Deze digitale nieuwsbrief ontvangt je als relatie.
Afmelden kan onderaan dit bericht. 

 
- HypotheekCompany helpt
- HypotheekCompany: Werkvoorraad bij geldverstrekkers
- HypotheekCompany is sponsor van het NK Wielrennen

- Maatschappij in the spotlights! Venn Hypotheken
- MUNT Hypotheken: Winnaar twee Gouden Lotus Awards, Hypotheekkenner 2016 en 20 jaar top weer beschikbaar
- Adviesbox-gebruiker realiseert ruim 2 uur tijdwinst en Nieuw: Koppeling met Advieskeuze
- Nieuws van Lloyds Bank

- MCD nieuws: NN per 17 juni implementatie MCD
- NN: Nieuwsflits restschuld, onverkochte woning en inkomen bij tijdelijk dienstverband

- Hypotrust: Er is er één jarig
- ASR naar de beurs en nieuwe campagne
- Florius: Rentemiddeling nu mogelijk
- AFM: Toetsrente 3e kwartaal

 
Inmiddels een vast item in onze nieuwsbrief namelijk HypotheekCompany helpt! In dit item komt elke keer een onderwerp aan de orde waarmee wij jou helpen. Denk aan dingen die wij op het Hypotheek Support Center vaak tegenkomen zoals dossierstukken die niet goed worden aangeleverd of wat beter of anders kan. Het kan van alles zijn. Heb je zelf tips, ideeën of zaken die je graag in dit item wilt laten behandelen? Klik hier en laat het ons weten.

Deze week: pdf bestanden mailen

Soms heb je grotere bestanden die je niet in één keer kunt versturen. Graag helpen wij je hierbij. Je kunt hierbij gebruik maken van Smallpdf. Volg onderstaande stappen. 

Hoe een PDF verkleinen

 
- Ga naar de website van smal pdf: www.smalpdf.com
- Sleep-en-drop je PDF gewoon in het bovenstaande vak, wacht tot het comprimeren is voltooid en download jouw bestand. Zo simpel is het.
- Vervolgens ga je naar je mailprogramma en voeg je de verkleinde bijlage toe en mail je deze naar ons

WeTransfer
Er zijn ook kantoren die gebruik maken van WeTransfer. Deze manier heeft echter niet onze voorkeur. De bestanden moeten separaat verwerkt worden in ons systeem. Deze dus liever niet gebruiken. 

Taxatierapport
- Taxatierapport: Nadat jij het rapport hebt gedownload en gecontroleerd kun je de gereed meldingsmail die jij ontvangt van het NWWI aan ons doorsturen.
 
Werkvoorraad bij geldverstrekkers

De woningmarkt zit enorm in de lift en het aantal hypotheekaanvragen is de afgelopen maanden enorm toegenomen. Het gevolg is dat de werkvoorraad bij geldverstrekkers de afgelopen weken is toegenomen. 

Zo heeft bijBouwe een zeer succesvolle start als nieuwe geldverstrekker. Dit resulteert er echter in dat de beoordeling van complete dossiers op dit moment 17 werkdagen duurt. Ze doen er alles aan om dit op te lossen.Maar ook bij ASR en Nationale Nederlanden duurt de beoordeling momenteel meer dan 5 werkdagen. 

Wat kun jij doen?
Houd in jouw adviesgesprekken met de klant rekening met bovenstaande informatie. Wellicht is dit niet het moment om voor deze geldverstrekkers te kiezen. En wil je advies over een goed alternatief dan kun je uiteraard contact opnemen met onze Helping People. Ze helpen je er graag bij. En houd met lopende dossiers rekening met de ontbindende voorwaarden en verleng ze tijdig en ruim.
Verlopen van ontbindende voorwaarden is voor geldverstrekkers namelijk geen reden om een dossier met voorrang op te pakken. Een spoedverzoek kunnen we alleen indienen als passeren binnen enkele dagen plaats zal vinden en kan alleen gehonoreerd worden als de werkvoorraad bij de geldverstrekker dit toelaat.  

Extranet
Op extranet staat een overzicht van actuele verwerkingstermijnen per geldverstrekker. Houd extranet en de nieuwsbrief dus altijd goed in de gaten voor actuele informatie. 

