Copy
Artetcetera. Kunst in woorden
Rondleidingen, excursies, lezingen
Nieuwsbrief niet goed weergegeven? Klik hier om de nieuwsbrief in uw browser te openen.
Artetcetera | september 2015

De Gouden Eeuw in Haarlem 


Cursus: Haarlem bakermat van de kunst in de 17de eeuw

Haarlem was aan het begin van de 17de eeuw de bakermat van de kunst van de Gouden Eeuw. De genres die zo typerend zijn voor de Hollandse kunst zoals landschap, stilleven en genre kwamen in Haarlem het eerst tot bloei. De ontwikkeling van de kunst in Amsterdam, Leiden, Dordrecht en Delft is ondenkbaar zonder deze Haarlemse bronnen van inspiratie.

In zes bijeenkomsten nemen Emmelie de Mol van Otterloo en Michiel Kersten u mee door de geschiedenis en de kunst van Haarlem, van Maerten van Heemskerk tot Jacob van Ruysdael en van Jan van Scorel tot Frans Hals. Niet alleen de schilderkunst komt aan de orde, maar ook de teken- en prentkunst.

De kunst van de 17de eeuw, de tijd van Frans Hals, Rembrandt en Jan Steen heeft na deze cursus minder geheimen. Kijken naar schilderkunst uit de Gouden Eeuw in het Rijksmuseum, het Mauritshuis, het Louvre of de National Gallery, wordt er inspirerender en uitdagender door. Vanzelfsprekend leert u ook de schitterende collectie van het Frans Hals Museum beter kennen.

De bijeenkomsten vinden plaats in de Hoofdwacht (Vereniging Haerlem) aan de Grote Markt op donderdagavond van 19.30 uur tot 21.30 uur (uiteraard met een pauze) en worden gegeven in cycli van 2 lessen.

De data zijn:

  • 8 en 15 oktober
  • 29 oktober en 5 november
  • 19 en 26 november 2015

De lessen worden afgesloten met een excursie naar het Frans Hals Museum op zaterdag 28 november van 11.00 uur tot 13.00 uur (met koffiepauze).
 
Kosten: € 90 euro voor de cyclus van 6 lessen, of € 40 euro voor een serie van 2 lessen. De kosten voor de excursie zijn 15 euro, exclusief toegang tot het museum. 

U kunt zich aanmelden door op onderstaande knop te klikken.

Aanmelden cursus Haarlem als bakermat van de kunst
Programma cursus Haarlem bakermat van de kunst :
 
1e bijeenkomst: geschiedenis van de stad Haarlem en inleiding Haarlemse 16e en 17e eeuwse schilderkunst. Daarna 1e helft van de 16de eeuw: schilder Jan van Scorel en graveur-schilder Maarten van Heemskerck.
 
2e bijeenkomst: tweede helft van de 16de eeuw: Dirck Volkertsz Coornhert, Hendrick Goltzius en Carel van Mander. Wereldberoemde graveurs, drukkers, uitgevers, denkers, schrijvers en filosofen in Haarlem
 
3e bijeenkomst: bloei van Haarlem, eind 16e eeuw. De Haarlemse 'academie' van Karel van Mander, Hendrick Goltzius en Cornelis van Haerlem. Opdracht voor de decoratie van het Prinsenhof aan Cornelis van Haerlem.
 
4e bijeenkomst: 17de eeuw tot de jaren 1630. Realisme. Ontwikkeling van de verschillende genres in de Haarlemse schilderkunst en beïnvloeding daarvan op de kunst van Amsterdam, Leiden, Delft en Dordrecht.
 
5e bijeenkomst: portretten en groepsportretten: de wereldberoemde portretten van Frans Hals en van zijn tijdgenoot, Johannes Verspronck. Twee kunstenaars die in een totaal verschillende stijl werken, maar beiden geliefd waren en - deels - voor dezelfde opdrachtgevers werkten.
 
6e bijeenkomst: vanaf 1630, landschap, genre, stilleven. Omstreeks 1630 beperkten schilders het palet tot vooral bruine, grijze en olijfkleurige tonen. Dit is te zien in landschappen, maar ook - vooral - in het stilleven. Kunsthistorici noemen de Haarlemse stilevens met etenswaar, daarom 'monochrome banketjes'. Ongeveer twintig jaar later keert de kleur in de schilderkunst terug. Jacob van Ruysdael benadrukt met dramatische wolkenpartijen de nietigheid van de mens. Stillevens worden rijker, flamboyanter, maar een associatie met de sterfelijkheid van de mens verdwijnt niet helemaal. 

