Copy
Bestel snel tickets voor een van de inspiratiedagen
Doe Oost/West-inspiratie op in Zwolle of Breda
De inspiratiedagen van de Maand van de Geschiedenis vormen dé gelegenheid om verrassende invalshoeken rond het nieuwe thema te ontdekken, praktische lessen rondom de organisatie en communicatie van evenementen te leren en te netwerken met collega's uit het erfgoedveld om nieuwe samenwerkingen tot stand te brengen.

Bestel nu je tickets, want vol = vol!
Bestel tickets voor een van de inspiratiedagen
Maandag 23 maart - Historisch Centrum Overijssel - Zwolle
Locatie: Historisch Centrum Overijssel
Adres: Van Wevelinkhovenstraat, Zwolle
Tijd: 12.15 - 17.30 uur

PROGRAMMA

12.15u - inloop met lunch
13.00u - panelgesprek: Goede buren. Tijdens de late Middeleeuwen beleefden de Hanzesteden in met name Oost-Nederland een ongekende bloeiperiode. Hoe was de (handels)relatie met zowel de Ooster- als de Westerburen toen? Welke sporen, zowel materieel als immaterieel zien we daar nog van terug? En waarom is deze ‘gouden eeuw’ veel minder bekend dan de Hollandse? Historisch Nieuwsblad-hoofdredacteur Annemarie Lavèn gaat in gesprek met historicus Luc Panhuysen, die zich als Zwollenaar verdiepte in de regionale historie, en met Annemarieke Willsemsen, conservator collectie Middeleeuwen in Nederland in het Rijksmuseum van Oudheden.
13.50u - interview: Abdelkader Benali. De Maand-essayist van 2020 vertelt over zijn fascinatie met geschiedenis en het opmerkelijke verhaal van Jan Janszoon.
14.20u - pauze
14.40u - parallelsessie 1, met keuze uit: 
Workshop: Teksten zonder blabla. Je wilt zoveel mogelijk bezoekers naar je tentoonstelling of evenement trekken, maar hoe schrijf je een wervende tekst? In deze workshop vertelt Mirjam Janssen, eindredacteur van Historisch Nieuwsblad, hoe je dat aanpakt. Ze laat zien hoe je persberichten en webteksten zonder jargon of clichés schrijft die lezers meteen aanspreken.
Workshop: Influencer-marketing. Influencer-marketing is booming business en ook in de culturele sector kun je hierop handig inspelen. Hoe zet je influencers in om jouw tentoonstelling, voorstelling of festival bij de juiste doelgroep onder de aandacht te brengen? 
Theater: 24 uur in het archief. Yuna en Fieke van Theater De Makkers doken voor de vorige Maand van de Geschiedenis 24 uur in het archief van Historisch Centrum Overijssel om zich te verdiepen in de geschiedenis en verhalen rond Zij/Hij uit deze regio, met als thema kiesrecht. De Makkers geven een theatrale performance over hun bevindingen van die 24 uur in het archief.
Minicolleges:
# Gerhard de Kok vertelt over slavenhandel en slavernij op de West. De Kok promoveert aan de Universiteit Leiden op een onderzoek naar de Nederlandse betrokkenheid bij de Transatlantische slavenhandel.
# Lucia Admiraal geeft een minicollege over de Kruistochten vanuit islamitisch perspectief. Admiraal promoveert aan de Universiteit van Amsterdam op een onderzoek naar Midden-Oosterse Joodse visies op antisemitisme in de jaren 30 en 40.
15.20u - parallelsessie 2: keuze uit een van bovenstaande sessies
16.00u - performance: dansvoorstelling Black Memories
16.30u - afsluiting en netwerkborrel

Bestel tickets voor deze inspiratiedag 

Deze middag wordt georganiseerd in samenwerking met Historisch Centrum Overijssel.

Bestel tickets voor de bijeenkomst in Zwolle
Donderdag 2 april - Nieuwe Veste - Breda
Locatie: Nieuwe Veste
Adres: Molenstraat 6, Breda
Tijd: 12.15 - 17.30 uur

PROGRAMMA

12.15u - inloop met lunch
13.00u - muzikale opening: Avantgarde, het meisje van Breda. Erik Vlasblom en Kirsten van Teijn brengen een lied ten gehore dat zij schreven voor De Bredase Maand van de Geschiedenis 2019, geïnspireerd op het ongelooflijke verhaal van Maria van Antwerpen.
13.15u - panelgesprek: Omstreden verleden. Historisch Nieuwsblad-redacteur Bas Kromhout gaat in gesprek met deskundigen over de sporen van koloniaal erfgoed. Waar in ons land zien we de koloniale erfenis in het straatbeeld terug? Wat willen we wel laten zien en wat juist niet? Wat zijn de best practices en waar is het juist faliekant misgegaan? 
14.20u - pauze
14.40u - parallelsessie 1, met keuze uit: 
* Workshop: Teksten zonder blabla. Je wilt zoveel mogelijk bezoekers naar je tentoonstelling of evenement trekken, maar hoe schrijf je een wervende tekst? In deze workshop vertelt Mirjam Janssen, eindredacteur van Historisch Nieuwsblad, hoe je dat aanpakt. Ze laat zien hoe je persberichten en webteksten zonder jargon of clichés schrijft die lezers meteen aanspreken.
* Workshop: Hoe haal je meer uit Instagram? Heb jij al een Instagrampagina voor je organisatie en slinger je af en toe een post de wereld in? Dan leert cultureel influencer Marit Berends (@cultuur_snuiver) je in deze veertig minuten hoe je meer interactie uit dit medium kunt halen! Groeien gaat namelijk nooit vanzelf. Hoe kom je van strategie tot post? Hoe bereik je een jonge(re) doelgroep? En hoe haak je aan op de social mediastrategie van de Maand van de Geschiedenis? Marit geeft veel praktische tips en oefeningen zodat je na afloop gelijk aan de slag kan!
* Best Practice: De Bredase Maand van de Geschiedenis. Nieuwe Veste, Stadsarchief Breda en Stedelijk Museum Breda vertellen over hun samenwerking binnen De Bredase Maand van de Geschiedenis: een project dat georganiseerd wordt met én voor de stad, i.s.m. verschillende partners, om de rijke geschiedenis van Breda te vieren.

* Minicolleges:
# Simone Vermeeren vertelt over Brabantse missiepioniers in de VS. Momenteel promoveert Vermeeren aan de Radboud Universiteit op het leven en werk van Christine Mohrmann.
# Lynn Stroo geeft een minicollege over de Duitse deling. Stroo is journalist en redacteur en schrijft o.a. voor Duitslandweb.
15.20u - parallelsessie 2, met keuze uit een van bovenstaande sessies
16.00u - performance: dansvoorstelling Black Memories
16.30u - afsluiting en netwerkborrel

Bestel tickets voor deze inspiratiedag 

Deze middag wordt georganiseerd in samenwerking met De Bredase Maand van de Geschiedenis (Nieuwe Veste, Stadsarchief Breda en Stedelijk Museum Breda).

Bestel tickets voor de bijeenkomst in Breda
Waarom ontvang ik deze mail?
Je ontvangt deze mail omdat je in 2019 hebt deelgenomen aan de Maand van de Geschiedenis. Wil je ook onze publieksnieuwsbrief ontvangen, met artikelen, winacties en uittips?
Meld je aan voor de publieksnieuwsbrief

CONTACT 

Heb je vragen, dan kun je ons bereiken op:
maand@openluchtmuseum.nl
T 026-2006505