Copy
Focus op Vrouwen is de nieuwsbrief van het themateam Vrouwenrechten - Amnesty International Vlaanderen vzw

Keizersnede redt Beatriz’ leven

Keizersnede redt Beatriz’ leven De 22-jarige Beatriz uit El Salvador was 13 weken zwanger toen haar dokters vaststelden dat de zwangerschap haar leven in gevaar bracht. Een beëindiging van de zwangerschap was nodig om Beatriz te redden. Scans hadden bovendien aangetoond dat de foetus niet in orde was en dat de baby hoogstwaarschijnlijk zou sterven vóór of vlak na de bevalling.

In El Salvador is abortus echter verboden in alle omstandigheden. De dokters wilden de abortus niet uitvoeren zonder garanties van de overheid dat ze niet vervolgd zouden worden.

Er volgde een wekenlange juridische strijd. Na veertien weken bang afwachten en intensieve actie van activisten wereldwijd werd Beatriz gered dankzij een keizersnede.

Lees het bericht op de site

De nieuwe wet op het tijdelijke huisverbod


Nieuwe wet op tijdelijk huisverbod

Tussen gezinsleden kunnen de gemoederen soms hoog oplopen. In sommige gevallen ontstaat zo een crisissituatie. Er wordt geweld gepleegd. Of het risico op geweld is zo groot, dat er preventief wordt ingegrepen. De politie vraagt dan vaak aan één van de partijen om de woning te verlaten.

Helaas is het al te vaak het slachtoffer dat de woning uiteindelijk verlaat. Het slachtoffer wordt daardoor opnieuw slachtoffer. De wetgever heeft een initiatief genomen om dit probleem te verhelpen.

Lees het bericht op de site

Rol van vrouwen in televisieseries: welke soort vrouw ben jij?


Rol van vrouwen in televisieseries: welke soort vrouw ben jij?

We worden overstelpt met televisieseries, vaak met dagelijkse afleveringen, jarenlang. Die series staan bol van stereotypes, een noodzakelijk kwaad om de kijker het gemakkelijk te maken zich in een personage in te leven.

De Brusselse Bozar pakte enkele weken geleden uit met ‘Are you Series’, waar dr. Sarah Sepulchre sprak over de rol van vrouwen in series.

Lees het bericht op de site