Mauritshuis  

Rondleiding door Emmelie de Mol van Otterloo

Wat zijn de schilderijen in het Mauritshuis toch geweldig! Wanneer heeft u ze voor het laatst gezien? Hier hangen kunsticonen waar Nederland al eeuwen trots op is. Nog niet geweest in het nieuwe Mauritshuis? Emmelie de Mol van Otterloo neemt u graag mee langs de hoogtepunten van de Nederlandse kunst uit de Gouden Eeuw.

Natuurlijk kijken we naar de topwerken van Rembrandt, Ruysdael of Potter. Iedere maand heeft de Mauritshuiswandeling een thema. In september is het thema van de rondleiding genreschilderkunst: schilderijen van Jan Steen, Johannes Vermeer, Gerard ter Borch, Frans van Mieris.

Schilderijen met vrolijke taferelen: de wijn vloeit rijkelijk, mensen zingen, lachen en - zoals bij Jan Steen - mogen de kinderen zelfs een trekje van een pijp nemen, tot dol vermaak van de vader... Grootmoeder leest heel aandachtig met de vinger erbij en een klein brilletje op haar neus geklemd, een tekst op een vel papier waarop Soo d'oude songhen, pepen [piepen] de jonge[n]... staat geschreven. Tja, dat is natuurlijk niet de bedoeling, maar vermakelijk om naar te kijken is het wel. Is de voorstelling vooral geschilderd als een moraliserende levensles, of voert het vrolijke vermaak de boventoon? Daarover gaan wij elkaar in het Mauritshuis in gesprek. Het antwoord op die vraag lijkt zo eenvoudig, of toch niet?                                    

Waneer:  woensdag 30 september 
Tijd: 11.00 uur
Kosten: € 7,50 per persoon
Aanmelden door op onderstaande groene knop te klikken

Aanmelden rondleiding Mauritshuis

Paleis op de Dam

Rondleiding door Michiel Kersten

In 1648 kreeg Jacob van Campen van het Amsterdamse stadsbestuur de opdracht een imposant stadhuis te ontwerpen dat de macht van Amsterdam moest uitstralen: Amsterdam als centrum van de wereld.  

Beroemd kunstenaars werden uitgenodigd de faam van Amsterdam te verbeelden in de decoratie van het stadhuis. Bovendien moesten de beeldhouwwerken en schilderijen de burgemeesters herinneren aan de deugden van een goed bestuurder: rechtschapenheid, kracht, eerlijkheid, eenvoud en barmhartigheid.

Michiel Kersten neemt u mee door het imponerende interieur van het Paleis op de Dam, langs de schitterende beelden en de reliëfs van Artus Quellinus, maar ook langs de schilderijen van Ferdinand Bol, Jan Lievens en Govert Flinck.

Wanneer: zondag 20 september
Tijd: 15.00 uur
Kosten: € 7,50 per persoon
Aanmelden door op onderstaande groene knop te klikken

Aanmelden rondleiding Paleis op de Dam

Artetcetera

Rondleidingen en stadswandelingen
Artetcetera verzorgt - op afspraak - rondleidingen in het Frans Hals Museum, Teylers Museum, het Rijksmuseum, het Mauritshuis, en Museum Boijmans Van Beuningen. Kosten voor een privé-rondleiding € 75,- . Ook voor stadswandelingen in Haarlem, Delft en Gouda kunt u bij Artetcetera terecht. Geen standaard verhalen, maar verhalen die inspireren...


Nieuws op Facebook
Nieuws en nieuwtjes over de projecten van Artetcetera vindt u niet alleen op de website 
artetcetera.nl, maar ook op Facebookpagina van Secrets of Rembrandt & Artetcetera (link in de footer van deze nieuwsbrief).

Rondleidingen in kleine groepen
Rondleidingen gaan door bij tenminste 5 deelnemers. Maximaal aantal deelnemers per groep: 12. De kosten voor deelname aan de rondleidingen  (€ 7,50 per persoon) zijn exclusief de toegang tot het museum, tenzij anders vermeld.

Artetcetera op Facebook
Artetcetera op Facebook
Artetcetera op Twitter
Artetcetera op Twitter
Website van Artetcetera
Website van Artetcetera
Artetcetera. Kunst in Woorden | Rondleidingen, excursies, lezingen 

Emmelie de Mol van Otterloo  | M 06 4911 8785 

Michiel Kersten | M 06 1005 7228

p/a Leidsevaartweg 109
2106 AS Heemstede
E info@artetcetera.nl


www.artetcetera.nl