Copy
Nieuwsbrief februari 2020.

Dit is de nieuwsbrief van de Tijdlijn van Leersum.

De laatste nieuwtjes, activiteiten en agenda-onderwerpen kunt u in deze nieuwsbrief lezen. Wij wensen u veel leesplezier en hopen u snel (weer) te zien bij de tentoonstelling en/of bij het archeologisch/historisch koffie-uur. 

Wilt u de vorige nieuwsbrieven lezen, klik dan hier.

Laat het ons weten als u zelf nieuwtjes, wetenswaardigheden van activiteiten heeft of ons feedback wilt geven. Stuur een mail met uw informatie.

website Tijdlijn van Leersum
AGENDA
Historisch koffie-uur.
Iedere laatste vrijdag van de maand zal er een historisch koffie-uur zijn
van 19.00 - 20.00 uur in de studiezaal van de Tijdlijn van Leersum.
Aanmelden is niet nodig en de koffie/thee en koek worden gesponsord door Albert Heijn Leersum.
Het historisch koffie-uur van vrijdag 28 februari staat in het teken van de Tijdlijn-tentoonstelling Schapen in Leersum (en Amerongen). Gastspreker Ineke Vrij zal vertellen over wolbewerking door de eeuwen heen, van spintol tot weefmachine. Ook zal zij demonstreren hoe met een spinnewiel wol gesponnen wordt. Aanwezigen mogen ook zelf aan de slag met wol. Lukt het om een draad te spinnen met een primitieve spinsteen? Of lukt het beter met het spinnewiel?

De lezing van Aletta Jacobs over haar leven zal op donderdag 12 maart, 10.00 uur bij de ZOUTE-inval van bibliotheek Leersum zijn en op woensdag 18 maart, 10.00 u bij de ZOUTE-inval van bibliotheek Doorn. Dit is een activiteit van Bibliotheek ZOUT.

Op vrijdag 27 maart is er een historisch koffie-uur. Aanvang 19.00 uur.

Op
vrijdag 24 april zal vuursteendeskundige Pieter Dijkstra weer bij het archeologisch koffie-uur zijn om uw vondsten te determineren. Aanvang 19.00 uur.

Op
vrijdag 29 mei is er een historisch koffie-uur. Aanvang 19.00 uur.
NIEUWS
Op zaterdag 25 januari is de opening geweest van de nieuwe tentoonstelling: Leersum en zijn schapen. Voorzitter van de Historische Vereniging Leersum (HVL) KeesJan Spijker heeft verteld over de geschiedenis van de schapen in Leersum en Amerongen. 
Jos Rams, beheerder van de Tijdlijn lichtte daarna toe hoe deze tentoonstelling tot stand was gekomen. Vervolgens gaf Frans Kromhout, namens mede-auteur Albert Wessels, de genodigden een inkijkje in hun werkwijze om tot de samenstelling van het boek (zie bericht hieronder) te komen. Dorpswethouder Hans Waaldijk (rechts op de foto), benoemde hoe belangrijk het verenigingsleven in de dorpen is en hoe initiatieven, zoals de Tijdlijn, gewaardeerd worden, waarbij hij het belang van het behoud van de geschiedenis benadrukte. Dorpsdichter van de Utrechtse Heuvelrug Gera Pronk (links op de foto) droeg een prachtig gedicht voor getiteld 'arm schaap'. En toen kon Hans Waaldijk, samen met Danielle Vogelpoel (Vereniging Vrienden schaapskooi Leersum) de openingshandeling doen, door een (speelgoed) schaap uit de tentoonstellingsruimte te trekken. De genodigden hebben daarna de tentoonstelling bekeken onder het genot van een hapje en een drankje.
Op 26 november 1995 werd de Historische Vereniging Leersum opgericht. Dat betekent dat 2020 het jaar is waarin de HVL 25 jaar bestaat. Het bestuur en de redactie van het kwartaalblad HOETWAS zullen daar in de loop van het jaar aandacht aan schenken.
De eerste blijk daarvan is het boek  'Schapen in Leersum (en Amerongen)'  dat Frans Kromhout en Albert Wessels samenstelden en door eindredacteur Peter van Oosten de Boer werd vormgegeven. Bij de opening van de expositie  'Leersum en zijn schapen' van de Tijdlijn van Leersum werd het eerste exemplaar door voorzitter KeesJan Spijker aan dorpswethouder Hans Waaldijk overhandigd.
Alle leden van de Historische Vereniging Leersum krijgen dit boekje als jubileumgeschenk aangeboden.
Mocht u een (extra) exemplaar willen hebben dan kan dat (voor zover de voorraad strekt) door het overmaken van € 10,- (€ 6,- voor het boek en € 4,- voor verzendkosten) op IBAN: NL27 RBRB 0778 1435 38 t.n.v. Historische Vereniging Leersum (met vermelding van uw adres). Het kan ook tegen contante betaling (€ 6,-) worden afgehaald op De Dam 6 in Leersum.
Tevens is het boekje te koop (€ 6, -) in de bibliotheek van Leersum. Graag met gepast geld en contant betalen. 
In het kader van 75 jaar herdenking van de bevrijding in Nederland, is er een foto-actie, waarbij de mooiste foto's van de bevrijding meedoen met een fotowedstijd. Zie berichtgeving hierover in de vorige nieuwsbrieven. Jos Rams is ook geïnteresseerd in deze foto's, omdat hij bezig is met een diashow met foto's uit de oorlogsperiode van de Utrechtse Heuvelrug. Deze diashow zal begin mei vertoond worden in o.a. De Binder. Stuur uw foto's uiterlijk medio april 2020 dan naar:
oorlogsfoto Utr.Heuvelrug
Op 15 januari was de selectiedag voor de ingestuurde foto's uit de provincie Utrecht. Op deze selectiedag was ook de Historische Vereniging Leersum / Tijdlijn van Leersum uitgenodigd, omdat ook wij foto's hebben ingestuurd. Een aantal bestuursleden van de HVL, waaronder Jos Rams was op deze selectiedag in Utrecht. 