Vooraankondiging zomervakantie
Nog een paar weken en ook de vakantieperiode gaat van start. Uiteraard gaan onze Helping People ook genieten van een welverdiende vakantie. Wij doen er echter ook in de zomerperiode alles aan om jouw aanvragen en dossiers spoedig te verwerken. Om dit te kunnen realiseren is besloten om gedurende de 6 weken zomervakantie van Regio Noord (maandag 18 juli tot en met vrijdag 26 augustus) de telefonische bereikbaarheid aan te passen. Tijdens deze weken zijn wij dagelijks vanaf 13.00 uur tot 17.00 uur bereikbaar. Op overige tijden zal het antwoordapparaat worden ingeschakeld waarbij uiteraard rekening wordt gehouden met consumenten die kunnen bellen en aangegeven wordt wanneer we bereikbaar zijn en dat ze eventueel een mail kunnen sturen. Communiceer dit alvast met jouw klant. 
 


 In elke nieuwsbrief zetten wij een maatschappij in the spotlights. Deze week: Venn Hypotheken

NIEUW! Extra tariefklassen= Extra voordeel voor jouw klant
Venn Hypotheken heeft de tarieven aangepast. Naast de rentes zelf, zijn er ook wijzigingen doorgevoerd in de tariefklassen. De categorie 90% t/m 100% marktwaarde is opgesplitst in 90% t/m 95% en 95% t/m 100%. Ook de categorie 100% t/m 106% marktwaarde is gesplitst in 100% t/m 102% en 102% t/m 106%.

De top tarievenAutomatisch dalende renteopslag?
Als klanten maandelijks hun hypotheek aflossen of een extra storting doen in de hypotheek raken zij steeds in een lagere tariefklasse. Venn Hypotheken biedt als een van de weinige hypotheekverstrekkers automatisch dalende renteopslag. Dit betekent dat de rente van de hypotheek automatisch daalt zodra de klant in een lagere tariefklasse valt.

Één BV is geen BV
Vanuit 'het veld' kregen ze de melding dat ondernemers in veel situaties niet werken met één, maar met meerdere BV's: een werkmaatschappij met daarboven een holding structuur. MUNT Hypotheken heeft dit opgenomen in de acceptatiecriteria. Ondernemers met één werkmaatschappij en daarboven een holding vennootschap kunnen dus een Venn Hypotheek afsluiten.
 MUNT Hypotheken wint twee Gouden Lotus Awards

Tijdens Hypovak heeft MUNT Hypotheken maar liefst twee Gouden Lotus Awards gekregen: voor Beste Hypotheekaanbieder en voor Meest Innovatieve Hypotheekproduct. Deze ontvingen ze onder meer vanwege het laagste foutenpercentage en het snelste acceptatieproces. Een mooie waardering. 
 
Op de Hypovak had MUNT Hypotheken zelf ook een presentje voor de hypotheekadviseur. Ze hebben namelijk een neuromarketingonderzoek laten uitvoeren. Daarmee wilden ze eens kijken wat er in het brein van de hypotheekklant gebeurt gedurende verschillende fases van het hypotheektraject. Hoe verloopt die klantreis? Waar hecht de klant waarde aan? Zijn dat ook de zaken waar de adviseur aandacht aan besteedt? (Tipje van de sluier: het antwoord is ‘nee’.) En heel belangrijk: hoe kan hij zijn sales verbeteren? Tijdens de beurs deelden we de resultaten van dit onderzoek uit, inclusief diverse aanbevelingen. Een korte samenvatting lees je op Kop-Munt.nl.
 
Eerlijk product, eerlijke voorwaarden
Terug naar de Gouden Lotus Award. Sinds de oprichting van MUNT Hypotheken hebben ze keihard geknokt om een eerlijk product tegen eerlijke voorwaarden aan te bieden. Klanten mogen altijd kosteloos en volledig aflossen met hun eigen geld. De rente-opslag vervalt automatisch wanneer het risico voor een klant afneemt. Klinkt logisch? Misschien wel. Toch zijn er nog genoeg hypotheekaanbieders die het anders doen.
 
