Interviews met kunstenaars en andere mooie mensen


De afgelopen 8 jaar hebben ontzettend veel boeiende mensen bij mij de Artist’s Way training gevolgd. Hoe gaat het nu met hen en wat hebben zij geleerd van de Artist’s Way? Hoe doe je dat, leven als een kunstenaar? Hebben ze nog tips?

In het eerste deel ga ik op bezoek bij Nynke Kuipers, mijn Artist’s Way-maatje van het eerste uur. In 1996 deden we samen de Artist’s Way. En nu nog is zij een inspirerend voorbeeld: iemand die mij helpt op 't juiste pad te blijven.


Deel 1: Nynke Kuipers, illustrator, striptekenaar

Kinderachtig!’, dat is vaak het oordeel van mijn censor, mijn innerlijke criticus. Door de Artist’s Way besefte ik dat ik daarnaar luisterde, dat ik probeerde me aan te passen aan wat anderen van mijn werk dachten. En toen zei jij: ‘maak dan nu de meest kinderachtige tekening die je kunt maken.’ En dat was zo leuk om te doen, dat gaf me het plezier in mijn werk terug. De zwaarte valt dan weg. En toen kwam het besef dat ik zelf bedacht heb, dat het niet kinderachtig mag zijn. Maar mijn werk is juist vol humor en licht. Als ik niet kinderachtig mag zijn, wordt mijn werk saai en braaf.

Kunst is spelen en onderzoeken

Als ik nu aan het werk ben, probeer ik niet na te denken, maar te onderzoeken. Niet meteen oordelen, ‘het is goed of slecht’ of ‘het lukt of het lukt niet’. Ik wil natuurlijk iets moois maken, maar dat is een zoektocht, mijn taak is doorgaan tot het klaar is. Ik zie het nu als spelen, spelenderwijs onderzoeken. Als ik in een bui ben waarin ik aan het oordelen ben, kan ik niet schilderen. Ik moet nieuwsgierig zijn. Dan vergeet ik ook alles om me heen.

Er is maar één weg: jouw weg

Wat ik ook geleerd heb is dat je je niet hoeft te laten weerhouden door de omstandigheden. Vroeger dacht ik dat ik alleen kon werken als ik een atelier had en zeeën van tijd. Maar ook als alleenstaande moeder met twee kleine kinderen heb ik aan de keukentafel mooie tekeningen gemaakt. Soms diep in de nacht, omdat dat het enige moment was dat ik er rust voor had. Maar dan voelde ik: ‘dit is waar ik blij van word!’, en dat gaf me de moed om door te gaan. Er is maar één weg, dat is jouw weg. Ik moet bijvoorbeeld niet te vaak op een kantoor zitten, daar word ik heel ongelukkig van. Dat heb ik aan den lijve ondervonden. Die ervaring geeft me kracht om nu steeds meer mijn eigen weg te gaan.

Nynke Kuipers (1965) is bekend van www.elkedageentekening.nl. Ze schreef scenario’s, werkt als vormgever en illustrator. Op dit moment werkt ze aan een stripboek voor volwassenen over de liefde.Er is nog plek vrij in het Artist’s Way weekend in Wongema op 11-12-13 november 2016.
Wil jij er even helemaal uit deze herfst? Stilstaan bij wat voor jou echt belangrijk is?
Heb je zin in een avontuurlijk weekend?
Kom ook!
www.theartistsway.info/weekend-wongema/

 

Wil je meedoen met een Artist’s Way training?
Er zijn nog twee plekjes vrij voor de training die start op dinsdag 1 november 2016

www.theartistsway.info/transformatie-in-twaalf-weken/
 

Meer lezen?

www.theartistsway.info


Vragen?

frederike@theartistsway.info

Share
Tweet
Share


This email was sent to <<E-Mail>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
The Artist's Way Amsterdam · Admiraal de Ruijterweg 9 · Amsterdam, Noord Holland 1057 JT · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp