Bekijk deze mail online

De afgelopen maanden hebben we minder bezoekers kunnen ontvangen dan gewoonlijk. Daarom stellen we onze premium partners graag digitaal aan je voor. Vandaag komt aan bod Igepa Nederland, totaal leverancier voor de grafische industrie.

Wie is Igepa?

In 2009 is Igepa Nederland opgericht, voortgekomen uit Hansa-papier en onderdeel van de Igepa group. In een onstuimige markt is Igepa hard gegroeid. Er is geleerd uit het verleden hoe het beter en anders moet. Met een bak vol kennis en ervaring (meerdere collega’s zijn al jaren actief in de papierbranche), groeiden ze verder en werd hun pand al snel te klein. In 2014 zijn ze naar de huidige locatie verhuisd. Een flink magazijn met topmerken voor Paper&Print en Viscom. Inclusief een platenmagazijn, een enorme platensnijmachine en niet te vergeten: eigen vrachtwagens.

Papier zit Igepa in het DNA, dat gaat er niet meer uit, hoe de markt ook verandert. Digitaal drukwerk groeit nog steeds, daarin maakt Igepa flinke stappen. Sinds enige tijd bieden ze ook standaard en op maat gemaakte verpakkingen. Denk daarbij aan handige boekverpakkingen. Er wordt intensief samengewerkt met diverse partijen, zoals met Dortland & van Beem voor Ordonnans enveloppen.

Bekijk de website

PAPERZINE

Het idee van PAPERZINE is in 2018 ontstaan n.a.v. vragen of wij dezelfde afbeelding op verschillende papiersoorten uit ons assortiment wilden afdrukken.

PAPERZINE bevat een selectie van 28 papiersoorten met uiteenlopende eigenschappen. Zowel gestreken als ongestreken, spierwitte als getinte, opdikkende en vederlichte kwaliteiten zijn geselecteerd.

Wat PAPERZINE tot een uniek hulpmiddel maakt, is het feit dat alle papiersoorten met dezelfde bedrukking zijn uitgevoerd. Zo is direct inzichtelijk wat een kleur, raster of een specifieke lijndikte op een bepaald papier betekent. De verschillende papieren, vnl. alle boekpapieren zijn hierdoor uitstekend met elkaar te vergelijken. Dat geeft een prima eerste indruk.

Om tint, oppervlak en opaciteit goed te kunnen beoordelen, zijn van alle varianten ook onbedrukte vellen toegevoegd. Hierop staan alleen de technische specificaties aangegeven. Praktisch en zeer inzichtelijk, zo kan voor elk project een weloverwogen keuze gemaakt worden.

Interview met Guido Vermeer, papieradviseur bij Igepa

Wat geeft jou energie in je werk als papieradviseur?
Katernen in de ene hand, PAPERZINE in de andere en een tas vol drukvoorbeelden. Zo reis ik door het land om het papierevangelie te prediken. Met leuke resultaten tot gevolg. De mooiste ervaring is als je aan de basis kunt staan van een opdracht, de juiste adviezen hebt gegeven, inspirerend kunt zijn met je voorbeelden en het uiteindelijk gedrukt mag worden op Nederlandse bodem. Mooi drukwerk, goed gebonden om het vervolgens vol trots elders weer te kunnen presenteren en het verhaal opnieuw te starten.

