Nieuwsbrief over cultuureducatie voor scholen in het voortgezet onderwijs en culturele instellingen in Eindhoven. CultuurStation is het bureau voor cultuureducatie in Eindhoven.

Nieuwsbrief voortgezet onderwijs - januari 2016

In deze nieuwsbrief onder andere aandacht voor voorstellingen voor het voortgezet onderwijs, doorlopende leerlijnen cultuureducatie, de studiebijeenkomsten die de komende tijd op de agenda staan en nieuwe projecten en aanbieders. Veel leesplezier!

Studiebijeenkomst havo/vwo: 'Vernieuwing CKV-onderwijs'

Op donderdag 31 maart organiseert CultuurStation zoals eerder aangekondigd een studiebijeenkomst. We hebben besloten deze op te splitsen voor havo/vwo en vmbo. De bijeenkomst voor havo/vwo is op donderdag 31 maart van 15.00 tot 17.00 uur in het Van Abbemuseum. De bijeenkomst voor het vmbo en voortgezet speciaal onderwijs vindt later plaats, op donderdag 26 mei. → lees meer

 

VOORSTELLING
Middagconcert Fresku in de Effenaar

Fresku is back! Na een uitverkochte album releaseparty en een show in de grote zaal staat hij opnieuw in zijn eigen Eindhoven, in zijn eigen Effenaar, op zijn eigen podium. Nu met een middagshow speciaal voor scholieren, langs alle prachtige emoties en taalkundige wondertjes die hij door de microfoon knalt.

Dinsdag 19 februari 2016 | 14.15 tot 15.00 uur | € 10 per leerling
Info & aanmelden: lotte@effenaar.nl

VOORSTELLING
Avondster in het Parktheater

De voorstelling Avondster draait om de 15-jarige Tijmen, een eenling die op school niet wordt geaccepteerd en zijn plek op de wereld nog niet heeft gevonden. Het is een heftige voorstelling die pesten, geweld, homoseksualiteit en (poging tot) zelfmoord aankaart. Hij is speciaal gemaakt voor leerlingen in het voortgezet onderwijs en máákt die thema’s ook juist bespreekbaar met hen.

Donderdag 10 maart 2016 | 12.30 uur | € 3 per leerling
→ meer informatie en inschrijven

VOORSTELLING
Spring Awakening in Pand P

Het Nieuwe Theater presenteert de eigentijdse muziektheatervoorstelling Spring Awakening. In het schemergebied van de puberteit wordt het verhaal verteld van een groep jongeren die lijdt onder de verwarrende gevoelens die hun ontluikende seksualiteit teweegbrengt. Angst en verlangen komen met elkaar in botsing in een burgerlijke wereld die doortrokken is van verstikkende fatsoensnormen.

Een bezoek aan de voorstelling (alleen in de avonduren, want gespeeld door jongeren) kan gecombineerd worden met workshops zang, theater en dans en eventueel een rondleiding in het Parktheater.

Speeldata: 14, 15 en 17 maart 2016 | → meer informatie

VOORSTELLING
A chorus line in pand P

Jongeren van de CKE-musicalschool spelen in ‘A chorus line’. Hoe toepasselijk, een musical die gaat over het leven achter de schermen. Waarom dans, zing en acteer je? Wie ben je, wat is je motivatie in je leven? Wat heb je als kind meegemaakt? Heeft het je gevormd tot wie je bent? Wat zijn je dromen, ambities?
 
Een bezoek aan de voorstelling (in de avonduren of op zondagmiddag, want gespeeld door jongeren) kan gecombineerd worden met een workshop op school of bij CKE. Deze workshop duurt 2:15 uur in een roulatiesysteem tussen de musicaldisciplines zang, dans en spel.

Speeldata: 8, 9 en 10 april 2016 | → meer informatie

Nog meer voorstellingen
Check ook de voorstellingen We stoken niet voor de mussen en WOONST van Afslag Eindhoven en Oorlogshelden van Hetpaarddatvliegt. Net als vorig jaar is er een voorstelling in museum Bevrijdende Vleugels in Best, namelijk op vrijdagmiddag 4 maart. Inschrijven hiervoor kan tot maandag 1 februari aanstaande.

Kunstbende Atelier

Nog geen Kunstbende Atelier op school? De aanmelding is verlengd t/m maart 2016. Laat je leerlingen onder leiding van een expert hun performance of kunstwerk voor de Brabantse Finale tot in de puntjes voorbereiden. Kunstbalie & Kunstbende regelen het budget, jij verzamelt de leerlingen en samen zoeken we de expert! → lees meer

Design 4The Fittest

Dit project maakt tieners bewust van een gezonde levensstijl en moedigt hen aan die op te pakken. Leerlingen worden ook gestimuleerd creatief, out-of-the-box te denken in de uitvoering van hun eigen ontwerp. Design 4The Fittest is ontwikkeld door Dutch Design Foundation (voorheen Capital D) i.s.m. de GGD, ontwerpers en CultuurStation. Het project kan in alle leerjaren, van vmbo t/m vwo, op maat worden aangeboden. Meedoen? → lees meer


