NIEUWE CULTUURPLAN 2018-2021
Beste <<Voornaam>>,
Minister Van Engelshoven (OCW) stuurde een week geleden naar de Tweede Kamer de cultuurbrief ‘Cultuur in een open samenleving‘. De cultuurbrief bevat een uitwerking van de plannen in het regeerakkoord op het gebied van cultuur. Van Engelshoven maakt gebruik van vijf thema’s voor de uitwerking van haar cultuurplan.
Wat mij als eerste opvalt aan het cultuurplan, is de aandacht voor erfgoed en de rol van kunst en cultuur in de vorming van individuen, in de brief genoemd als historisch – democratisch bewustzijn. De kunstenaar wordt weer gezien als degene, die de kijker, het publiek, door verhalen en beelden de eigen voorstelling van de wereld kritisch laat toetsen en ontwikkelen. Dit is ook naar mijn mening zeker een functie van de kunsten, maar we hebben het een tijdje niet zo duidelijk teruggezien in het landelijke cultuurbeleid.
Waar staatssecretaris Zijlstra inging op het cultureel ondernemerschap en de zelfredzaamheid van de sector, en minister Bussemaker op de functie van de creatieve sector voor creativiteit en innovatie, ziet Van Engelshoven de rol van de kunsten als kritische bril waardoor het publiek kan kijken naar de omgeving en kan reflecteren op de omgeving en zichzelf. Geen spiegel, maar een bril. Een duidelijk verschil. Een bril, waardoor je kan kijken naar het verleden, heden en de toekomst.
In deze nieuwe blog ga ik in op het nieuwe cultuurplan en wat het betekent voor de sector.
Lees mijn blog verder online >>
In deze update, deel ik graag met je de laatste ontwikkelingen:
- Technieken om innovatie in kaart te brengen
- Belastingheffing in de deeleconomie
- Keynote: Creatie of innovatie
- Aan de slag met de docentenscan
- Innovatie in Nederland niet exclusief hoofdstedelijk
- Ondersteuning wetenschappers van idee naar markt
- Nieuwe definitie voor excellentie
Veel leesplezier!
Hartelijke groeten,

|