Copy
Deze nieuwsbrief staat in het teken van de stimulering van ondernemerschap, innovatie en de economie.
Geen goede weergave?
Lees onze nieuwsbrief online
  Beleid       Projecten      Ontwikkeling      Concepten      Training        Contact
Deel
Deel
Tweet
+1
Stuur door

De keten van ondernemerschap


Beste <<Voornaam>>,

Deze week vindt de jaarlijkse Global Entrepreneurship Week plaats. Een week vol aandacht voor met name ondernemerschap in het onderwijs in 160 landen. Het ondernemerschap onder jong volwassenen is de afgelopen jaren verdubbeld. Het beeld over ondernemerschap als carrièrestap is positief, echter de angst om te falen is nog steeds groot. Onze Vlaamse buren zijn gestart met 'Failing Forward' om het stigmatisering van de gefaalde ondernemer te doorbreken. Als CreativeMV bieden we 'Risky business' aan, een programma om ondernemerschap en ondernemend gedrag te stimuleren en de risicobereidheid te vergroten.

Gisteren was ik bij de Entrepreneurial Research Day, een middag om te reflecteren op recent onderzoek over entrepreneurial ecosystems en het ondernemerschapsonderwijs. Een paar voor mij interessante inzichten waren:

 
  • Het ontbreekt nog aan harde bewijzen dat ondernemerschapsonderwijs bijdraagt aan een hogere intentie om te gaan ondernemen. Het verband is sterker in de context van landen met relatief zwakke instituten en lage onzekerheidsvermijding. In deze landen is ondernemerschapsonderwijs effectief en wordt de bewustwording verhoogd. In Nederland is dit anders. Ons ondernemerschapsonderwijs sneeuwt als het ware onder.
  • Als voorbeeld van hoeveel we aan ondernemerschapsonderwijs doen, in Utrecht komt nog maar 5% van de studenten in het hoger onderwijs tijdens de studie in aanraking met ondernemerschap.
  • De leeftijd van 10-15 jaar is het meest geschikt om de bewustwording over ondernemerschap te stimuleren, niet zozeer in het hoger onderwijs.
Ook zou het beleid gericht moeten zijn op het stimuleren van excellent onderwijs voor het creëren van een ambitieuze ondernemerschapscultuur.

In onze masterclass 'Starters en Startups', speciaal voor beleidsmakers, gaan we in op de ontwikkeling van effectief ondernemersbeleid. We delen
de laatste wetenschappelijk kennis over de ontwikkeling van ondernemerschap, de opzet van een entrepreneurial ecosysteem en de programma’s die werken in de praktijk.

In deze update, deel ik graag met je de volgende laatste ontwikkelingen:

- Boek nu je Kerst- of Nieuwjaarslezing
- Cultuur in Beeld 2016
- De bijdrage van de deeleconomie aan BBP
- Nieuw design CreativeScan
- White paper over de toekomst van werk
- Stimuleren van productiviteit
- Marktfalen bij open innovatie


Hartelijke groet,



Leuk als je onze nieuwsbrief deelt met anderen. Dank je wel!
Deel
Tweet
+1
Deel
Stuur door

BOEK JE KERST- OF NIEUWJAARSLEZING

Half november: 2017 in zicht... Wie het jaar wil afsluiten met een frisse blik op de toekomst, of het nieuwe jaar wil beginnen met een inspirerende visie, boekt nu een trendsessie bij CreativeMV. Kleed de kerst- of nieuwjaarsborrel aan met prikkelende inhoud! Wij bieden op maat trendverhalen tussen de 10 en 60 minuten. Inspirerend, oogstrelend en relevant. Interesse? Mail Mariel@creativemv.nl of kijk op onze site voor een indruk van de onderwerpen en mogelijkheden.

 

CULTUUR IN BEELD 2016

#creatieveindustrie
Deze week is de publicatie 'Cultuur in Beeld' door minister Bussemaker naar de Tweede Kamer gestuurd. De thema's diversiteit, spreiding en de arbeidsmarkt zijn de drie genoemde zorgthema's en moeten volgens de minister prioriteit krijgen. Bussemaker schrijft in haar begeleidende brief dat ze het advies van de Raad voor Cultuur overneemt om € 2 miljoen te besteden aan drie maatregelen: versterking van de arbeidsmarktpositie, betere beloning en ondersteuning van kleinschalig ondernemerschap, vooral voor zzp’ers.
 