Zie je bepaalde trends in de papierwereld? 
De laatste tijd wordt de vraag naar duurzame papiersoorten steeds sterker. Bestond het Cyclus al in een grijs verleden en ontwikkelde Arjowiggins ooit het Countryside (wie kent het nog?). Anno 2020 is er een enorm palet aan mogelijkheden en neemt de vraag serieuze vormen aan. Zomaar een greep uit ons omvangrijke assortiment papier welke voldoen aan de huidige criteria voor duurzaam papier: Het gehele Circle assortiment, Muskat en Rebello 110 recycled, Lessebo Design en Holmen TRND. Een betrekkelijk eenvoudig product als Holmen TRND heeft zoveel in zich, qua tactiliteit, opaciteit en dikte. En dat NB voor 70 g/m2, dit papier geldt als één van de meest duurzame varianten binnen de collectie.
Er bestaan nogal wat vragen over duurzaam papier. Het is ook complex, maar je merkt dat bewustwording verbetert, de accreditaties die er zijn, het kwalificeren van serieus duurzaam papier. Inmiddels weet men wel dat FSC gecertificeerd papier niet als enige meer synoniem staat voor milieuvriendelijk papier en dat er nog het nodige onderzocht moet worden. 

Wat maakt Igepa anders dan anderen? 
Er is veel (vak)kennis en ervaring bij ons aanwezig wat helpt om snel te kunnen schakelen. Productontwikkeling, naast IBO One (ontwikkeld met Irma Boom) zijn er meer papiersoorten zelf ontwikkeld om in te spelen op een bepaalde behoefte. Veelal is het een spin-off en krijgt het een vervolg. Schroom niet ons te raadplegen naar de mogelijkheden.

Heb je een eigen favoriet? 
Dat zijn er meerdere. M’n aandacht gaat uit naar papiersoorten met een fijn natuurlijk papiergevoel en dikte, waarbij opaciteit en toegankelijkheid de uitgangspunten zijn zoals bij Holmen TRND, EOS 2.0 en Lessebo Design. Lastig om één favoriet aan te wijzen. Ook vind ik papier vanuit een bepaalde eenvoud geweldig, denk aan Jura, Rigical of Mediapost, dossierkarton soorten van weleer in basis kleuren. 

Wat zouden we nog meer moeten kennen van Igepa? 
Teveel om op te noemen. Beslist UPM Sol, licht houthoudend gestreken papier of het ultrawitte Heaven42 softmatt (twee uitersten). Heaven42 is overigens fantastisch te combineren met Superbrut. Het gevoel, opaciteit en druktechnische eigenschappen van het Superbrut zijn buitengewoon. Noem het soorten die Igepa geholpen hebben in haar ontwikkeling... Maar ook Melo en extremen als Reef (ik noem het schuurpapier) en Day-glo (fluorescerend affiche papier) zijn geweldig. Of gekleurd recycled papier als Crush, Forever en Environment, waarvan het Environment met zijn fijne oppervlakte eveneens verwerkbaar is op de Indigo. Te veel leuke variaties. Wat te denken van het uitgebreide gamma Stardream en Malmero. Dan hebben we het grafisch karton waaronder Invercote en Algro Design niet eens benoemd. Brengt me weer terug bij de eenvoud als het Starline duplex karton. Het is al eens toegepast als omslag van FOAM, ook de laatste #57. Met de creme zijde [creamback] buiten en gestreken naar binnen gevouwen. Top effect, geldt ook voor duplex met grijze rug [greyback]. Mooie combi: Starline Creamback met EOS 2.0

Je kunt overigens met betrekkelijk eenvoudige middelen een grafisch hoogstandje produceren!

Ontdek Igepa: Stuur een bericht naar advies@igepa.nl voor samples of een afspraak of raadpleeg De Monsterkamer.   

Neem contact op met Igepa

Igepa levert papier voor FOAM en de Best Verzorgde Boeken

Al enige jaren levert Igepa papier voor het FOAM magazine. Dit fraaie fotomagazine oogst in binnen-en buitenland veel aanzien. Jonge talenten en gevestigde fotografen tonen hun werk. Prachtig afgedrukt op de verschillende kwaliteiten papier. De niet verwerkte katernen gebruiken wij graag als referentiemateriaal voor het papier, dat doen we al jaren.

Naast het papier voor FOAM heeft Igepa de laatste jaren een bijdrage geleverd aan De Best Verzorgde Boeken met bijbehorende catalogus. Wonderschone edities met onlangs nog de bijzondere uitvoering gemaakt door Team Thursday. Omslag, Forever gekleurd recycled papier en Soporset premium offset voor het binnenwerk. Fraaie weergave van alle genomineerden. Voor liefhebbers, smullen.

