Copy
Wordt deze nieuwsbrief niet goed weergegeven in uw e-mail programma? Bekijk de nieuwsbrief online.
maart 2018
 
 
‘Vooruitkomst’ probeerplaats voor zelfredzaamheid geopend
 
Er komen steeds meer handige en slimme hulpmiddelen om langer zelfstandig thuis te blijven wonen. De meeste ouderen en mantelzorgers weten die echter niet altijd te vinden. Probeerplaats Vooruitkomst in het centrum van Helmond wil daar verandering in brengen. Donderdag 15 maart jl. is Vooruitkomst geopend door wethouder Nathalie van der Zanden.

Quartz (onder meer Savant zorg, De zorgboog en Sint Annaklooster) heeft van de Gemeente Helmond subsidie gekregen om de probeerplaats Vooruitkomst te realiseren. Vooruitkomst is een fysieke plaats waar ouderen, mensen met dementie, mantelzorgers, zorgprofessionals en eventuele andere zorgvragers terecht voor persoonlijk advies in een huiselijke sfeer. De bezoekers kunnen de verschillende hulpmiddelen proberen, ervaren, persoonlijk advies krijgen en lezingen volgen. Vooruitkomst dient als een schakel tussen deze groepen en technologische hulpmiddelen (Smart Health) en praktische hulpmiddelen.

“De probeerplaats is geen winkel die spullen verkoopt. Ons doel is om mensen te informeren en te laten ervaren hoe ze door het gebruik van hulpmiddelen comfortabel en zelfstandig kunnen blijven wonen in hun eigen huis,” aldus Mariëlle Trompper, projectleider vanuit Quartz. “Daarbij is de zorgverlener ook een doelgroep. Uit onderzoek van o.a. Sebastiaan Peek is namelijk gebleken, dat deze professional een belangrijke rol kan spelen bij het verleiden van ouderen tot het gebruik van - met name - technologische hulpmiddelen.

Bezoekers kunnen van elk hulpmiddel schriftelijke informatie meenemen naar huis, evenals folders en informatie over de zorgdiensten die actief zijn in de regio Helmond. Vanaf 16 maart tot minimaal begin juli 2018 is Vooruitkomst geopend op woensdag, donderdag en vrijdag van 13:00 uur tot 17:00 uur. Vooruitkomst is gevestigd in de Elzaspassage naast C&A tegenover schoenenwinkel Arnani.

 
 
 
Voorbeelden voor Smart Health
 
 
 
 
Time-out gesprek bij de huisarts wanneer kanker niet meer te genezen is
 
Een Time-out gesprek is een gesprek tussen patiënt en huisarts, waarin de patiënt de tijd en ruimte krijgt om het best passende vervolgtraject te kiezen. Het gesprek met de huisarts gaat niet over medisch-technische vragen, maar vooral over bezinningsvragen.
 
 

De patiënt is zo beter voorbereid om samen met de specialist te beslissen en de regie te houden over belangrijke besluiten in zijn leven.

Voorafgaand aan het Time-out gesprek heeft de specialist overleg met de huisarts. Het is een goed voorbeeld van Samen beslissen (of Shared Decision Making) waarbij patiënt, behandelend specialist en huisarts samen optrekken. In onze regio zijn we medio 2016 een pilot gestart met palliatieve patiënten met longkanker of maag-darm kanker. Wegens succes is de pilot uitgebreid. Naast de genoemde twee patiëntengroepen wordt ook aan patiënten met mammacarcinoom in de palliatieve fase en aan patiënten met prostaatcarcinoom in de palliatieve fase een Time-out gesprek aangeboden.

Op het gebied van Time-out gesprekken participeren we ook in wetenschappelijk onderzoek, te weten de GRIP studie van UMC Utrecht. Binnenkort hopen we gezamenlijk wetenschappelijk te kunnen publiceren over de Time-out pilot. Ook vanuit OncoZON, in het bijzonder het Citrien programma, is er belangstelling voor onze pilot Time-out gesprek bij de huisarts. Binnen het Citrien programma heeft men de ambitie om in minimaal twee OncoZON ziekenhuizen voor het eind van dit jaar de pilot geïmplementeerd te hebben.

Wij rekenen nog steeds op uw deelname als huisarts! De evaluatieformulieren voor huisartsen, patiënten en behandelaren en documentatie over de werkwijze is te vinden op de website van Quartz.

Heeft u vragen? Neem dan gerust contact op met Ans Hendrikx, medisch coördinator Quartz  ahendrikx@elkerliek.nl, 0492 – 59 51 60.

 

 
 
Lees meer...
 
 
 
 
 
Save the date antistollingssymposium in de keten
 
De transmurale centra Quartz, HaCa, THEMA en Transmáx organiseren wegens succes voor de tweede keer het symposium Antistolling in de keten anno 2018:
 
 

De herziene RTA Antistolling onder de loep
Een goede gelegenheid voor u om uw kennis op te frissen over antistollingsmiddelen en het effect van co-medicatie, leefwijze en intercurrente ziekten. Tevens hoort u het laatste nieuws over de nieuwe antistollingsmiddelen, de rollen van de verschillende zorgverleners en de Trombosedienst.

  • Datum: dinsdag 29 mei 2018 van 18.00 uur tot 21.30 uur
  • Plaats: Auditorium van het Elkerliek ziekenhuis
 
 
Meer informatie en aanmelden
 
 
 
 
 
Gewijzigde datum scholing Babycarrousel
 
De scholing Babycarrousel is verplaatst naar woensdag 18 april 2018. Deze scholing is bedoeld voor huisartsen, HAIO’s, jeugdartsen, AVG, kinderartsen, verpleegkundig specialisten en A(N)IOSSEN.
 
 

Het doel is om samen kennis uit te wisselen over de eventuele behandeling en begeleiding van het jonge kind en de ouders. Hierdoor wordt onderlinge samenwerking en afstemming van zorg positief beïnvloed. Uiteraard gericht op een sneller en duurzamer herstel in de thuissituatie. Onderwerpen die we bespreken zijn: hechting, prematurenpoli, huilbaby en reflux.

  • datum:  woensdag 18 april 2018
  • locatie:  Elkerliek ziekenhuis
  • tijd:  17:00 – 20:15 uur

Houd de website van Quartz in de gaten voor nadere informatie over het programma en de wijze van aanmelden.

 
 
Lees meer...
 
 
 
 
 
Scholingsagenda
 
 
 
Agenda
 
 
 
 
 
Mutaties
 
Mutatie huisartsencentrum Mierlo
Per 1 april a.s. treedt de heer F.A. van Eck toe tot de maatschap van het huisartsencentrum Mierlo.

Mutatie specialisten Ouderengeneeskunde Novicare
Mevrouw I. Meuleman, mevrouw I. Lagendijk, mevrouw J. Tonjes zijn uit dienst.
Mevrouw J. van Bragt is niet meer werkzaam in de functie van specialist Ouderengeneeskunde.
 
 
 
 
 
 
 
Adresgegevens
Quartz
Wesselmanlaan 25
5707 HA Helmond
 
Doorsturen
Inschrijving beheren
Uitschrijven
 


Alle voorgaande edities van Raaklijnen vindt u hier

Deze nieuwsbrief wordt u als relatie van Quartz toegezonden, omdat u zich heeft aangemeld voor de digitale Raaklijnen.
 
Copyright © Quartz , Inc. 2018 All rights reserved
 
Email Marketing Powered by Mailchimp