MUNT Hypotheken was ook heel vlot met het aanpassen van het offertebeleid. Toen de regels van de Mortgage Credit Directive (MCD) bekend werden, besloten ze daar direct op te acteren. Ze zien echter dat er heel verschillend met deze richtlijn wordt omgesprongen, tot ongenoegen van veel adviseurs. Daarom wijdden we de Kennistest van deze maand aan de MCD. Wat weet jij ervan? En over de wijze waarop Munt Hypotheken met de nieuwe richtlijn omgaat? 
Hypotheekkenner 2016
Toets je kennis en daag anderen uit de test in te vullen. Is het de eerste keer dat je aan de Kennistest meedoet? Vul dan ook de oude tests in. De hypotheekadviseur met de hoogste totaalscore wordt volgend jaar gebombardeerd tot Hypothekenner 2016. En ja, dan zetten we je dus echt in de spotlights. Misschien een beetje ongemakkelijk, maar je doet het natuurlijk voor de goede zaak!20 jaar top weer beschikbaar
 
Hypotheken met een rentevastperiode van 20 jaar boven 90% marktwaarde weer beschikbaar
 
En we verlagen meteen ook nog onze tarieven met een rentevastperiode van 10 jaar
 
Door onze manier van financieren, kan MUNT Hypotheken uw klanten scherpe tarieven bieden met voorwaarden die tot de beste in de markt behoren. Maar het betekent ook, dat sommige categorieën voor nieuwe klanten tijdelijk uitverkocht kunnen zijn. Zo waren afgelopen weken onze 20 jaars tarieven met NHG en boven 90% marktwaarde even niet beschikbaar voor nieuwe klanten.
 
MUNT Hypotheken kiest ervoor om niet met hoge ontmoedigingstarieven te werken als een bepaalde categorie helemaal verstrekt is. Dat is niet in het belang van uw klant. Eerlijker is het om dan die categorieën gewoon even niet aan nieuwe klanten aan te bieden, totdat er vanuit de beleggingskant weer in geïnvesteerd wordt en dat is nu zover.
  
Vanaf nu zijn hypotheken met een rentevastperiode van 20 jaar boven 90% marktwaarde weer volledig beschikbaar.
 
Hypotheken met een rentevastperiode van 20 jaar met NHG blijven tijdelijk uitverkocht voor nieuwe klanten. Klanten met een MUNT Hypotheek, die willen verlengen, verhogen of omzetten kunnen wel voor dit tarief kiezen.
 Adviesbox-gebruiker realiseert ruim 2 uur tijdwinst
    
Onlangs heeft Intersoftware onderzoek gedaan naar het onderdeel bemiddeling in Adviesbox. Hieruit blijkt dat Adviesbox-gebruikers per hypotheekdossier ruim 2 uur tijdwinst realiseren wanneer het gaat om bemiddeling. 
 
Ruim 2 uur tijdwinst voor jou
“Een van de USP’s van Adviesbox is dat er een geïntegreerde bemiddelmodule is opgenomen,” vertelt Productmanager Jan Goedhart. “Vaak hoorden we van adviseurs dat ze hierdoor veel tijd besparen. Wij waren benieuwd om hoeveel tijdwinst dit ging. Daarom hebben we dit onderzocht. Daarnaast wilden we graag weten welke ontwikkelkansen adviseurs nog zien voor de toekomst en welke processen men het prettigst vindt.”
 
In november 2015 heeft bureau D&O eveneens onderzoek gedaan naar de gemiddelde tijdbesteding van adviseurs aan advies, bemiddeling en nazorg van diverse complexe producten. Intersoftware heeft de resultaten van haar eigen onderzoek (onder 109 gebruikers) afgezet tegen de resultaten van Bureau D&O. Een van de belangrijkste conclusies is dat Adviesbox-gebruikers 23,5% tijdwinst realiseren met het bemiddelen van een hypotheek. Gebruikers van Adviesbox besteden gemiddeld 7,5 uur aan de bemiddeling van een hypotheek. Uit onderzoek van Bureau D&O blijkt dat adviseurs 9,7 uur aan bemiddeling van een hypotheek besteden. Ofwel: een tijdwinst van 2 uur en 12 minuten per dossier.
 