2 projecten op Igepa papier

Donkere Duinen
Rein Jelle Terpstra

Het fotoboek Donkere Duinen gaat over een gedreven amateurfotograaf die zijn beste foto’s tijdens de bezettingsjaren heeft gemaakt. Als fotograaf was hij uiterst nauwgezet bezig met het medium fotografie. In de kantlijn van zijn negatieven beschrijft hij niet alleen de sluitertijd en het diafragma, maar ook het uur van de dag, het weertype en, als een barst in de idylle, het jaartal: bijna allen tussen 1940–1945.

Papiersoorten o.a:
Stofomslag: Muskat Grey 100 g/m2 van Igepa
Binnenwerk:
Lessebo Design Smooth 1.2 White 115 g/m2 van Igepa
Ontwerp: Willem van Zoetendaal
Druk: Drukkerij Tienkamp
Uitgever: Van Zoetendaal Publishers

Meer info

10 years of moving ideas
by WeTransfer

Sinds 2009 staat WeTransfer in het centrum van creativiteit, jouw ideeën tot leven brengend. Wat begon als een eenvoudige service, is vandaag uitgegroeid tot een reeks prachtige tools om deze ideeën in beweging te houden en creativiteit mogelijk te maken in alle uithoeken van de wereld.
Dit magazine is een viering van 10 jaar WeTransfer.

Omslag: Algro Design Nature 350 g/m2 van Igepa
Binnenwerk: Magno Volume 115 g/m2, EOS 2.0 90 g/m2 en IBO One 60 g/m2 van Igepa
Ontwerp: Karen van de Kraats, Beau Bertens, Floris van Driel
Druk: Tuijtel
Uitgever: WeTransfer

Meer info
De Monsterkamer is een onafhankelijk platform voor papier en drukwerk, opgericht om de betrokkenheid op het thema papier te verhogen en in stand te houden. Kennisdeling, inspiratie en uitwisseling staan centraal. Iedereen die drukwerk wil laten produceren is welkom voor gratis papieradvies in onze studio aan het IJ in Amsterdam.

Deelnemende bedrijven 2020:
Papier groothandels- en fabrieken:
Antalis, Arctic Paper Benelux, Christiaan Janssen, FedrigoniG.F SmithGmund, Igepa Nederland, Koninklijke Moorman Karton, Lahnpaper, LectaMohawk Fine Paper, MetapaperMondiThe Navigator Company, Zuber Rieder Covermaterialen: Balacron International, Jansen-Wijsmuller & Beuns, Van Heek Textiles, WifacWinter&Company Boekbinderijen: Boekbinderij Brepols, FopmaWier boekbinderijBinderij van Wijk Drukkerijen: Drukkerij Aeroprint, Drukkerij DoumaDrukkerij Raddraaier|SSPDrukkerij Tielen, JubelsLenoirschuringLibertas Pascal, NPN drukkers, robstolk®, TuijtelZwaan Printmedia Enveloppen: Keiren Kartonnage: Kartonnage Amsterdam Lithografen: Colour & Books, Marc Gijzen beeldbewerking en digitale lithografie Folie/koudfoliedruk: Drukkerij DoumaGrafische Groep Matthys, KURZ, Repro Hermans Laserstansen: Point to Paper Grafische begeleiding: Jos Morree FINE BOOKS, Platform P
Facebook
Facebook
Instagram
Instagram
Website
Website
Database
Database
De Monsterkamer
Loods 6, KNSM-laan 231
1019 LC Amsterdam

info@monsterkamer.nl
0031 (0)20 6204213
www.monsterkamer.nl
www.papiervoorontwerpers.nl

Papieradvies (op afspraak)
Woensdag t/m vrijdag 10.00–18.00 u.