 

Cultuurdag LKCA op 26 januari

Tijdens de Cultuurdag VO van het LKCA komen in tal van presentaties, discussies en workshops alle aspecten van cultuuronderwijs aan de orde. Wat betekent de nieuwe opzet van CKV voor mij, in welke context moet ik het Platform ‪#‎onderwijs2032‬ plaatsen en wat kan ik leren van mijn collega’s? De dag vindt plaats op 26 januari 2016 in Theater Gooiland te Hilversum en is bedoeld voor kunstvak- en geschiedenisdocenten, CKV-docenten, directies en educatiemedewerkers van culturele instellingen. → lees meer

Doorlopende leerlijn cultuureducatie 'De Culturele Ladekast' ook voor voortgezet onderwijs

De bureaus voor cultuuronderwijs in Breda, Den Bosch, Eindhoven (CultuurStation), Helmond en Tilburg hebben als B5 samen in 2013 een doorlopende leerlijn cultuureducatie ontwikkeld: De Culturele Ladekast. Hieraan zijn leerlijnen voor verschillende kunstdisciplines gekoppeld voor het primair onderwijs en het voortgezet onderwijs.

Het doel van de doorlopende leerlijnen is om de kwaliteit van cultuureducatie op de scholen te verankeren, gericht op het behalen van de doelen Kunst en Cultuur in de onderbouw. Voor de bovenbouw van het voortgezet onderwijs zijn er leerlijnen voor elke schoolsoort: vmbo, havo en vwo. Uiteraard gaan deze leerlijnen niet over de specifieke leerdoelen van de kunstvakken zelf. → lees meer

Cross-linx School

Cross-linx School is een educatief programma voor het voortgezet onderwijs, gelinkt aan het Cross-linx festival op 25 februari 2016 in Muziekgebouw Eindhoven. Indie-pop, nieuwe klassieke muziek en cross-overs vormen de basis van het festival. Cross-linx School is modulair van opzet en in overleg met je school kan het naar voorkeur worden samengesteld wat betreft de omvang. → lees meer

UITGELICHT PROJECT
Architectuurlessen op het Eckartcollege

Architectuurlessen is een van de nieuwe aanbieders bij CultuurStation. De docenten van Architectuurlessen zijn jonge architecten afkomstig van en studenten Bouwkunde aan de TUe. Ze dagen leerlingen uit om via architectuur te denken in mogelijkheden en te reflecteren op hun ontwerpkeuzes.

Architectuurlessen werkt al langer samen met het Eckart College. Eind februari start een 4 vwo-project. Het 4 havo-project van dit schooljaar is net afgerond, rondom een zeer actueel thema: de leerlingen ontwerpen in teams een tijdelijke, compacte en demontabele shelter woning voor rampgebieden en vluchtelingenkampen. →  lees meer

Nieuwe aanbieders bij CultuurStation

Lady Penelope
Dit creatief designbureau wil haar kennis graag delen en geeft creatieve workshops, participatie & en social design workshops. Design verbindt en het verandert gedrag, dat is de kern. De workshop Hekhaken is een creatieve workout rondom het schoolplein.

Joyce Deijnen
Afgestudeerd aan Rock City Institute geeft Joyce nu al enkele jaren lessen songwriting, zang en piano. Activiteiten die ook als project, gedurende een langere periode kunnen worden ingezet. Voor scholen die bandcoaching willen aanbieden verzorgt Joyce de begeleiding van de leerlingen.

Dutch Design Foundation
Capital D heet voortaan Dutch Design Foundation. Een nieuwe naam die beter past bij hun (internationale) activiteiten. Wij kennen hen van de Dutch Design Week en zijn fan. Samen met GGD en lokale ontwerpers (en CultuurStation) heeft DDF bovendien het project Design 4The Fittest ontwikkeld voor het voortgezet onderwijs (zie ook elders in deze nieuwsbrief).

Ten Tijde
Ten Tijde neemt leerlingen mee terug in de tijd, met workshops als praktische aanvulling op de geschiedenisles, binnen vakoverstijgend onderwijs of een themamiddag of activiteitenprogramma. Er zijn bijvoorbeeld geheel verzorgde workshops over de Romeinen, archeologie en de VOC.

Carte Blanche zoekt samenwerking met het onderwijs

Theatercollectief Carte Blanche werkt al samen met het Novalis College en Bisschop Bekkers Lyceum, maar zoekt nog meer samenwerking met het (speciaal) onderwijs. Carte Blanche speelt voorstellingen, verzorgt workshops en projecten (op maat) en nodigt leerkrachten, mentoren en schoolleiding van harte uit om op maandag 15 februari van 16.30 tot 17.30 uur de presentatie bij te wonen over haar pestproject voor het voortgezet onderwijs. → lees meer
Copyright © 2016 CultuurStation. Alle rechten voorbehouden.

CultuurStation
Postbus 812 | 5600 AV Eindhoven
(040) 216 32 82 |
ingrid.karssemakers@cultuurstation.nl