DE BIJDRAGE VAN DE DEELECONOMIE AAN BBP

#economischeontwikkeling
De ‘collaborative economy’ – ook wel bekend als de ‘sharing economy’ - stelt mensen in staat om via ict en internetplatforms producten en diensten te delen. Steeds meer Europese landen voeren hiervoor regels in, die ruimte bieden aan deze innovatie maar tegelijkertijd duidelijkheid bieden over arbeidsnormen en ‑rechten, consumentenbescherming, belastingheffing, aansprakelijkheid, kwaliteit van de dienstverlening en de veiligheid van de gebruiker. Een rapport van de denktank van het Europees Parlement roept op tot een Europabrede ontwikkeling van deze regelgeving. Een artikel op de website van het World Economic Forum (WEF) gaat in op de bijdrage van de ‘collaborative economy’ aan het bbp van landen.
 

NIEUW DESIGN CREATIVESCAN

Samen met Entrepreneur Scan zijn we trots op het nieuwe online design en het rapport van de CreativeScan. Het is geheel vernieuwd. Alles is vanzelfsprekend mobielvriendelijk en ingericht volgens de laatste design eisen voor gebruiksgemak. Simpel en herkenbaar.

Al eerder zijn nieuwe 'features' toegevoegd, zoals de uitbreiding van de Entrepreneurial Index, de SMART doelen wizard, de confrontatiematrix en de e-learning module.
 

WHITE PAPER OVER DE TOEKOMST VAN WERK

#arbeidsmarkt
We schrijven er zelf regelmatig over. De arbeidsmarkt is, als gevolg van technologische ontwikkelingen en onder invloed van grote maatschappelijke ontwikkelingen, volledig aan het veranderen. Denk aan de opkomst van nieuwe arbeidsrelaties (zoals de ‘gig economy’) en de steeds sneller veranderende inhoud en organisatie van het werk. De World Employment Confederation – Europe heeft hierover een rapport uitgebracht. Het beschrijft alle ontwikkelingen die gaande zijn en komt met een serie beleidsaanbevelingen.


STIMULEREN VAN PRODUCTIVITEIT

#economischbeleid
Denktank ITIF (Information Technology and Innovation Foundation) is van mening dat de productiviteit niet zozeer wordt gestimuleerd door marktwerking, maar veel meer door organisatievermogen en technologie.

De overheid kan, volgens ITIF, de productiviteit een kick-start geven met sterkere fiscale prikkels voor investeringen in machines en uitrusting, meer steun voor R&D op het gebied van automatiseringstechnologieën, en dan per industrietak te stimuleren dat bedrijven betere technologieën gaan inzetten. Ze hebben een boek (pdf) geschreven over hun aanpak.


MARKTFALEN BIJ OPEN INNOVATIE

#innovatie
Open innovatie volgens Henry Chesbrough (Universiteit van Berkeley) is het combineren van interne en externe bronnen voor zowel de ontwikkeling als het op de markt brengen van nieuwe technologieën en producten.

Open innovatie (OI) kan goed uitpakken voor individuele bedrijven en de maatschappij. Een aantal studies suggereert echter dat het gemiddelde niveau van OI-activiteit ver achterblijft bij wat mogelijk is.

Een rapport van het Britse Enterprise Research Centre (ERC) onderscheidt vier vormen van marktfalen die hieraan ten grondslag liggen. Vervolgens beschrijft het hoe het beleid deze vormen van marktfalen kan bestrijden.


LEES ONZE LAATSTE BLOGS

Stuur ons een e-mail
Bezoek onze site
Je ontvangt van ons berichten omdat je je hebt aangemeld of omdat wij met elkaar samenwerken. Wil je geen enkele nieuwsbrief of blog van CreativeMV missen? Voeg dan info@creativemv.nl toe aan je adressenlijst. Als je geen nieuws meer van ons wilt ontvangen of als je het mailadres wilt aanpassen, dan kun je dat via deze links aangeven.
 
Copyright © 2016 CreativeMV
 


Aanmelden I update je gegevens I uitschrijven






This email was sent to <<E-mail>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
CreativeMV · Atoomweg 63 · Utrecht, UT 3542 AA · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp