Copy
Ukentlig oppdatering fra den lange veien til Det hvite hus. Av politiske junkies, for politiske junkies.
Det har skjedd mye siden forrige 2016-oppdatering. Nedenfor har vi samlet de viktigste sakene. Helt nederst finner du også rykende ferske tall fra AmerikanskPolitikk.no sin 2016-tracker.
Demokratene (Hillary)
Hillary Clinton utsetter valgkampstarten. Ifølge Politico kommer Clinton til å vente med å formelt annonsere sitt 2016 kandidatur til juli, i stedet for april som først har blitt meldt. Grunnen skal være at Clinton-temaet ikke føler seg truet av andre potensielle demokratiske kandidater i en primærvalgkamp, og at det derfor ikke er noen grunn til hastverk. En senere annonsering gir også Clinton bedre tid til å finpusse valgkampbudskapet, mens republikanerne preger nyhetsdekningen.  (Politico)
En meningsmåling blant velgere i Iowa viser at Hillary Clinton har en soleklar ledelse i demokratenes 2016 felt. Clinton leder med 56 % oppslutning, foran senator Elizabeth Warren (D-Massachusetts) med 16 % og Visepresident Joe Biden som får 9 % i delstaten som gjennomfører det første caucusvalget (AmerikanskPolitikk.no).
Manglende Hillary-utfordrere skaper hodebry for demokratene. Det demokratiske partiet står ovenfor en logistisk utfordring i organiseringen av tv-debatter i nominasjonskampen.. Spørsmål om hvor mange debatter som skal avholdes og hvor de skal avholdes kan vanskelig løses uten flere seriøse 2016-kandidater (National Journal).
Hillary Clinton bygger opp et massivt og imponerende valgkampmaskineri. Selv om Clinton ikke formelt har sagt at hun stiller som presidentkandidat, har hun allerede bygget opp et svært imponerende valgkamp team. Blant posisjonene som allerede skal være fylt: En kampanjeformann, en valgkampmanager, en sjefstrateg, ledende opinionsstrateger, en kommunikasjonsdirektør, flere mediarådgivere og en sjef for fokusgruppeundersøkelser (Washington Post).
Republikanerne
Mitt Romney stiller ikke i 2016. Etter flere uker med intense spekulasjoner, uttalte Romney på fredag i forrige uke at han ikke stiller i 2016. «Jeg har besluttet at det er best å gi lederne i partiet vårt muligheten til å bli vår neste presidentkandidat,» sa Romney i en uttalelse til sine støttespillere (AmerikanskPolitikk.no).
Scott Walker leder i New Hampshire, foran Jeb Bush og Rand Paul. En meningsmåling fra New Hampshire, delstaten som avholder det første primærvalget, viser at Scott Walker har tjent mest på Romneys 2016-exit. Wisconsin-guvernøren leder komfortabelt med 21,2 % oppslutning i delstaten, foran tidligere Florida-guvernør Jeb Bush med 14,4 % og senator Rand Paul (R-Kentucky) på tredje med 8,3 % (AmerikanskPolitikk.no).
Scott Walker kapret også førsteplassen hos republikanerne i den tidligere nevnte Iowa-målingen. Walker er favoritten til 16 % av republikanske Iowa-velgere. Rand Paul fulgte Walker med 15 %, mens tidligere Arkansas guvernør Mike Huckabee havnet på tredje med 13 % oppslutning (AmerikanskPolitikk.no).
Sentral Romney medarbeider går til team Bush. David Kochel, en Iowa-basert strateg som arbeidet for begge presidentkampanjene til Mitt Romney, flytter til Florida for å jobbe for Jeb Bush sin PAC "Right to Rise". Kochel trekkes frem som mannen som muligens kan ende opp med å lede Bush sin presidentkampanje dersom den tidligere Florida-guvernøren stiller til valg. "Jeg tror virkelig guvernør Bush er rett person til rett tid," uttalte Kochel. Nyheten ble kjent før Romney varlset at han ikke stiller i 2016 (New York Times).
Rick Perry presenterer imponerende donor-liste. Tidligere Texas-guvernør Perry har annonsert at han har rekruttert 80 store republikanske donorer til Rick PAC, en organisasjon som blir sentral i Perrys 2016-forberedelser. Listen inkluderer svært mange velstående økonomiske støttespillere fra Texas, blant annet mange ledere innen energi-sektoren, samt mektige konservative donorer i blant annet New York, California, Florida og Illinois. I tillegg har flere av donorene bakgrunn som noen av de største støttespillerne til Mitt Romneys kampanje i 2012 (Washington Post).
Leder for Texas GOP skal arbeide som rådgiver for Rand Paul. Steve Munistere, lederen for Det republikanske partiet i Texas, avtrer fra stillingen sin i mars for å jobbe som rådgiver for Rand Pauls mulige presidentkampanje. Nyheten er den siste i rekken som vitner om Pauls fremstøt i forkant av en kommende 2016-kampanje (Wall Street Journal).
#2016tracker
Oppdatert 8. februar
(endring siden 26. januar i parantes)
Demokratene, topp 3:
  1. Hillary Clinton 53,7 % (-0,5)
  2. Elizabeth Warren 11,4 % (+2,1)
  3. Joe Biden 8 % (-0,6)
Republikanerne, topp 3:
  1. Jeb Bush 17,7 % (+2,6)
  2. Scott Walker 12,7 % (+ 4,2)
  3. Rand Paul 9,5 % (-1,4)
Se alle resultatene i ukas #2016tracker på AmerikanskPolitikk.no
2016-snittet bygger på gjennomsnittene av de nasjonale 2016-målingene til RealClearPolitics og Pollster, samt gjennomsnittene av 2016-målingene i Iowa og New Hampshire — de to delstatene som er først ut i begge partiers nominasjonskamp i januar 2016. Modellen baserer seg i tillegg på de ulike kandidatenes odds for å vinne nominasjonen, regnet om til vinnersjanse.
Presidentvalget2016
Presidentvalget2016
@DetHviteHus2016
@DetHviteHus2016
2016-bloggen
2016-bloggen
Podkast
Podkast
Copyright © 2015 AmerikanskPolitikk.no, Alle rettigheter.


avslutt abonnementet    oppdater preferanser 

Email Marketing Powered by Mailchimp