Laatste nieuws van CreativeMV: financiële sector in beweging en Kunstcongres in perspectief op 16 november in Apeldoorn
Geen goede weergave?
Lees onze nieuwsbrief online

 


Creative Minds
Explore, reflect and create


Beste Mariël,

Onlangs was ik bij de eerste lezing van het Stedelijk Museum, waarbij de rol van creativiteit in de hedendaagse kunst en cultuur centraal staat. Tijdens deze aftrap stond het begrip creativiteit centraal. Koren op mijn molen. Ik was nieuwsgierig naar hun definitie en benadering van creativiteit. Margaret Boden, professor cognitieve wetenschappen Universiteit Sussex, was een van de sprekers.

Boden beschreef drie vormen van creativiteit: combinatie, ontdekking en transformatie. In de kunsten is volgens haar de vorm van ontdekking het meest van toepassing. Je hebt het als het ware eerder gezien, bijvoorbeeld in het buitenland, maar niet in deze vorm en creëert hier op voort. Voor deze vorm is oefening en kennis noodzakelijk, om de juiste vragen te kunnen stellen en de grenzen op te zoeken. Het kost tijd.

Daarom is het belangrijk dat al vroeg in het onderwijs deze nieuwsgierigheid of eigenwijsheid wordt gestimuleerd. Een van de redenen waarom de docentenscan begin dit jaar is ontwikkeld.

In deze update, deel ik graag met je de laatste ontwikkelingen:
- Kunstcongres met perspectief op 16 november
- Financiële sector in beweging
- Economisch beleid gericht op groei productiviteit
- Een terugblik op onze activiteiten
- De kansen van werkplekinnovatie
- En een pleidooi van Ericsson voor een nationale Internet of Things strategie

 

Wordt het tijd om bij te praten? Laten we dan snel een afspraak maken. Bel mij op 06-81362492 of mail mij direct. Komende week doe ik inspiratie op in New York, dus het kan zijn dat onze tijden iets anders lopen, via de mail kan ik altijd snel reageren.


Hartelijke groet, 

Kunst in perspectief

Op maandag 16 november organiseert het UWV het Kunstcongres met perspectief in theater Orpheus in Apeldoorn. Een uniek event voor 150 beeldend kunstenaars met Wajong, WIA of WAO uitkering om zich te profileren en hun ondernemerschap te ontwikkelen. Mariël is dagvoorzitter en geeft de plenaire lezing: 'Kijken door de ogen van Picasso, inspiratie door kunst en trends. CreativeScan, de ondernemerstest voor de creatieve sector, is een van de sponsoren.
 

Financiële sector in beweging

De komende jaren verandert er, mede door digitalisering, veel voor organisaties in de financiële dienstverlening. Dit betekent dat veel bedrijven weer terug moeten keren naar hun kernwaarden; wat wil ik en wat kan ik als bedrijf voor mijn klant betekenen. En nog belangrijker, wat wil mijn klant? Een van de belangrijkste veranderingen misschien wel voor een oorspronkelijk aanbodgerichte sector. Op 24 november zijn we met Creatief Innoveren als spreker te gast bij een event voor de klanten van belastingadvieskantoor Of Course. Met als thema 'Anders kijken, Anders zien en Anders doen', want ook zij hebben 'anders gezien' en gaan 'anders doen' en daarin willen zij hun klanten meenemen.

Economisch beleid gericht op groei productiviteit

In juli publiceerde de OESO een rapport over de vertraging van de groei van productiviteit. Een wereldwijd fenomeen. Innovatiebeleid is een van de gevoerde oplossingen. Het rapport constateerde dat overheden ook bepaalde wetten en regels kunnen aanpassen om de productiviteit te vergroten. Daarnaast moeten ze in ieder geval, net als bedrijven, meer investeren in r&d. Ook moeten er betere mechanismen komen voor technologieoverdracht. Het zijn aanbevelingen die reeds eerder zijn gegeven, en wat nog steeds actief moet worden bepleit.
 

Een terugblik

De afgelopen maanden zijn voorbij gevlogen. We kijken terug op zeer leuke en interessante bijeenkomsten waar wij presentaties en workshops over creativiteit, innovatie, nieuwe trends en ontwikkelingen hebben gegeven. We waren onder meer bij een teamdag van ABN AMRO Group te gast op een bijzonder cultureel terrein 1800 Roeden in Amsterdam. Wij zijn aan de slag gegaan met hun uitdagingen voor de toekomst, zowel extern als intern.
Tevens is het eerder online verschenen AFAS Insite accountancy magazine nu ook in geprinte versie verkrijgbaar met Mariël op de cover! Daarnaast heeft de tweede intervisiebijeenkomst met de kunstenaars uit het project Nieuwe Generatie Denkkracht plaatsgevonden, waarbij we een nieuwe kunstenaar mochten verwelkomen in het project, Carolina Agelink. Ook is deze maand de eerste training met de docentenscan van Cultuurmij Oost van start gegaan. De eerste reacties zijn erg positief. Wil je meer informatie hierover, neem dan contact met ons op.
Share
Tweet
Share
+1
Forward

Werkplekinnovatie


Eurofound heeft een rapport gepubliceerd dat 51 bedrijven uit Europa beschrijft op het gebied van werkplekinnovatie. Deze vorm van innoveren wordt vaak ingegeven door het streven naar efficiencyverbetering en verbetering van de innovatiecapaciteit, maar leiden bijna altijd ook tot betere processen en een hogere kwaliteit van arbeid.

In het overheidsbeleid zou volgens het rapport meer aandacht voor werkplekinnovatie moeten komen.

Nationale IoT strategie


Het Internet of Things (IoT) maakt een enorme opkomst door, die wordt gevoed door ontwikkelingen in 5G, de cloud en big data. Maar de technologische ontwikkelingen zijn veelvormig, de strategieën van de betrokken industrieën gefragmenteerd en de pogingen tot regelgeving weinig gestructureerd. Ericsson pleit voor nationale IoT-strategieën om het volledige potentieel van ‘the connected world’ te benutten. Overheden en bedrijven zouden zulke strategieën gezamenlijk moeten ontwikkelen.

Lees onze laatste blogs

CreativeMV voor beleid, projecten en ontwikkeling

Bel ons op 06-81362492 of mail ons.

Ontdek onze meerwaarde voor:
Beleid
Projecten
Ontwikkeling competenties
Concepten

En onze expertise op het gebied van Onderwijs & Arbeidsmarkt, Ondernemerschap, Cultuur & Toerisme, Innovatie, en de creatieve industrie
Volg ons ook via:

                

Copyright © 2015 CreativeMV
 
Vertel verder! (Dank je wel)

Tip een vriend
Je ontvangt van ons berichten omdat je je hebt aangemeld of omdat wij met elkaar samenwerken. Wil je geen enkele nieuwsbrief of blog van CreativeMV missen? Voeg dan info@creativemv.nl toe aan je adressenlijst. Als je geen nieuws meer van ons wilt ontvangen of als je het mailadres wilt aanpassen, dan kun je dat via deze links aangeven.