Copy
YES! Het is september en dat betekent dat het programma van de Maand van de Geschiedenis online staat! In deze deelnemersnieuwsbrief vind je daarom alvast een selectie van de mooiste activiteiten. Ook lees je hoe we, samen met jou, de activiteit(en) van jouw organisatie de komende tijd onder de aandacht van het publiek gaan brengen. Kom maar door met die voorpret!

Wil je ook de publieksnieuwsbrief ontvangen? Meld je dan hier aan.
Bekijk de hele agenda nu op maandvandegeschiedenis.nl/agenda.
Dit is er allemaal te doen in oktober
Van pekingeend en bamibal tot kompels en koelies

Met zo'n 450 aangemelde activiteiten belooft de Maand van de Geschiedenis, ondanks corona, weer een heel volle en gevarieerde oktobermaand te worden! Een selectie uit het programma:

In Amsterdam wandel je mee met een culinaire stadswandeling en ontdek je de geschiedenis van 'de Chinees' in Nederland. En er mag geproefd worden! Het Heerenveen Museum vraagt aandacht voor 'de Rookende Moor': een stereotiep uithangbord uit de collectie. Hoe moeten musea omgaan met zulke voorwerpen? Het museum nodigt je uit hierover mee te denken. Huist er een ware schrijver in jou? Sluit je dan aan bij de Oost/West-Schrijfweken van Wikipedia en zorg dat er meer kennis beschikbaar komt over gebieden als de Antillen en Suriname. In het Afrika Museum volg je een speciale Oost/West-rondleiding door de collectie en je test je geschiedeniskennis van het Limburgse Leudal in de lokale Grote Geschiedenis Quiz. Tijdens de (grotendeels online) Nacht van de Utrechtse Geschiedenis volg je een spannende zaklamptour in de Dom en je daalt de Rijn af, in de voetsporen van de Romeinen, met de online minicolleges van het Rijksmuseum van Oudheden.

Bekijk de hele agenda
Zo breng je jouw activiteit zelf onder de aandacht...

Voor je het weet is het al oktober! Tijd om je activiteit(en) in de Maand van de Geschiedenis te gaan promoten dus. Laat jouw activiteit extra opvallen door de inzet van het online en offline promotiepakket. Als je je activiteit vóór 10 augustus hebt aangemeld, kon je een promotiepakket met magazines en posters aanvragen. Dat ontvang je in de week van 21 september. Vergeten een pakket te bestellen? Mail dan snel naar maand@openluchtmuseum.nl om alsnog het materiaal aan te vragen.

Daarnaast hebben we ook een uitgebreid online promotiepakket met logo's, postertemplates, webbanners, een invulpersbericht, campagnebeelden en meer. Zo heb je alles bij de hand om in een handomdraai ook je eigen promotiemateriaal te maken.

...en dit doen wij om jouw activiteit voor het voetlicht te brengen
Van onze kant doen we er ook alles aan om jouw activiteit in de schijnwerpers te zetten. Zo maakten we voor het Maand van de Geschiedenis Magazine, dat in oktober gratis verspreid wordt door heel Nederland en als bijlage verschijnt bij Historisch Nieuwsblad en National Geographic Historia, een selectie van de beste en meest bijzondere activiteiten. En bij de VPRO Gids verschijnt een speciale Maand van de Geschiedenis-bijlage met activiteiten.
Daarnaast lichten we de komende tijd op onze website speciale themaroutes uit en zetten we onze social mediakanalen natuurlijk in om jouw activiteiten onder de aandacht van onze volgers te brengen. Ook de Maand van de Geschiedenis Reporters gaan in oktober weer op pad, dus houd onze site in de gaten voor hun updates.

Tip: maak je voor je activiteit een evenement aan op Facebook? Tag dan de Maand van de Geschiedenis als medeorganisator, dan verschijnt de activiteit ook op onze pagina! En plaats je iets over je activiteit in Instagram Stories of op je feed? Tag ons dan via @maand_van_de_geschiedenis, zodat wij jouw berichten kunnen delen.
Alle data & deadlines op een rijtje
Week van 21 september
Deelnemers ontvangen hun promotiepakketten.

21 september
Deadline aanmelden activiteiten voor vermelding in de agenda op maandvandegeschiedenis.nl/agenda.

27 september
Opening Maand van de Geschiedenis met speciale uitzending van radioprogramma OVT vanuit het Nederlands Openluchtmuseum en het Erfgoedfestival.

1 oktober
Start Maand van de Geschiedenis.

25 oktober
Uitreiking Libris Geschiedenis Prijs voor het beste geschiedenisboek van het jaar in live radiouitzending van OVT.

31 oktober
Nacht van de Geschiedenis in het Rijksmuseum Amsterdam. Feestelijke afsluiting van de Maand van de Geschiedenis.
Laat je horen!
Praat mee over Oost/West

In aanloop naar en tijdens de Maand van de Geschiedenis voeren wij op FacebookInstagram en Twitter campagne onder de hashtags #OostWest en #MvdG. Doe mee! Zo kunnen we samen vanuit tal van perspectieven het verhaal van Oost/West door de eeuwen heen vertellen. Tag ons ook vooral in je berichten – @MaandvdGesch op Twitter, @maand_van_de_geschiedenis op Instagram en @maandvandegeschiedenis op Facebook –, zodat wij kunnen liken en retweeten!

De geschiedenis van alle kanten
Nederland en de wereld

Het schilderij ‘De onderwerping van Diepo Negoro aan luitenant-generaal baron de Kock, van Nicolaas Pieneman’ (Rijksmuseum Amsterdam) laat meer zien dan je denkt. Het werk is een toonbeeld van de Nederlandse kijk op de Java-oorlog. Diepo Negoro, de belangrijkste Javaanse leider in de oorlog, wordt afgebeeld als verslagen en onderworpen. Het echte verhaal is echter dat hij werd gearresteerd tijdens de vredesonderhandelingen waar hem een vrijgeleide voor was beloofd.

Wikipedia zet zich in om de geschiedenis van alle kanten te belichten. Jouw instelling kan daarbij helpen en tegelijkertijd een nieuw publiek bereiken.

Hoe kun je als deelnemer van de Maand van de Geschiedenis je collectie bereikbaar maken voor een breder publiek? Wikimedia Nederland, partner van de Maand in 2020, geeft tips.

Lees het artikel
Deelnemersnieuwsbrief
Met de deelnemersnieuwsbrief houden we je op de hoogte van de deadlines en praktische tips en tricks rondom de Maand van de Geschiedenis. Wil je ook onze publieksnieuwsbrief ontvangen, met artikelen, winacties en uittips?
Meld je aan voor de publieksnieuwsbrief

CONTACT 

Heb je vragen of opmerkingen, dan kun je ons bereiken op:
maand@openluchtmuseum.nl
T 026-2006505