De lezing tijdens het historisch koffie-uur van 20 december 2019 is niet onopgemerkt gebleven. Tijdens dat koffie-uur heeft Aletta Jacobs verteld over haar leven als eerste vrouwelijke arts in Nederland en haar strijd voor gelijke rechten van mannen en vrouwen, en met name voor het vrouwenkiesrecht.

In Nieuwsblad De Kaap is een mooi artikel over geschreven over deze lezing en Arie Rebergen heeft een korte videoverslag van gemaakt (zie facebook Leersum Toen en Nu). De bibliotheek ZOUT toonde beste interesse om Aletta uit te nodigen voor de ZOUTE-inval lezingen. Deze gaan in maart begonnen, willen op 8 maart is het internationale vrouwendag en het thema van de boekenweek (7 t / m 15 maart) is "rebellen en dwarsdenkers", iets wat Aletta zeker wel was. De (gratis) lezingen zijn in de bibliotheek Leersum op donderdag 12 maart , vanaf 10.00 uur en op woensdag 18 maart in de Cantina in Doornvoor de bibliotheek Doorn (ook vanaf 10.00 uur). Dit is dus een activiteit van bibliotheek ZOUT, voortgekomen uit het historisch koffie-uur van december jl

KERN MET PIT-PRIJS
We hebben een projectvoorstel ingediend bij Kern met Pit en zijn geselecteerd. Op 18 januari 2020 hebben we ons project gepresenteerd en in januari 2021 moeten we het resultaat bekend maken, waaraan een geldbedrag is gekoppeld. Ons project staat op de website van Kern met Pit. Klik HIER om het projectplan te lezen. 
De Tijdlijn van Leersum heeft meegedaan met de soepwedstrijd om de Gouden Soeplepel, die op vrijdag 24 januari werd gehouden in de raadzaal in Doorn. Jos Rams en slager Dik van Dijk hebben daar meegedaan met een heuse schapensoep. Op die manier heeft Jos op een ludieke wijze aandacht kunnen geven aan de nieuwe tentoonstelling. Helaas zijn we niet in de prijzen gevallen. Kijk HIER naar de after-movie.
De schapensoep is nu ook bij slager Van Dijk te koop.
KIJK-/LEESTIP
In het archeologisch tijdschrift Archeologica Naerdincklant heeft Annemarie Luksen-IJtsma een leuk artikel geschreven over gemeenschapsarcheologie, oftewel: hoe omwonenden en andere betrokkenen een bijdrage leveren aan archeologische projecten. Annemarie heeft het project Ruvoort, bij Maarsbergen beschreven waar in 2017 een aantal geïnteresseerden het gebied onderzocht heeft. Haar artikel staat vanaf pagina 13.
Er zijn vondsten onderzocht afkomstig uit het Neolithicum, waaruit blijkt waar 5000 jaar geleden pijl en bogen van werden gemaakt. In het NRC van 14 januari stond een artikel hierover.
Het jaarverslag 2019 van de Tijdlijn is geaccordeerd door het bestuur van de Historische Vereniging Leersum en staat on-line. Klik HIER om te lezen wat we in 2019 hebben gedaan !
Uit den ouden doos
Lid worden HVL en steun de Tijdlijn
Wilt u de lezingen en andere activiteiten van de Historische Vereniging Leersum bijwonen? Word dan lid en daarmee steunt u ook de Tijdlijn van Leersum ! Voor € 18,50 p.j. ontvangt u o.a. 4 x per jaar het verenigingsblad 'Hoetwas' met interessante artikelen over de geschiedenis van Leersum en Amerongen.
aanmelden lidmaatschap
De Tijdlijn van Leersum is een initiatief van de Historische Vereniging Leersum.

U kunt de Tijdlijn van Leersum steunen door lid te worden van de Historische Vereniging Leersum. 
Lid worden kan door een mail te sturen naar de ledenadministratie.

Het mailadres van de Tijdlijn van Leersum is: tijdlijn.leersum@gmail.com
De website van de Tijdlijn van Leersum is: www.tijdlijnvanleersum.jouwweb.nl

Het bezoekadres van de Tijdlijn van Leersum is: Hoflaan 29 - 31, 3956 ED Leersum.
Kijk op de website voor de openingstijden.U kunt zich hier abonneren op deze nieuwsbrief.
Uitschrijven voor deze nieuwsbrief? Klik hier.


This email was sent to <<Email adres *>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Tijdlijn van Leersum · Hoflaan 29-31 · Leersum, Ut 3956 ED · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp