Copy
Focus op Vrouwen is de nieuwsbrief van het themateam Vrouwenrechten - Amnesty International Vlaanderen vzw
Focus op Vrouwen

Stop geweld tegen vrouwen in Egypte

Stop geweld tegen vrouwen in Egypte

Sinds de ’25 januari-revolutie’ spelen Egyptische vrouwen een belangrijke rol bij de demonstraties voor hervorming in hun land. Maar dit is niet ongestraft gebleven. Vrouwen zijn doelwit geworden van mishandelingen en seksueel geweld, specifiek gericht op vrouwen. Zowel de veiligheidsdiensten als individuen hebben zich hieraan schuldig gemaakt.

In plaats van dit geweld aan te pakken, blijven de verschillende politieke partijen elkaar de vinger wijzen. De Egyptische autoriteiten moeten luid en duidelijk aangeven dat (seksueel) geweld tegen vrouwen niet getolereerd wordt en dat de daders gestraft zullen worden.

Kom in actie. Stuur een brief of e-mail en stop geweld tegen vrouwen.
 

Filmbespreking: Wadjda

Wadjda

Wadjda vertelt het verhaal van een jong Saoedisch meisje dat geïntrigeerd geraakt door een fiets. Om de fiets te kunnen kopen, beslist ze om mee te doen aan een Koranwedstrijd. Op die manier worden we meegenomen in de wereld van een innemend tienermeisje, met wilskracht en doorzettingsvermogen.

Tegelijk focust de film op de levensomstandigheden van vrouwen in Saoedi-Arabië, waar de bewegingsvrijheid voor vrouwen ernstig wordt ingeperkt.

Lees meer op onze website.


Abortus in Ierland

In juli 2013 heeft het Ierse parlement een controversiële wet goedgekeurd met 127 stemmen voor en 31 tegen. De wet legaliseert abortus wanneer het leven van de moeder in gevaar is.

Lees meer.


Vrouwenrechten in Iran

Op 14 juni 2013 won de ‘gematigde en hervormingsgezinde’ Hassan Rouhani de presidentsverkiezingen in Iran. Zijn overwinning biedt een kans om de talrijke mensenrechtenschendingen in het land aan te pakken.

Lees meer.