Copy
 
Oktoberfeest Sittard - Wiesn Zeitung #03 - zondag 19 oktober 2014
Oktoberfeest Sittard Facebook foto's
 
Facebook foto #01
 
Facebook foto #02
 
Facebook foto #03
 
Facebook foto #04
 
 
Terugblik – Zaterdag
Terugblik – Zaterdag
Met drie uitverkochte paviljoens, een bomvolle L1 Stube, muziek in de cafés in de binnenstad en lekker veel volk op de kermis, kon het niet anders dan een topavond worden. Iedereen had overdag lekker genoten in het nazomerzonnetje en kwam redelijk lüstig und durstig aan in hun onderkomen voor de avond. Bij de JUZIs (Die jungen Zillertaler) in het Brauhaus Brand werden al na de eerste twee nummers de eerste mädl en bub'n dansend op de banken gesignaleerd.
 
 
Column Miss Oktoberfeest
Column Miss Oktoberfeest
Gisteren was ik rond half acht in de tent, voor de opening van de zaterdag. Onvoorstelbaar hoeveel mensen er toen al waren!! Veel mensen kwamen naar me toe om te vragen hoe ik me voel als Miss Oktoberfeest. Nou goed, want ik heb het weer heel gezellig gehad! Naast in het Brand Weizen Paviljoen ben ik ook in het Yellow Rental Paviljoen geweest en backstage in het artiestencafé. En op het laatste nog even de stad in, waar ik ook veel leuke reacties kreeg van mensen die ik nog niet gezien had. Voor de kermis heb ik helaas nog geen tijd gehad, hopelijk kan ik vandaag in een leuke attractie, maar eerst ga ik mee in de schutterijen- en gildenoptocht. Dus tot vanmiddag!

Els van der Geeren
 
 
Gaudi Frühshoppen und Deppert mittag
Gaudi Frühshoppen und Deppert mittag
Met o.a. De Böhmerwaldkapel,
Claudia Ansel, Ruud Appelhof,
Horst & Günter en Tiroler Teufel
11.30 uur | gratis
Die Schlagerkanone aus Holland, Claudia Ansel is bij onze Oosterburen een graag geziene artiest. Deze goedlachse dame uit Kerkrade laat je alle uithoeken van Duitsland zien en overlaadt je met een dosis schlagervitamines waar je U tegen zegt, met hits als Ich bin wie Du en Wenn du bei mir bist. Hossa!
 
Wir Sind Spitze en diverse Limburgse artiesten
Wir Sind Spitze en diverse Limburgse artiesten
15.00 uur | gratis
Een muzikale wervelwind met vette accordeonsounds, groovy blazers, swingend ruige gitaren, strakke in-your-face beats, harmonieuze vocalen en hilarische acts; Wir Sind Spitze overdondert je met een hak-op-de-tak mix van hun populairste Polka's, de schönsten Schlager, en blödesten Ballermann-Hits aangevuld met Nederlandstalige krakers, ruige rocksongs en swingende danceclassics.
 
 
Hinter die Kulissen
Hinter die Kulissen
Vanaf het allereerste begin was Fred den Rooijen betrokken bij het Oktoberfeest in Sittard. 10 jaar geleden nog als wethouder cultuur en evenementen en nu als voorzitter van de Sjtichting Oktoberfeeste in Zitterd. Deze stichting is de hoofduitbater van het natte gedeelte van het Brand Weizen Paviljoen en runt deze tent samen met 20 verenigingen uit de omgeving. Carnavalsverenigingen, judoclubs, voetbalverenigingen, het kerkbestuur, fanfares, Fortuna supporters, het mannenkoor; in totaal leveren zij zo'n 120 vrijwilligers per avond om het paviljoen te laten draaien als een klokwerk. Niet voor niks, want de verenigingen verdienen op deze manier een centje bij. Buiten de pacht die betaald wordt voor de tent en een bedrag per consumptie die aan de gemeente betaald wordt, zijn de overige drankinkomsten voor de verenigingen. "Er is niemand die er een Porsche aan over houdt, maar de verenigingen zijn er zeker blij mee" zegt Fred. Maar er is meer, want in Sittard staat genieten voorop en dat geldt zeker voor de gastvrijheid van de Sjtichting Oktoberfeeste. Naast de luxe broodjes voor de vrijwilligers in de tent, ontvangen deze ook een limited-edition Oktoberfeest t-shirt. En de schutterijen en gildes uit diverse landen worden vandaag nog meer in de watten gelegd: een jubileum pin, een Oktoberfeest Sittard editie flesje Schrobberlèr, cake, vlaaien, koffie en Schrobbelèr bonbons.
Het gilden- en schutterijentreffen
Het gilden- en schutterijentreffen
Het gilden- en schutterijentreffen dat sinds 10 jaar georganiseerd wordt, is een belangrijke publiekstrekker voor het Oktoberfeest. Het verbroederingsfeest, met optocht en het Koning der Koningen schieten telt 40 deelnemende korpsen met in totaal zo'n 1600 deelnemers. "Een deel van deze korpsen komt al op zaterdagmiddag aan, gaat nog de kermis op, eet een hapje, komt gezellig naar de tent en overnacht in Sittard. Tel daarbij op de duizenden bezoekers die vandaag naar de optocht komen kijken en je hebt een prachtig impuls voor de stad."
 