Nieuw: Koppeling met Advieskeuze
Vanaf nu is er een koppeling met Advieskeuze.nl beschikbaar in Adviesbox. Nadat jij als adviseur een advies hebt uitgebracht, kan men met één druk op de knop de klant uitnodigen om een review te geven over de dienstverlening. Adviesbox is de eerste softwareleverancier die deze koppeling aanbiedt. Dankzij de samenwerking met Advieskeuze.nl wil Intersoftware het werk van haar gebruikers nog makkelijker maken, door zaken efficiënter in te richten.

In de werkinstructie staat stap voor stap aangegeven hoe jij de koppeling kunt realiseren. 
 Nieuws van Lloyds Bank

Graag informeren wij jou over een mooie publicatie in de Consumentenbond Geldgids over Lloyds Bank. Tevens geven wij je aanvullende informatie over de Europese hypotheek richtlijn, omdat daar nog wel eens onduidelijkheid over blijkt te bestaan.
 
Goede prijs-kwaliteitsverhouding voor de Lloyds Bank Hypotheek
Uit de hypotheektest in de meest recente Geldgids van de Consumentenbond blijkt dat de Lloyds Bank Hypotheek als één van de beste producten uit de bus komt. Als we de scherpe tarieven in ogenschouw nemen, kunnen we stellen dat de prijs-kwaliteit van de Lloyds Bank Hypotheek erg goed is, misschien wel het beste in de markt.De tarieven zijn inderdaad scherp: zo kost 15 jaar NHG 2,4% en 20 jaar NHG 2,55%. Bekijk het volledige, actuele tariefsoverzicht.

Opvoeren advieskosten
Bij aanvragen dienen de advieskosten opgevoerd te worden; als dat niet gebeurt dan worden ze niet zichtbaar in het ESIS. 
Hiervoor is een HDN-veld beschikbaar (OfferteAanvraag/SoortAdvies). Mogelijke waarden zijn:
- 01 Execution only
- 02 Advies
- 03 Bemiddeling
- 04 Advies & Bemiddeling 
Je voert eerst de aard van de werkzaamheden op en vervolgens het bedrag.
Let op, mochten er geen advieskosten worden opgevoerd, dan kan een klant zich op het ESIS beroepen en weigeren de advieskosten te betalen

Verlengen geldigheidsduur hypotheekaanbod
Het is mogelijk om de geldigheid van ons hypotheekaanbod met 3 maanden te verlengen. Dit kan echter pas nadat de klant het bindend hypotheekaanbod heeft geaccepteerd.
 MCD nieuws: NN per 17 juni implementatie MCD
 
Vooruitlopend op de invoering van de Mortgage Credit Directive (MCD) in de Nederlandse wet- en regelgeving, past Nationale Nederlanden vanaf 17 juni het hypotheekproces aan. 

Nationale Nederlanden gaat ook werken met een rentevoorstel. Hieronder nogmaals de tijdlijn MCD zoals deze bij geldverstrekkers van toepassing is (met uitzondering van ING). 

Wat Nationale Nederlanden betreft zijn er twee belangrijke verschil.

1. Het rentevoorstel hoeft niet getekend te worden door jouw klant. 
2. Stukken verzamelen vanaf week 1 en uiterlijk week 5 compleet dossier insturen 

 

Lopende aanvragen 
Hypotheekaanvragen die tot en met 16 juni a.s. worden ontvangen, verwerkt Nationale Nederlanden nog volgens het huidige proces.Nieuwsflits restschuld, onverkochte woning en inkomen bij tijdelijk dienstverband

Restschuld bij Nationale-Nederlanden meefinancieren?
Het kan voorkomen dat jouw klant met een hypotheek bij Nationale-Nederlanden een woning met verlies heeft verkocht en daardoor een restschuld heeft. Heeft de klant een nieuwe woning gekocht? Dan kan bij Nationale-Nederlanden de restschuld meegefinancierd worden in de hypotheek van de nieuwe woning. 
Hier zijn 3 voorwaarden aan verbonden:
- de huidige woning is definitief verkocht en 
- de klant heeft geen eigen middelen om de restschuld te betalen en 
- de totale lasten voldoen aan de LTI (Loan to Income). 

