Copy
De Staat van de Economie is vanochtend gepresenteerd. Lees de highlights.
Geen goede weergave?
Lees onze nieuwsbrief online
  Beleid       Projecten      Ontwikkeling      Concepten      Training        Contact
Deel
Deel
Tweet
+1
Stuur door

In de wolken...


Beste <<Voornaam>>,


Op deze Valentijnsdag zijn de cijfers van het CBS bekend gemaakt, en het ziet er economisch gezien allemaal heel positief uit. Minister van Economische Zaken Kamp is zogezegd in de wolken. De highlights van de Staat van de Economie:

  • Nederlandse economie groeide 2,1 procent in 2016, het hardst sinds 2007.
  • Het vertrouwen van consumenten is in januari 2017 toegenomen tot het hoogste niveau in ruim 9 jaar.
  • Het aantal banen is in het vierde kwartaal van 2016 met 53 duizend toegenomen. Dat is de grootste groei in vijf jaar tijd. Verder steeg het aantal vacatures in het vierde kwartaal met 8 duizend en daalde het aantal werklozen met 29 duizend.
  • De meeste banen kwamen er het afgelopen kwartaal bij in de handel, het vervoer en de horeca (+16 duizend). Gezamenlijk zijn deze bedrijfstakken goed voor een kwart van het totaal aantal banen in Nederland.
  • 73,2% van alle werknemers had in 2016 een vast contract.

Alle cijfers vind je op de site van het CBS.

Monitor brede welvaart
Ook heeft het CBS vandaag bekend gemaakt dat ze op verzoek van het kabinet gaat werken aan een Monitor Brede Welvaart. De behoefte aan deze monitor komt voort uit de erkenning dat welvaart meer is dan bbp-groei alleen. Brede welvaart omvat naast bbp-gerelateerde indicatoren dan ook tal van andere aspecten zoals milieu, gezondheid, onderwijs, arbeid, veiligheid, vertrouwen en ongelijkheid. Daarbij gaat het niet alleen om welvaart ‘hier en nu’, maar ook om de gevolgen van ons handelen voor de rest van de wereld en voor die van toekomstige generaties.


In deze update, deel ik ook graag met je de volgende ontwikkelingen:


- Kritische factoren innovatiebeleid
- Nieuw businessmodel voor innovatie
- Nieuwe school voor Data science
- Gatekeepers en Gamechangers
- Creatie of innovatie
- De deel-economie platformen in Nederland
- Verveling op het werk goed voor creativiteit
- Praktijkvoorbeelden voor Nationale skills strategie


Fijne Valentijnsdag!

PS: de foto hierboven is van het kunstwerk 'Head in the clouds' van Michaël Martins Afonso and Caroline Escaffre-Faure, getoond tijdens het Festival des Arcitectures Vives in Montpellier.

Leuk als je onze nieuwsbrief deelt met anderen. Dank je wel!
Deel
Tweet
+1
Deel
Stuur door

 

INNOVATIEBELEID

KRITISCHE FACTOREN INNOVATIEBELEID

Een urgente kwestie voor beleidsmakers over de hele wereld is hoe je langetermijngroei kunt genereren door middel van technologische innovatie.

Een artikel van drie Amerikaanse economen op de website Vox laat zien dat bevolkingsdichtheid en de ontwikkeling van financiële dienstverlening belangrijke determinanten zijn op nationaal niveau. Onderwijs is de kritische factor op individueel niveau.


 

INNOVATIEKRACHT

NIEUW BUSINESSMODEL VOOR INNOVATIE
Fusies, overnames en joint ventures kosten te veel tijd, geld en inspanning om een concurrentievoordeel te behalen.

Rapporten van de Economist Intelligence Unit (EIU) en Harvard Business Review (HBR) Analytic Services onthullen een nieuwe trend: de industriële ‘mash-up’. De essentie hiervan is strategische, op innovatie gerichte, allianties aan te gaan binnen en buiten de eigen sector.
 

