Bedankt voor deze klus, maar ook voor deze bijzondere belevenis. Heel apart te zien hoe zo'n groot bedrijf als dat van jullie, mensen een handje helpt door er zelf geld in te steken en dan ook nog werknemers te hebben, die als vrijwilliger meekomen…Petje af!"

Klik hier als je ook iemand wilt aanmelden. 
 Wijziging beleid ZekerPlusHypotheek Rekening Delta Lloyd

Het omzetten van een KEW, BEW of SEW naar een hypotheek spaarrekening (de Zeker Plus Hypotheek rekening) bij Delta Lloyd is vanaf 1 juli alleen nog maar toegestaan op renteherzieningsdatum. Om iedereen in de gelegenheid te stellen om lopende dossiers tijdig af te ronden, zullen aanvragen die voor 15 augustus 2016 bij Delta Lloyd binnen zijn, nog op basis van het oude beleid worden afgehandeld. Aanvragen die op of na 15 augustus bij binnen komen, kunnen alleen in behandeling worden genomen als het om een omzetting op renteherzieningsdatum gaat. 
 


Beleidswijzigingen hypotheken per 11 juli 2016

De aangekondigde invoering van Mortgage Credit Directive(MCD) in de Nederlandse wet- en regelgeving, treedt op 13 juli in werking. Per 11 juli voert Nationale Nederlanden een aantal  aanpassingen door in het hypotheekbeleid.
 
·         Hypotheektoezegging niet meer mogelijk
De hypotheektoezegging past niet meer binnen de nieuwe wetgeving en binnen het nieuwe hypotheekproces. Daarom is het vanaf 11 juli a.s. niet meer mogelijk dit product aan te vragen. Aanvragen van vóór 11 juli worden nog in behandeling genomen.

·         Inkomen en eigen middelen alleen in euro’s
o   Nationale-Nederlanden accepteert alleen hypotheekaanvragers die hun inkomen in euro’s verdienen. Het inkomen dat hier bedoeld wordt, is het toetsinkomen dat nodig is voor de kredietbeoordeling.
o   Nationale-Nederlanden accepteert bij het aantonen van vermogen, alleen eigen middelen in euro’s.

·         Meerdere woningen tijdelijk niet mogelijk
Onderstaande situaties kunnen tijdelijk niet in behandeling worden genomen:
o   Het tegelijkertijd aanvragen van overbrugging voor meerdere woningen
o   De aanvraag voor een extra ondergezet pand
o   Verhoging voor aankoop garagebox
De systemen ondersteunen deze situaties niet op een manier die past binnen de nieuwe wetgeving. Ze zoeken hiervoor naar een oplossing.

Uitbreiding mogelijkheden in mijn.nn voor een tussentijdse renteherziening

Sinds oktober 2015 kunnen klanten via mijn.nn zien of er sprake is van een boete bij een tussentijdse renteherziening. Vanaf 8 juli krijgen klanten ook direct een voorstel voor een nieuwe rentevastperiode.Met deze uitbreiding binnen mijn.nn, is Nationale Nederlanden weer een stap verder in het volledig digitaal afhandelen van een tussentijdse renteherziening.

Wat betekent deze uitbreiding in mijn.nn in?
Per leningdeel
•                    zien klanten of het aanvragen van een nieuw renteaanbod mogelijk is. 
Of waarom niet.
•                    krijgen klanten inzicht in de boete bij een tussentijdse renteherziening.
•                    zien klanten direct een voorstel voor een nieuwe rentevastperiode.
•                    kan de klant kiezen om de berekening op te slaan (14 dagen geldig)  of direct de kosten betalen via iDEAL. Uiteraard blijft betalen via internetbankieren ook mogelijk.
 
Aanvraag door jou als adviseur
Een tussentijdse renteherziening op een Spaar Hypotheek of een BankSpaar Plus Hypotheek wordt niet ondersteund in mijn.nn. Als een klant hiervoor een tussentijdse renteherziening wil aanvragen, krijgt hij een melding dat een tussentijdse renteherziening niet altijd voordelig is. In verband met de complexiteit van deze producten verwijzen ze de klant naar een adviseur.
 
Je kunt als adviseur wel voor jouw klant een tussentijdse renteherziening aanvragen voor een Spaar- of BankSpaar Plus Hypotheek. Neem daarvoor contact op met het Hypotheek Support Center.
 


Heraanvraag na ondertekening garantieverklaring niet mogelijk

De implementatie van MCD door bijBouwe leidt tot wijziging van termen ten opzichte van de in de acceptatiegids genoemde termen en processen. Deze zomer brengt bijBouwe een nieuwe acceptatiegids uit waarin deze wijzigingen uitgebreid worden toegelicht. Ze informeren je graag over het beleid inzake heraanvragen. Dat beleid is als volgt: Zodra een garantieverklaring getekend retour is ontvangen kan er voor die 'klant – onderpand combinatie' geen nieuwe aanvraag in behandeling worden genomen. Een verhoging van het gevraagde bedrag of verandering van de rentevasteperiode is dan niet meer mogelijk.

Voor meer informatie verwijzen wij je naar de huidige acceptatiegids op extranet.


Twee weken extra zorgt voor eenheidsworst

Het hypotheeknieuws werd afgelopen maand gedomineerd door twee thema’s. Allereerst was er de oproep van de Consumentenbond aan huizenkopers om in het koopcontract een ruimere termijn af te spreken voor het afhandelen van al het papierwerk. Veel hypotheekaanbieders zouden het traject binnen de gestelde termijn namelijk niet kunnen voltooien. En dan was er nog het nieuws over de daling van het aantal hypotheekaanvragen.
 
Als het aanvraagtraject niet binnen de gestelde termijn wordt voltooid, is dat natuurlijk een kwalijke zaak. En dat is het ook als het dreigt te mislukken: voor de klant levert dat immers veel stress en kosten op. Ja, ook wij horen dat sommige hypotheekaanbieders niet in staat zijn in enkele weken het proces af te ronden. Betekent dat dan dat we maar als gehele sector extra tijd moeten nemen? Wij bewijzen regelmatig dat we het uitbrengen van het rente-aanbod, het doen van de eerste beoordeling en het afgeven van het finaal akkoord binnen drie dagen kunnen afronden. Het is ons zelfs wel eens binnen 24 uur gelukt. Natuurlijk, dan moeten wel alle lichten op groen staan. Alle documenten in een keer correct aangeleverd en bijvoorbeeld geen taxateurs met wachtlijsten. Een goede samenwerking, goede communicatie en proactief handelen door zowel klant, adviseur als hypotheekaanbieder zijn essentieel.

Differentiatie
Op Kop-Munt.nl geven twee van onze partners hun reactie op de oproep van de Consumentenbond. Ook Munt is van mening dat de consument leidend is, maar het pleidooi voor een ruimere termijn tot afloop van de ontbindende voorwaarden zien ze toch als zwaktebod. Het zorgt bovendien voor eenheidsworst als we en masse de doorlooptijd verlengen. Het idee om maandelijks een lijst te publiceren waarop staat wat de doorlooptijden van alle hypotheekaanbieders zijn, is misschien nog helemaal niet zo’n gek idee. Zo houd je differentiatie in stand en motiveer je spelers hun doorlooptijd te verkorten.
 
Moord en brand
Dan nog even over de cijfers met betrekking tot het aantal aanvragen. Juni, het leek een bijzondere maand. HDN ziet een stijging ten opzichte van mei. Maar er was een forse daling van 24% ten opzichte van juni 2015. En meteen wordt er moord en brand geschreeuwd. Een van de oplossingen die in de media werd aangedragen was het aanpassen van de regels. Maar het aanpassen van de regels was juist de veroorzaker van het grote aantal aanvragen in juni 2015. Per juli 2015 werden de NHG-regels aangescherpt en dus zagen ze in de maand ervoor een enorme piek. Opnieuw aanpassen van de regels zou nu een vergelijkbare reactie kunnen veroorzaken. En dan hebben we volgend jaar weer dezelfde discussie.
 
Kennistest
Nee, met het aantal aanvragen is niet zoveel mis. Want het eerste halfjaar van 2016 is er een stijging van 10 procent zichtbaar ten opzichte van het eerste halfjaar in 2015. Hoe zien die cijfers er in absolute vorm eigenlijk uit? Via welke kanalen werden aanvragen gedaan? Hoe ziet de adviesmarkt anno 2016 eruit? Dat is het thema van de nieuwe Kennistest. Weet jij hoe jouw markt eruit ziet? En hoe groot de concurrentie is? You know the drill…  
 


De offerte voortaan niet meer rechtstreeks naar de klant

De belangrijkste wijzigingen per 7 juli
Met ingang van donderdag 7 juli is het aanvraagproces gewijzigd. De belangrijkste wijzigingen op een rij:
- ING stuurt de offerte niet meer naar de klant maar naar ons. Zodra wij de offerte hebben ontvangen sturen wij deze per mail naar je toe. 
- In het geval afspraken zijn opgenomen in het aanbod vraag je deze stukken op bij jouw klant.  ING neemt hierover geen contact meer op met de klant;
- De klant gaat een lange financiële verbinding met ING aan. Daarom heten ze de klant persoonlijk welkom één dag nadat de notarisinstructies is verstuurd.Ze informeren de klant als de gelden naar de notaris zijn verzonden. 

