Copy
Ilmastonmuutokseen varautuminen maataloudessa -hankkeen uutiskirje
Eikö viesti näy kunnolla? Katso uutiskirje nettiversiona tästä.
Kuva: Erkki Oksanen
Uutiskirjeessä tietoa hankkeen järjestämästä kasvinterveysaiheisesta webinaarista, mielenkiintoisista tapahtumista ja ilmastoaiheisia uutisia!
Kuva: Sari Himanen
WEBINAARI KASVINTERVEYSTEEMALLA 23.6.2020 KLO 9-10

Ilmastonmuutokseen varautuminen maataloudessa - koordinaatiohanke järjestää etäyhteydellä webinaareja, jotka esittelevät ajankohtaisia maatalouden ilmastonmuutokseen varautumista tukevia hankkeita ja toimintaa.

Tervetuloa linjoille kuulemaan ja keskustelemaan ajankohtaisista asioista kasvinterveyden ja kasvintuhoojien seurannan tiimoilta! Vuosi 2020 on myös YK:n julistama kansainvälinen Kasvinterveysvuosi. Webinaarissa esittelyssä ovat:

LukeKaskas –mobiilisovellus. LukeKasKas-mobiilisovellus tuo kasvitauti- ja tuhoojatiedon viljelijöille reaaliajassa ja paikkatietoon sidottuna. Sovelluksessa viljelijä voi tehdä havainnon omalla älypuhelimellaan niin, että tieto liitetään automaattisesti havaintolohkoon. Viljelijä saa sovelluksen tietokorteista apua kasvintuhoojien tunnistamiseen, ja LukeKaskasiin voi lisätä myös valokuvan havainnostaan. Tuhoojahavainto tallentuu tietokantaan ja karttapohjaan, jolloin se on myös muiden käyttäjien ja tutkimuksen hyödynnettävissä. Sovelluksen toimivuus perustuu laajaan käyttäjäjoukkoon. Esittelijänä toimii erikoistutkija Marja Jalli Luonnonvarakeskuksesta.

Etäluettavat ansat tuholaisten seurannassa (Insect pest monitoring by IoT-hanke). Nykyiset manuaaliset kelta-ansoihin ja feromonipyydyksiin perustuvat tarkkailutavat otettiin käyttöön avomaan viljelyksillä ja hedelmä- ja marjatarhoissa 1990-luvulla. Perinteisillä tavoilla tuholaisia on seurattu meillä lohkokohtaisesti siis jo ainakin noin 30 vuotta. Nykyisin löytyy tämän manuaalisen tavan rinnalle ja korvaajaksi kaupallisia etäluentalaitteita ulkolaisilta valmistajilta lähinnä Euroopasta ja USA:sta, mutta komponentit tulevat yleensä Aasian markkinoilta. Esineiden internet – Internet of things (IoT) – avaa 4- ja/tai 5G-verkossa nyt jo ja tulevaisuudessa lukuisia mahdollisuuksia kehittää kasvien tuholaistarkkailua reaaliaikaiseksi. Hankkeesta kertoo tutkija Marja Aaltonen Luonnonvarakeskuksesta.

Pääset osallistumaan webinaariin klikkaamalla linkkiä:

Liity Microsoft Teams -kokoukseen

Webinaarin kesto on enintään yksi tunti. Webinaari toteutetaan Microsoft Teams -ohjelmalla ja se myös nauhoitetaan. Teams toimii parhaiten Edge / Chrome-selaimella, mikäli et ole asentanut ohjelmaa. Webinaarin tallenne on katsottavissa myöhemmin Ilmastonmuutokseen varautuminen maataloudessa- koordinaatiohankkeen nettisivuilta: www.ilmastoviisas.fi

Tervetuloa webinaariin!

 
HYVIÄ KÄYTÄNTÖJÄ VILJELYYN JA FOSFORILANNOITUKSEEN -WEBINAARI 17.6 KLO 13-15.30

Maan vesitalous ja kasvukunto (MAVEKA)-hankkeen järjestämässä webinaarissa keskustellaan kestävästä fosforilannoituksesta ja kuullaan kokemuksia Loimaan viljelymenetelmäkokeesta.

Linkki: https://www.youtube.com/watch?v=5PMK7R8XAq0

Ohjelma
13-13.10 Webinaarin tausta ja ohjelman esittely, Sami Talola, Maveka-hanke
13.10-13.50 Taloudellinen ja kestävä fosforilannoitus, erikoistutkija Risto Uusitalo, Luke
13.50-14.20 Kokemuksia Loimaan viljelymenetelmäkokeesta, Tuomas Levomäki, Loimaan koulutila
14.20-14.50 Miten fosforin puute ilmenee kasvustossa? Juha Liespuu, Yara
14.50-15.00 Viljelijäpuheenvuoro, Aki Laaksonen, Kivilän tila
15.00-15.30 Keskustelu ja yhteenveto

Tervetuloa!

Kuva: Minna Pajunen
NURMI JA NAUTA -TUTKIMUKSEN ETÄPÄIVÄ 19.8.
MAANVILJELIJÄN TIETOBAARI

Maanviljelijä ruokkii maata, joka ruokkii pieneliöitä, jotka puolestaan ruokkivat kasveja, jotka ruokkivat meitä. Kuulostaa selkeältä, mutta pelto on monimutkainen ekosysteemi, johon vaikuttavat monet asiat.  Maanviljelijät jatkuvasti kokeilevat ja oppivat kokemuksistaan, etenkin nyt kun ruuantuotannosta ja ilmastonmuutoksesta puhutaan paljon.
Nuoret maanviljelijä - tutkijat Juuso Joona Joutsenosta ja Tuomas Mattila Pusulasta kertovat  8- osaisessa podcast-sarjassaan omista kokemuksistaan sekä maanviljelijöinä että tutkijoina.