SCHOOL VOOR DATA SCIENCE

De HvA, de UvA en de VU lanceren in samenwerking met het CWI een speciale school volledig gericht op ‘data science’. Momenteel bieden ze gezamenlijk meer dan 200 verschillende opleidingen en cursussen gerelateerd aan dit gebied. Door intensiever samen te werken, hopen de instellingen beter in te spelen op de wereldwijd toenemende vraag aan gekwalificeerde dataspecialisten. De school wordt eind maart officieel geopend.
 
UITGELICHT

GATEKEEPERS & GAMECHANGERS

#keynotes en workshops
Hoe zien organisaties met hun nieuwe businessmodellen er uit? Wat doen zij anders? En wat kunnen ‘conventionele’ en ‘nieuwe’ businessmodellen van elkaar leren? We geven tips over hoe je jouw businessmodel kunt vernieuwen, zodat je ook morgen relevant bent.
 

CREATIE OF INNOVATIE

Wat is nieuw, wat is vernieuwend en voor wie is het nieuw? Begrippen als creativiteit en innovatie worden veel in combinatie gebruikt, maar er zijn duidelijke verschillen. Op humoristische wijze met een vleugje wetenschap gaat Mariël in op de verwarring, het creatieve proces en het waarom.
 

DE DEEL-ECONOMIE PLATFORMEN IN NL

#economischeontwikkeling
De website Deeleconomie in Nederland heeft een infographic gemaakt met een overzicht van alle deelplatformen in ons land. Deze zijn opgedeeld in 10 categorieën: diensten, energie, mobiliteit, ruimte, zorg, kennis, goederen, logistiek, eten en ecosysteem. Op de website zelf staan de profielen van de platformen. Een boekje van Liveable Cities (Lancaster University) vertelt meer over deelplatformen in steden. Een artikel van ScienceDirect gaat in op de vragen: wat is de deeleconomie, hoe is deze ontstaan, wat zijn de gevolgen voor economie, maatschappij en milieu, hoe vindt regulering plaats en voldoet dat, en hoe zouden platformen anders kunnen worden vormgegeven?


VERVELING OP WERK MAAKT CREATIEF

#creativiteit
Uit een onderzoek van wetenschappers aan de University of Central Lancashire blijkt dat werknemers die eerder een taak hadden moeten uitvoeren die tot verveling leidt, bij een volgende opdracht een grotere creativiteit aan de dag legden dan hun gemiddelde collega’s.
De positieve impact moet volgens de onderzoekers vooral worden toegeschreven aan het feit dat de verveling de werknemer de kans biedt om te dagdromen.


NATIONALE SKILLS STRATEGIE

#onderwijs
Sinds een jaar werken de OESO, de rijksoverheid en de SER samen aan een Nationale Skills Strategie. Voor dit traject hebben drie dialoogbijeenkomsten plaatsgevonden.

Deelnemers aan deze bijeenkomsten hebben een groot aantal praktijkvoorbeelden ingediend waarin het ontwikkelen en benutten van vaardigheden centraal staan.
De SER heeft deze gebundeld.


LEES ONZE LAATSTE BLOGS


OVER CREATIVEMV


CreativeMV richt zich met haar beleid – en organisatieadvies op het bieden van oplossingen voor vraagstukken op het gebied van strategie, ontwikkeling en uitvoering. Proactiviteit is voor ons hierin het kernwoord.

Wij anticiperen vandaag op nieuwe ontwikkelingen en trends van morgen en vertalen dit voor jouw organisatie naar de toekomstige behoefte van burger, bedrijf en consument, zodat je ook in de toekomst relevant bent.

We leveren: Expertise:
Direct contact
Bezoek onze site
Je ontvangt van ons berichten omdat je je hebt aangemeld of omdat wij met elkaar samenwerken. Wil je geen enkele nieuwsbrief of blog van CreativeMV missen? Voeg dan info@creativemv.nl toe aan je adressenlijst. Als je geen nieuws meer van ons wilt ontvangen of als je het mailadres wilt aanpassen, dan kun je dat via onderstaande links aangeven.

Contact
Atoomweg 63
3542 AA Utrecht
06 - 813 62 492
 
Copyright © 2017 CreativeMV
 


Aanmelden I update je gegevens I uitschrijven

Email Marketing Powered by Mailchimp