Schutterijenoptocht
Schutterijenoptocht
Alle ervaring met de schutterijenoptocht op zondag wordt door de stichting ook ingezet tijdens de Oktoberparade. Zij dragen zorg voor deze parade in organisatorische en financiële zin. Speciaal voor de jubileumeditie hebben ze groot uitgepakt met bijzondere wagens, Belgische kampioenspaarden en het uitdelen van echte Duitse pretzels. "Het Oktoberfeest dat begon met 0,0 budget en in eerste instantie bestempeld werd als een feest waar 'de zaate luuj mit de kar weggebrach motte waere' is, mede ook door de goede samenwerking met de gemeentelijke evenementen organisatie, die eindverantwoordelijk is, uitgegroeid tot één van de grootste een mooiste Oktoberfeesten van de wereld, en daar zijn we hartstikke trots op. Samen zijn we sterk!"
 
 
Oktoberfest Fieber!
Oktoberfest Fieber!
Oktoberfeestmis
Vandaag om 10.30 uur de Heilige Oktobermis in de Basiliek aan de Oude Markt in Sittard onder andere met medewerking van de Marottekapel, de Alphorns en zanger Math Dirks.
 
Gaudi middag
Gaudi middag
met Holand'Anka,
Die Palemiger Spatzen en
diverse Limburgse artiesten
12.00 uur | gratis
De Harmonikapower van de Palemiger Spatzen voert je mee naar een Festwiese in de Alpen. De band laat menige polonaisewens in vervulling gaan met lange meezingmedleys, covers van onder andere de Alpenrebellen, de Klostertaler en de Schürzenjäger. En aangevuld met een beetje rock en tex-mex wordt je getrakteerd op een lekker stevige Tiroler popsound.
 
Wiesn Wetter
Weerbericht Oktoberfeest Sittard zondag 22 graden zonnig
 
Tip van de dag
Tip van de dag
Frühshoppen
Wass ausschlafen, antreten! Und zwa um 11 oer! Naast het uitgebreide programma in de paviljoens zorgt ook de horeca rondom de Markt vandaag vanaf 11.00 uur voor een verrassend aanbod aan live muziek in de diverse horecagelegenheden. Bij Ernesto's vind je bijvoorbeeld de Zu Helle Kapelle. Een negenkoppig orkest dat vooral Egerländer speelt. Daarnaast ook nog sjpek und eier auwoer, mit ein weissdunichtwürsjen in ut zoer!
 
Limburgse middag
Limburgse middag
met o.a. Frans Theunisz,
Ummer d'r Neaver, Kartoesj, W-Dreej,
Big Benny, Erwin en Beppie Kraft
12.00 uur | gratis
Een middag vol sjpas en plezeier, sjaele zeiver, van links nao rechts sjoenkele, ab in die Polonaise en Stimmung!
 
Oktoberfeest lokroepjes
Meedoen? SMS naar 06-43018065 of Twitter met #oktoberfeestlokroep
Die Krüge hoch!
 
Er gaat niks boven stevige vrouwlu.
 
Gaat net nu je scheerapparaat kapot.....
 
Even dansje doen !!
 
De bieromzet eens goed verhogen vanavond.
 
Proud to be fout!
 
WAAAAAAAAAAUUUW! Wat gaaf!
 
Dors heuve we neet te lieje
 
Helemaal losss en pullen vullen…
 
Brand
 
Ein Wort vom Chef
Ein Wort vom Chef
Dag nummer twee zit er op. In totaal bezochten zo'n 10.000 mensen de verschillende paviljoens en zo'n 7.000 mensen de Miniatuurkermis Expo.
Een prima feest en niks gebeurd. "Ich bèn greutsj op uch! O, en kom vandaag mit de fits!"