Heeft de klant de restschuld gefinancierd met een extern gesloten krediet? Dan kunnen de werkelijke lasten van dit krediet worden meegenomen in de toets als:
-het krediet is afgesloten voor de financiering van de restschuld eigen woning bij verkoop van de vorige woning en
-de restschuld is ontstaan na 28 oktober 2012 en
-het krediet een maximale looptijd van 15 jaar heeft en
-Er geen tussentijdse opnames mogelijk zijn; het krediet moet verplicht afgelost worden gedurende de looptijd. 

De huidige woning is nog niet (definitief) verkocht
Staat de huidige woning nog te koop of zijn de ontbindende voorwaarden in de verkoopakte nog niet verlopen?  Dan is er sprake van een fictief verkoopverlies. De hoogte van het fictieve verkoopverlies bedraagt 90% van de te verwachten verkoopwaarde minus de uitstaande hypotheekschuld. 
Dit fictieve verlies is niet financierbaar omdat het nog niet definitief is. Jouw klanten moeten aan kunnen tonen dat:
- zij voldoende eigen middelen hebben om dit fictieve verlies op te kunnen vangen of,
- dat zij voldoende leencapaciteit hebben om het verlies te kunnen financieren of
- een combinatie van voldoende eigen middelen en voldoende leencapaciteit hebben om het verlies te kunnen financieren.
Ook moeten zij voldoende eigen middelen hebben om daarnaast voor minimaal 12 maanden de lasten van hun huidige hypotheek te kunnen betalen. 

Hoe bepaalt Nationale-Nederlanden het inkomen van jouw klant bij een tijdelijk dienstverband? 
Is de aanvraag met NHG aangevraagd, dan volgen we de regels die voor NHG gelden. Bij aanvragen zonder NHG geldt het volgende:
- Het inkomen uit tijdelijk dienstverband met intentieverklaring volgens de werkgeversverklaring wordt voor 90% meegenomen.
- Het inkomen uit tijdelijk dienstverband zonder intentieverklaring bepalen we door het gemiddelde inkomen te nemen van de afgelopen drie jaar, met als maximum het inkomen in het laatste jaar. 
Dit gemiddelde inkomen nemen we voor 90% mee in de beoordeling.
- Het inkomen uit flexwerk bepalen we door het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar te nemen met als maximum het inkomen van het laatste jaar. Dit gemiddelde inkomen nemen we voor 90% mee in de beoordeling.

Het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar bepalen we aan de hand van de jaaropgaven van afgelopen drie jaren.
 
Hoe telt overwerk, provisie inkomsten, bonus en onregelmatigheidstoeslag mee?
Is er sprake van provisie, overwerk, bonus en/of onregelmatigheidstoeslag? Dan is het belangrijk dat dit door de werkgever op de werkgeversverklaring is vermeld. 

Zowel het gemiddelde provisie inkomen, het gemiddelde overwerk als de gemiddelde bonus merken we als variabel inkomen aan. Maximaal 50% van deze variabele inkomsten nemen we mee in het toetsinkomen. 

Een onregelmatigheidstoeslag mag voor 100% in het toetsinkomen worden meegenomen als de toeslag gebonden is aan een bepaalde beroepsgroep (denk aan de zorg, politie, defensie) en deze toeslag een bestendig karakter heeft.
 Hypotrust: Er is er één jarig

Hoera! De jongste telg van de Hypotrust familie viert deze week zijn 1e verjaardag! Nog steeds verrassend scherpe rentes in de hogere risicoklassen en financiering tot 106% MW bij het aanbrengen van energiebesparende voorzieningen (EBV). Onderstaande rentes zijn de allerscherpste op dit moment:
3,04% bij een rentevasteperiode van 15 jaar (95-100% MW)
3,22% bij een rentevasteperiode van 20 jaar (100-106% MW) ASR naar de beurs

Op 13 juni heeft a.s.r. een belangrijke mijlpaal bereikt. Ze zijn uitermate trots dat ze met de slag op de gong om 9.00 uur de notering aan Euronext Amsterdam en de handel in het aandeel a.s.r. hebben ingeluid. De afgelopen 8 jaar was a.s.r. in handen van de staat. Eigenlijk waren ze van heel Nederland. Het voelt goed om de stap nu te zetten. Voor jou en jouw klanten verandert er niets. Ze blijven helpen door te doen. Dat doen ze immers al sinds 1720 en dat blijven ze doen. Als adviseur heb jij daar een belangrijke bijdrage aan geleverd. 