De hypotheekaanvraag: de belangrijke aandachtspunten op een rij
- Met de Module Persoonlijke Stukkenlijst weet je precies welke stukken benodigd zijn voor het aanbod en aan welke eisen deze stukken moeten voldoen. Deze module vind je op ‘ING-Intermediairs.nl’ onder het kopje ‘Tools’ of bel met onze Helping People.
- De aanvraag dien je bij HypotheekCompany in, het is belangrijk dat je alle benodigde stukken dan hebt en op dezelfde dag instuurt. Alleen als alles écht compleet en correct is kunnen wij de aanvraag in behandeling nemen.
- Je ontvangt uiterlijk 7 dagen na het indienen een terugkoppeling en bij positieve beoordeling van jouw aanvraag ontvang je de offerte. Bij wijzigingen of onjuistheden in de offerte neem je contact op met het Hypotheek Support Center. Zij beantwoorden jouw vragen en helpen je graag.
 


De markt is drukker dan ooit

Het gaat zeer goed in de hypothekenmarkt. Dat is mooi. Voor jou maar ook voor Florius. Met de scherpe tarieven en goede productvoorwaarden is het ook bij Florius drukker dan ooit. Ze zijn natuurlijk enorm blij met de grote hoeveelheid hypotheekaanvragen. Ze werken hard om alle aanvragen zoveel mogelijk binnen onze servicelevels te verwerken, onder andere door overwerk en inzet van extra mensen. Naast de aanvragen willen ze ook de complete dossiers op tijd kunnen verwerken. Daarom nemen ze extra maatregelen en vragen ze jouw hulp om de servicelevels op peil te houden.

Verder vragen we je om rekening te houden met onderstaande:
- Vul de hypotheek- aanvraag zo precies mogelijk in: Een goede voorbereiding helpt jou sneller aan een juiste offerte. Je ontvangt de offerte exact zoals je hem aanvraagt. Onvolledig invullen of fouten in je aanvraag leidt tot onnodig tijdverlies.
- Vrije tekstveld bij een FAN/HDN aanvraag:
Bij een leeg veld verwerken we je aanvraag volledig automatisch. Wees dus kritisch. Gebruik het vrije tekstveld alleen voor de volgende redenen:
•Explain vrije motivatie
•Starterslening
•Zakelijk Complex
•Voorlegposten
•Restschuldfinancieringen
- Dossier met deadline voor verlopen ontbindende voorwaarden of passeren:
Heb je te maken met een deadline voor het verlopen van de ontbindende voorwaarden of voor passeren? Zorg dat je dossier twee weken voor de deadline compleet en correct is (met alle gevraagde stukken uit het renteaanbod.
 
Met deze afspraken kunnen ze samen onze klanten zo snel en goed mogelijk helpen. Alvast bedankt voor je medewerking en we zien je aanvragen natuurlijk graag tegemoet!
 
 


bijBouwe
10 jaar NHG 1,79%MUNT Hypotheken
10 jaar NHG 1,80%


Florius Profijt drie + drie
10 jaar NHG 1,83%

 

Attens Hypotheken
20 jaar NHG 2,35%Hypotrust OK
20 jaar NHG 2,40%

(Argenta ORV verplicht)


Lloyds Bank
20 jaar NHG 2,45%
(per 15 juli)


bijBouwe
30 jaar NHG 2,78%


Hypotrust Woon Bewust
30 jaar NHG 2,78%Aegon
30 jaar NHG 2,79%
24-uurs service 

 follow on Twitter | forward to a friend

Copyright © 2016 HypotheekCompany, All rights reserved.
Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je aangesloten bent bij HypotheekCompany.
Bij vragen kun je contact opnemen met:
HypotheekCompany
Lasondersingel 105
7514 BN Enschede
Tel. 053-4802400 

Email Marketing Powered by Mailchimp