Grüsse, der Chef
 
 
Programma van vandaag
Heilige Oktobermis | Basiliek aan de Oude Markt | 10.30 uur
Frühshoppen met live muziek | binnenstad | 11.00 uur | gratis
Gaudi Frühshoppen und Deppert Mittag | L1 Stube | 11.30 uur | gratis
Koopzondag | binnenstad | 12.00 uur
Internationaal Schutterijen- en Gildentreffen |
Brand Weizen Paviljoen | 12.00 uur | gratis
Limburgse middag | Yellow Rental Paviljoen | 12.00 uur | gratis
Gaudi middag | Brauhaus Brand | 12.00 uur | gratis
Internationale Schutterijen- en Gildenoptocht | binnenstad | 13.00 uur | gratis
Grote Oktoberkermis | binnenstad | 13.00 uur
Mega Miniatuurkermis Expo | Mariapark, Oude Markt | 13.00 uur | gratis
Wir Sind Spitze, DJ Dirndl en diverse Limburgse artiesten |
Brand Weizen Paviljoen | 15.00 uur | gratis
 
 
Biercultuur in Sittard
Brouwerijen in Sittard

In de archieven komen we veel brouwerijen tegen in Sittard. Onder meer in Den Tempel, bij de paters Dominicanen en ook het Protestantse kerkje is gebouwd als brouwerij, om vervolgens te dienen als schuilkerk.

Na de invoering van de drankwet in 1882 was het niet meer mogelijk om zelf thuis bier te brouwen en te verkopen. In Sittard bleven enkele brouwerijen over. Brouwerij De Ster geëxploiteerd door de familie Roebrouck-Rutten lag aan de Nieuwstraat waar nu de Hema ligt. Daarnaast bleven ook brouwerij Thissen (Begijnenhofstraat) en brouwerij St. Rosa (Plakstraat) nog bier brouwen.
 
 
Wiesn Flirttips
Wiesn Flirttips
Het lijkt misschien tegenstrijdig op het grootste bierfeest van het Zuiden, maar drink met mate! Niets is zo onaantrekkelijk dan een soort zombie, die vreemde klanken produceert en niet meer op zijn benen kan staan. En maak welgemeende en gewenste complimentjes. Zo'n dirndl en lederhosen maken misschien bepaalde oerdriften in je los, maar wordt niet lomp of grof!
 
Tweets
Tweets
 
Koopzondag
Koopzondag
Wil je na het Oktoberfeest weer eens iets anders aantrekken dan de dirndl of lederhosen, heb je nog een anti-kater ontbijtje en aspirientje nodig, ben je je sokken of hoed verloren in het feestgedruis? Geen paniek! Deze zondag zijn alle winkels in de binnenstad geopend tussen 12.00 en 17.00 uur.
 
Kermis
Kermis
Saedt Autoscooter
Rijden, botsen, ontwijken en gieren van plezier.
 
 
Bereikbaarheid
Vandaag adviseren we iedereen zoveel mogelijk met het openbaar vervoer, de fiets of te voet naar het Oktoberfeest te komen.

Openbaar vervoer
De paviljoens van het Oktoberfeest liggen aan de Haspelsestraat op nog geen 5 minuten lopen vanaf het trein- en busstation. Als je vanaf het NS station de borden 'Museum Het Domein' volgt, kom je vanzelf op het festivalterrein.

Fiets
De gratis fietsenstallingen aan de Paardestraat en Parklaan zijn ook in de avonduren geopend. Er is dan echter geen bewaking, dus sluit je fiets goed af!

Auto/motor
Kom je toch met de auto of motor? Houd dan rekening met de diverse omleidingsroutes ter hoogte van de bouwplaats van de Ligne, rotonde de Wissel en de Sportcentrumlaan. Volg de omleidingsborden, luister naar de aanwijzingen van de verkeersregelaars en let op de extra led-schermen langs de weg.

Parkeren tijdens het Oktoberfeest? Dat kan in/op de diverse bestaande parkeermogelijkheden in Sittard. In verband met de verwachte drukte zijn er ook nog aanvullende parkeerplaatsen opengesteld o.a. bij het Maaslandpark en aan de westzijde van het station. Door middel van borden word je hiernaar verwezen.

Vor allem: Bleib ruhig und fröhlich! Oktoberfest macht Spaß und kein Stress!
 
 
 
 
 
Alle informatie in deze uitgave is zo nauwkeurig mogelijk vermeld en alle rechthebbenden van het beeldmateriaal zijn geprobeerd te achterhalen. De uitgever is niet aansprakelijk voor foutieve informatie.
© 2014, Gemeente Sittard-Geleen

Redactie en samenstelling: Tessa Reijnders
Teksten: Tessa Reijnders
(item biercultuur René Haustermans)
Fotografie: Robert Notermans, Corry de Koster,
Yvonne Janssen
Ontwerp: Zobve Media & Design

i.s.m. Gemeente Sittard-Geleen
 
Oktoberfeest Sittard tickets
oktoberfeestsittard.nl/tickets