ASR: Nieuwe campagne

Een paar jaar geleden is a.s.r. begonnen met het waarmaken van de belofte, helpen door te doen. Dat willen ze ook met onze campagnes verbeelden. Zo hebben ze de afgelopen jaren allerlei mensen en organisaties een steuntje in de rug gegeven. Of dat nu was met Olli voor Blijdorp, de Andere Tour voor gepensioneerden of de Andere Spelen voor kinderen. Bij deze campagnes stond a.s.r. bescheiden op de achtergrond. Ze merkten dat ze steeds meer vragen kregen waarom a.s.r. dat zo doet en wat ons verhaal nu precies is. Daarom zijn ze nu een campagne gestart waarin ze duidelijk laten zien waar ze voor staan.Ze hebben rapper Junte Uiterwijk, beter bekend als Sticks van de rapformatie Opgezwolle, gevraagd om namens alle Nederlanders in een rap te verwoorden wat hij verwacht van verzekeraars. Ze willen luisteren naar wat Nederlanders zeggen, want dat is waar ze als a.s.r. voor willen staan en de mentaliteit die ze drijft. Ze beweren niet dat ze al aan alle verwachtingen voldoen, maar ze werken er hard aan om elke dag die verzekeraar te zijn die nuttig is, waar klanten graag verzekerd willen zijn en adviseurs graag zaken mee doen.

Afgelopen dinsdag was de rap voor het eerst op de radio te horen en gisteravond was de commercial op tv te zien.
 


Rentemiddeling nu mogelijk

Hoe help jij je klant die wil profiteren van de huidige lage hypotheekrente? Regel Rentemiddeling dan nu samen in mijnFlorius. Vanaf 22 juni kun jij zelf Rentemiddeling voor je klant aanvragen via FAN.

Je hoort er alles over van Paul Staps, manager Intermediaire Verkoop, tijdens een online seminar. Klik hier om deze te bekijken. 

De volgende onderwerpen komen aan bod:
- Wat houdt Rentemiddeling bij Florius in?
- Het proces voor tussentijds rente wijzigen.
- Gebruik van FAN voor het aanvragen van Rentemiddeling.
 Toetsrente 3e kwartaal

De AFM heeft de toetsrente voor het derde kwartaal van 2016 onveranderd vastgesteld op 5 procent. Voor hypotheken met een rentevastperiode korter dan 10 jaar geldt de verplichting dat voor het bepalen of de hypotheek verantwoord is, wordt gerekend met de toetsrente. Als de werkelijke rente hoger is dan de toetsrente, dan moet er gerekend worden met de werkelijke rente. Door gebruik te maken van de toetsrente wordt voorkomen dat stijgingen van de rente na afloop van de rentevastperiode consumenten in de financiële problemen brengt. De toetsrente bedraagt altijd minimaal 5 procent.

 


Florius Profijt drie + drie
10 jaar NHG 1,83%MUNT Hypotheken
10 jaar NHG 1,87%


BLG Hypotheken
10 jaar NHG 1,89%
 
 

Hypotrust OK
20 jaar NHG 2,40%

(Argenta ORV verplicht)


Woonfonds Voordeel Lijn
20 jaar NHG 2,49%Attens Hypotheken
20 jaar NHG 2,50%

 


Woonfonds Voordeel Lijn
30 jaar NHG 2,79%
 


Syntrus Achmea Basishypotheek
30 jaar NHG 2,80%


Hypotrust Woon Bewust
30 jaar NHG 2,84%follow on Twitter | forward to a friend

Copyright © 2016 HypotheekCompany, All rights reserved.
Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je aangesloten bent bij HypotheekCompany.
Bij vragen kun je contact opnemen met:
HypotheekCompany
Lasondersingel 105
7514 BN Enschede
Tel. 053-4802400 

Email Marketing Powered by Mailchimp