Kuva: Erkki Oksanen
MITEN VOIN AUTTAA PÖLYTTÄJIÄ?

Pölyttäjät ovat tärkeitä kasvien siementuotannolle ja aivan olennaisia myös monille viljelykasveille. Lisää aiheesta.

ALKOIKO KESÄLOMA? VINKIT KOTIMAAN MATKAILUUN!

Lähimatkailu on nostanut päätään viime vuosina ennen kaikkea ympäristösyistä, mutta tänä vuonna myös terveydellisistä syistä. Kotimaan matkailu ei totisesti ole tyytymistä vähempään, vaan arvovalinta suomalaisen luonnon, kulttuurin ja moninaisten matkailumahdollisuuksien puolesta. Tee se Suomessa -kampanjasivusto esittelee matkailukohteita, joita on kehitetty maaseuturahaston tuella.Sivustolta löydät matkakohteita maakunnittain.
http://www.teesesuomessa.fi

MAANKÄYTTÖ JA VESITALOUDEN HALLINTA MUUTTUVASSA YMPÄRISTÖSSÄ -SEMINAARI 1.10.2020

Kansallismuseon auditoriossa, Helsingissä.
Lue lisää!

MAANKÄYTTÖSEKTORIN ILMASTORATKAISUT -WEBINAARILINKKI

Maa- ja metsätalousministeriön käynnistämää maankäyttösektoria koskevaa laajaa toimenpidekokonaisuutta tehdään yhdessä toimijoiden kanssa.

Kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio summaa uudessa blogissaan: ”Tyhjästä emme lähde liikkeelle, ruoka- ja metsätalouden aloilla toimivat yritykset, kolmannen sektorin ja julkiset toimijat ovat valmistautuneet muutokseen, jota yhteiskunta ja kansalaiset meiltä odottavat. Uskon vahvasti ammattitaitoomme, kykyyn oppia uutta ja tehdä ennakkoluulotonta yhteistyötä.”
Tästä on hyvä jatkaa yhteistä matkaamme kohti ilmastoratkaisuja!

Tilaisuuden tallenne 

Lisää tietoa hankkeesta ja webinaarin esitykset

Etäluentoja ilmastoteemoista saatavilla

Tunnin mittaiset etäluennot tarjolla aiheista:
  • Ilmastonmuutos: mikä muuttuu?
  • Maatalous ja ilmastonmuutos
  • Ruoka ja ilmastonmuutos
  • Matkailu ja ilmastonmuutos 
  • Energia ja ilmastonmuutos
  • Luonnon monimuotoisuus ja ilmastonmuutos 
  • Ilmastonmuutos ja hyvinvointi
  • Metsät ja ilmastonmuutos
Nauhoitukset löytyvät täältä.
 
Ilmastoviisautta facebookista!

Jos haluat somessa seurata tiedonvälitystä maatalouden ilmastonmuutokseen varautumisesta, tutkimusuutisia, ratkaisuesimerkkejä ja tapahtumia, niin löydät meidät myös facebookista


Hyvää kesää!

toivottavat
Riitta Savikko, Päivi Kurki, Sari Himanen,
Elina Nurmi, Sakari Raiskio ja Karoliina Rimhanen
Luonnonvarakeskuksesta!
Miten sait tämän sähköpostin?

Saat tämän viestin annettuasi yhteystietosi Ilmastonmuutos ja maaseutu-hankkeen tai Ilmastoviisaita ratkaisuja maaseudulle –hankkeen tai Ilmastonmuutokseen varautuminen maataloudessa -hankkeen tapahtuman, kyselyn tai alustuksen yhteydessä. Viestiä saa mielihyvin levittää eteenpäin.

Pyrimme päivittämään viestintäämme EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen (GDPR) edellyttämään muotoon. Jos et jatkossa halua Ilmastonmuutokseen varautuminen maataloudessa -hankkeen uutiskirjeitä, kyselyitä ja tietoja tapahtumista suoraan sähköpostiisi, niin voit perua tilauksesi klikkaamalla uutiskirjeen lopussa kohtaa "Poistu sähköpostilistalta". Postituslistalta pääset pois myös ottamalla yhteyttä karoliina.rimhanen@luke.fi. Jatkaaksesi uutiskirjeen tilausta sinun ei tarvitse tehdä mitään. Toivomme, että pysyt uutiskirjeen tilaajana!
Ilmastonmuutokseen varautuminen maataloudessa -hankkeen uutiskirje

Karoliina Rimhanen
Tutkija
Luonnonvarakeskus (Luke)
Puh. 029 532 6481
karoliina.rimhanen@luke.fi
www.luke.fi
Ilmastonmuutokseen varautuminen maataloudessa -hanke

 


Haluatko pois postituslistalta? Klikkaa: poistu sähköpostilistalta.

 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Ilmastoviisaita ratkaisuja maaseudulle-hanke · Luonnonvarakeskus · Helsinki 00790 · Finland

Email Marketing Powered by Mailchimp