Laatste nieuws van CreativeMV: werken met culturele competenties als docent
Geen goede weergave?
Lees onze nieuwsbrief online

 


Kind of blue
Jazz, in het ondernemen, in het leven, en in het onderwijs


Beste test,

Aankomend weekend wordt het veertigste North Sea Jazz festival gehouden. Een festival waar ik al sinds mijn kinderjaren kom. Ik heb mooie herinneringen aan de fantastische concerten van Miles Davis, Diana Krall en Linda Hopkins, en de spontane sessies die ontstonden in de gangen van het congrescentrum en de hotels na afloop. Jazz; improvisatiemuziek bij uitstek. Het vereist creativiteit, flexibiliteit, behendigheid en empathie. Net als in het ondernemen. En eigenlijk ook in het leven.

De afgelopen maand ben ik bij meerdere bijeenkomsten geweest over het onderwijs van nu en in de toekomst. Wat is essentieel om te leren en te ontwikkelen voor een kind? De meningen lopen zeer uiteen. Dat wil zeggen het is moeilijk om keuzes te maken. Alles is belangrijk, tot schoonschrijven aan toe. Naar mijn mening kunnen we al heel veel bereiken door te kijken naar de lesvorm. Vaardigheden als creativiteit, ondernemendheid, onderzoeken, verbeeldingskracht en flexibel gedrag kunnen heel goed daarin worden ontwikkeld, zonder dat je afscheid hoeft te nemen van kennisgebieden. De wijze waarop je de kennis eigen laat maken is echter anders dan de methoden die we tot op heden hebben gehanteerd.

Ook moet de kennis over de mate van mogelijke ontwikkeling van competenties meer worden verspreid en eenduidig worden gehanteerd. We praten lang niet altijd over hetzelfde. Hoogleraar Talentontwikkeling Juliette Walma van der Moolen (TU) benoemde dit ook tijdens de onlangs gehouden KNAW bijeenkomst 'Het nieuwsgierige kind' (1:32). Een interessante bijeenkomst met interessante inzichten vanuit de wetenschap en de kunst met aanbevelingen voor het onderwijsplatform 2032. Het laatste is er voorlopig nog niet over gezegd. Ook niet door ons.

In deze update, deel ik graag met je de laatste ontwikkelingen:
- Ondernemerschap in het kunstonderwijs
- Werken met culturele competenties als docent
- Een terugblik op onze activiteiten
- Wat steden kunnen doen om startups te stimuleren
- In cijfers: jeugdmonitor en onderwijs

 

Wordt het tijd om bij te praten? Laten we dan snel een afspraak maken.
Ga je met vakantie? Heel veel plezier en graag tot snel daarna!

Hartelijke groet, 

Ondernemerschap in het kunstonderwijs

Al jaren maken wij ons sterk, onder andere met de inzet van CreativeScan voor ontwikkeling van ondernemend gedrag in het Kunstonderwijs. Het grootste deel van de afgestudeerden wordt ondernemer, en het mag dus ook niet ontbreken in de voorbereiding op de uitoefening van hun kunsten. Ook studenten vragen er nu om.
 
Tijd voor een evaluatie hebben de onderzoekers van het onlangs verschenen rapport 'Talent voor de creatieve economie' gedacht. Een onderzoek naar de plek van ondernemerschap in het kunstonderwijs, het belang van autonomie, een leidende rol van de kunsten in innovatie en de toenemende invloed van technologie. Je kunt het rapport hier bestellen.

Werken met culturele competenties als docent


Een veranderende samenleving vereist andere vaardigheden van werkenden in de toekomst. Daarom is het van belang dat vroegtijdig hierop door het onderwijs in een doorlopende leerlijn wordt ingespeeld. Denk hierbij aan onderzoekend, creërend en reflecterend vermogen. Maar ook aan samenwerken en zelfstandig kunnen werken. Om als docent de leerling hierin goed te begeleiden, is inzicht in het eigen gedrag en deze vaardigheden van essentieel belang.

De docentenscan is hiervoor speciaal ontwikkeld. Voor leraren en docenten in cultuureducatie en in andere vakgebieden. Het is inzetbaar voor je eigen ontwikkeling en voor een optimale samenwerking in je docententeam. Heb je interesse? We maken graag snel een account voor je aan. Neem direct contact met ons op.

Een terugblik

De afgelopen maanden zijn voorbij gevlogen. We kijken terug op zeer leuke en interessante bijeenkomsten waar wij presentaties en workshops over creativiteit, innovatie, nieuwe trends en ontwikkelingen hebben gegeven. We waren bij BAI in Den Bosch om meer te vertellen over de kansen van 3D printen voor architecten. De tekening hiernaast is n.a.v. onze lezing gemaakt door Miesjel van Gerwen.
En je kon onze interviews lezen in onder meer AFAS Insite accountancy magazine en De Financiële Telegraaf. Daarnaast zijn projecten als Hightech Innovatiehub afgesloten en heeft de eerste intervisiebijeenkomst met de kunstenaars uit het project Nieuwe Generatie Denkkracht plaatsgevonden. Ook zijn we trots dat de SIA RAAK-PRO subsidie aan het lectoraat zorginnovatie van Hogeschool Rotterdam is toegewezen. Wij hebben ze tekstueel geholpen met hun aanvraag 'Sterk gestart in de zorg'.
Share
Tweet
Share
+1
Forward

Wat steden kunnen doen om startups te stimuleren


Afgelopen week verscheen het CITIE-rapport voor overheden over het bevorderen van innovatie en ondernemerschap in steden. De gids bevat o.a. een diagnostisch hulpmiddel, onderzoeksresultaten en inspirerende verhalen. Uit de onderzoeksresultaten over 2015 blijkt dat New York haar start-ups op de beste manier ondersteunt. Op een ranglijst voor deze ondersteuning door 40 steden in de wereld staat Amsterdam op 5. Lees meer

In cijfers: jeugd en onderwijs


De Europese Commissie heeft verbetering van de kansen voor jeugd als speerpunt. Om de 8 actiepunten te monitoren worden 41 indicatoren regelmatig gemeten. De 'Youth monitor' biedt handige cijfers op het gebied van o.a. educatie, werkgelegenheid en ondernemerschap.

Ook het CBS heeft een nieuwe site gelanceerd met handige kengetallen: Onderwijs in cijfers.

Lees onze laatste blogs

CreativeMV voor beleid, projecten en ontwikkeling

Bel ons op 06-81362492 of mail ons.

Ontdek onze meerwaarde voor:
Beleid
Projecten
Ontwikkeling
Bedrijfsconcepten
Ondernemerschap
Volg ons ook via:

                

Copyright © 2015 CreativeMV
 
Vertel verder! (Dank je wel)

Tip een vriend
Je ontvangt van ons berichten omdat je je hebt aangemeld of omdat wij met elkaar samenwerken. Wil je geen enkele nieuwsbrief of blog van CreativeMV missen? Voeg dan info@creativemv.nl toe aan je adressenlijst. Als je geen nieuws meer van ons wilt ontvangen of als je het mailadres wilt aanpassen, dan kun je dat via deze links aangeven.