Copy
Lees het laatste nieuws over Internet trends, fintech, het basisinkomen en de vernieuwde agenda voor het hoger onderwijs.
Geen goede weergave?
Lees onze nieuwsbrief online
  Beleid       Projecten      Ontwikkeling      Concepten      Training        Contact
Deel
Deel
Tweet
+1
Stuur door

Vrouwen die durven te ondernemen


Beste <<Voornaam>>,

In de Elsevier van deze week staat een artikel over vrouwen die 'durven' te ondernemen. "Ondernemen voor eigen risico schijnt nog steeds een mannending." Het artikel is geschreven naar aanleiding van TheNextWomen 100. Opvallend in het artikel vond ik dat veel vrouwen uit de 'succesvolle' lijst, een familiebedrijf leiden. Elsevier voegt hier (gelukkig) aan toe dat ondanks de vrouwen niet de oprichter zijn, dit niks zegt over hun ondernemendheid. Volgens de geïnterviewde ondernemers is het van belang dat je oplossingsgericht bent, je ambities hebt, je keuzes maakt, niet bang bent om fouten te maken en doorzet. Vrijheid en dingen naar je eigen hand kunnen zetten maakt het ondernemerschap aantrekkelijk. Daar ben ik het helemaal mee eens. En gelukkig is het aandeel vrouwelijke ondernemers de afgelopen jaren in Nederland behoorlijk toegenomen.
 

In deze update, deel ik graag met je de laatste ontwikkelingen:

- Europa: Vernieuwde agenda voor hoger onderwijs
- Britse krant hekelt Haagse marketing rond Mondriaan
- Mary Meeker's 2017 Internet Trends Report
- Nederland in top 5 meest concurrerende economieën en meest innovatieve landen
- Mondiaal basisinkomen is geen innovatiebeleid
- 10 Fintech-aanbevelingen voor nieuwe kabinet
- Open Data Portals in acht middelgrote Europese steden


Veel leesplezier!



 

Leuk als je onze nieuwsbrief deelt met anderen. Dank je wel!
Deel
Tweet
+1
Deel
Stuur door

 

UITGELICHT

Europa: Vernieuwde agenda voor het hoger onderwijs

Er is sprake van een mismatch tussen de vaardigheden die Europa nodigt heeft en de vaardigheden die aanwezig zijn. De maatschappelijke tweedeling groeit. En het lukt universiteiten onvoldoende om bij te dragen aan innovatie in de (regionale) economie. Om deze en andere problemen op te lossen, presenteert de Europese Commissie een vernieuwde agenda voor hoger onderwijs.
 

Britse krant hekelt Haagse marketing rond Mondriaan

Op dit moment vindt in het Gemeentemuseum Den Haag de grootste overzichtstentoonstelling van Piet Mondriaan ooit plaats. Ruim 300 werken tonen de chronologische ontwikkeling van een van de grondleggers van De Stijl, de kunststroming die dit jaar 100 jaar bestaat. Volgens de Britse krant Independent gaan het museum en de stad echter een stap te ver in de marketing van de kunstenaar, ze noemen het zelfs ‘een schande’.

Mary Meeker’s 2017 Internet Trends Report

Het lezen van het jaarlijkse Mary Meeker’s Internet report is de beste manier om op de hoogte te blijven van alles wat gebeurt en naar verwachting gaat gebeuren in de technologische industrie. De zeer snel groeiende consumentenmarkten in India en China vormen de rode draad in de rapporten van de laatste jaren, maar er komen nog veel meer onderwerpen aan de orde.
 

Nederland in top 5 meest concurrerende economieën van de wereld

De top 10 van meest concurrerende landen ter wereld van de 2017 IMD World Competitiveness Rankings van de Zwitserse business school IMD is dit jaar nauwelijks veranderd. Hong Kong en Zwitserland zijn op 1 en 2 blijven staan, Singapore (nu 3) en de VS (nu 4) zijn van plaats gewisseld. Maar Nederland maakt wel een belangrijke sprong: van 8 naar 5. Dit jaar publiceert IMD voor het eerst ook een ranglijst van landen naar digitaal concurrentievermogen. Deze lijst wordt aangevoerd door Singapore, Zweden en de VS. Nederland staat op plaats 6. We staan ook weer in de top vijf van meest innovatieve landen in de Global Innovation Index 2017.

Mondiaal basisinkomen is geen innovatiebeleid

#innovatiebeleid
Een universeel basisinkomen zou de oplossing zijn voor de dreigende massawerkloosheid als gevolg van de toenemende automatisering en trends als de opkomst van robots. Een artikel van Medium vertelt meer over dit pleidooi. Ook ondernemers uit Silicon Valley, zoals Mark Zuckerberg, hebben hun steun voor het idee uitgesproken. Een vermeend effect van een universeel basisinkomen zou zijn dat het innovatie en ondernemerschap bevordert, omdat mensen meer risico’s zouden nemen als er een bodem onder hun bestaan ligt. Artikelen van Vox en Forbes leggen uit waarom dit onwaarschijnlijk is. Bovendien zijn er (vele) vormen van beleid die met grotere zekerheid meer innovatie en ondernemerschap opleveren. De Britse denktank Nesta meldt dat er nog veel meer ideeën zijn om de hoeveelheid werk en economische gelijkheid in een digitale economie te bevorderen.


10 Fintech-aanbevelingen voor nieuwe kabinet

#economischbeleid
Economie 4.0 verandert het spel, nu de regels nog. Dat is in één zin de belangrijkste aanbeveling die fintech-ambassadeur Willem Vermeend doet aan de overheid. Vermeend adviseert het nieuwe kabinet verder om op korte termijn met een visie op die digitale economie te komen. Onderwerpen hierin zouden, volgens Vermeend, onder meer moeten zijn: digitale diensten, beveiliging, fraude, databescherming en privacy.


Open Data Portals in acht Europese steden

#beleidsstrategie
Steeds meer steden in Europa krijgen ‘open data portals’, vaak ingebed in bredere digitale of ‘smart city’-strategieën. European Data Portal gaf eerder een rapport uit over ‘open data’-toegangspoorten in Amsterdam, Barcelona, Berlijn, Kopenhagen, Londen, Parijs, Stockholm en Wenen. Nu is er een rapport verschenen over vergelijkbare ‘portals’ in middelgrote steden: Dublin, Florence, Gdansk, Gent, Helsinki, Lissabon, Thessaloniki en Vilnius.


LEES ONZE LAATSTE BLOGS


OVER CREATIVEMV


CreativeMV richt zich met haar beleid – en organisatieadvies op het bieden van oplossingen voor vraagstukken op het gebied van strategie, ontwikkeling en uitvoering. Proactiviteit is voor ons hierin het kernwoord.

Wij anticiperen vandaag op nieuwe ontwikkelingen en trends van morgen en vertalen dit voor jouw organisatie naar de toekomstige behoefte van burger, bedrijf en consument, zodat je ook in de toekomst relevant bent.

We leveren: Expertise:
Direct contact
Bezoek onze site
Je ontvangt van ons berichten omdat je je hebt aangemeld of omdat wij met elkaar samenwerken. Wil je geen enkele nieuwsbrief of blog van CreativeMV missen? Voeg dan info@creativemv.nl toe aan je adressenlijst. Als je geen nieuws meer van ons wilt ontvangen of als je het mailadres wilt aanpassen, dan kun je dat via onderstaande links aangeven.

Contact
Atoomweg 63
3542 AA Utrecht
06 - 813 62 492
 
Copyright © 2017 CreativeMV
 


Aanmelden I update je gegevens I uitschrijven

Email Marketing Powered by Mailchimp